Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Domyślnie nikon d5100 glosny VR

witam, wczoraj zakupilem Nikona d5100+ kit , wszystko dziala poprawnie tylko irytuje mnie jedna rzecz, nie za cicha praca w obiektywie, gdy VR jest wlaczony, slychac takie klikanie przez moment podczas naciskania guzika do zjec a potem cisza i zdjecie. Moj kolega ma ten sam zestaw i u niego VR chodzi cicho na takich samych ustawieniach, sychac tylko pracujacy autofocus. Czytalem na zagranicznych forach ze to sie zdarza, niektórzy wymienili szklo i trafiali na ciche, tak jak moj kolega. Czy mam sie martwic czy to jest raczej powszechny problem z glosna stabilizacja w tych obiektywach?

Domyślnie

Przy włączaniu VR zazwyczaj coś hałasuje - w końcu soczewka, która była prawie luźna, jest "łapana" przez elektromagnesy.
    Podobnie jest przy wyłączeniu się VR - osiadająca soczewka też wytwarza dźwięk.

Domyślnie

czyli jak VR jest wlaczony to przy robienu zdjecia ma halasowac? w niektóeych modelach jest to chichsze w innych glosniejsze?, troche to denerwuje jak chce sie zdjecie zrobic i takie lekkie klikanie slychac za kazdym razem jak sie naciska na guzik, chcialem sie dowiedziec czy inni tez tak maja czy ja sie tylko czepiam i zwracam uwage na *******y, u kumpla jest to cichsza praca VR

halas ten slychac nie tylko przysanym wlaczeniu ale caly czas jak Vr jest wlaczony , wtedy kiedy robi sie zdjecia

Domyślnie

http://www.youtube.com/watch?v=OQwA14YWdqA tak robi czy ciszej?

wpisz w google : vr clicking noise i niech się wyleje na ciebie fala stron na ten temat.. jeżeli to nie jest jakiś głośny dźwięk to tak ma być, dobrze że nie masz szkieł na śruborek dopiero byś się wystraszył

Domyślnie

to jest calkiem inny dzwiek, wlaczasz VR i przy próbie zrobienia zdjecia najpierw slychac takie mechaniczne klikanie jakbys magnez do lodówki przyczepial tak z 2 razy i wtedy robisz zdjecie, nie jest to zadej ciagly dzwiek jak Predator , tylko klik klik i wtedy cisza i robisz zdjecie

http://www.flickr.com/groups/nikon_1...7610395284986/

tak jak tu
    Ostatnio edytowane przez satanica ; 07-09-2012 o 11:14

Domyślnie

miałem 70-300 tam słyszałem klikanie jak by szkło latało luźno, 105vr też słysze minimalnie, 200 bezgłośna.. niestety nie mam głośników żeby sprawdzić to co podałeś, wg mnie wszystko zależy od głośności VR słychać, ale nie za mocno..

jeżeli stabilizacja działa poprawnie nie przejmował bym się, a predator był dla jajec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez satanica Zobacz posta
    to jest calkiem inny dzwiek, wlaczasz VR i przy próbie zrobienia zdjecia najpierw slychac takie mechaniczne klikanie jakbys magnez do lodówki przyczepial tak z 2 razy i wtedy robisz zdjecie, nie jest to zadej ciagly dzwiek jak Predator , tylko klik klik i wtedy cisza i robisz zdjecie

http://www.flickr.com/groups/nikon_1...7610395284986/

tak jak tu
    1) Włączenie VR na obiektywie nie włącza go, a tylko umożliwia włączenie
    2) VR włącza się dopiero przy naciśnięciu spustu lub włączenia LV
    3) podczas pracy w niektórych obiektywach VR jest niemal bezgłośny.

Najlepiej zrób tak:
    1) wyłącz VR i AF na obiektywie
    2) włącz LV i włącz nagrywanie z max czułością mikrofonu (jeśli jest regulacja)
    3) przy włączony nagrywaniu filmu włącz VR na obiektywie

Taki filmik wrzuć gdzieś, aby można było to usłyszeć. Bo z twojego opisu wynika nic innego, jak normalna praca VR.

Domyślnie

vr włącza się razem z LV ? :> pierwsze słyszę..

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez darkmajin Zobacz posta
    miałem 70-300 tam słyszałem klikanie jak by szkło latało luźno, 105vr też słysze minimalnie, 200 bezgłośna.. niestety nie mam głośników żeby sprawdzić to co podałeś, wg mnie wszystko zależy od głośności VR słychać, ale nie za mocno..

jeżeli stabilizacja działa poprawnie nie przejmował bym się, a predator był dla jajec
    ten link co wrzucilem to jest tylko tekst na angielskim forum z podobnym problemem, kolesiowi tez klikalo, wymienil obiektyw i bylo juz ciszej,

Domyślnie

chcialem tylko dodac ze klikniecie slychac po nacisnieciu spustu i drugi raz zaraz jak juz sie zdjecie zrobi, czyli jakby cos sie zalączalo i po puszczeniu spustu rozlaczalo, na live view na aktywnym VR nie ma zadnych klikniec, tylko przez wizjer, jeszcze jedno pytanie, czy to standard ze przez wizjer robi sie szybciej zdjecie, niz na live view? zauwazylem ze na live view jakos aparat dluzej robi zdjecie przy tych samych ustawieniach

z innej beczki, czy przy nagrywaniu przy ruchu autofocus wam sam lapie ostrosc, bo u mnie np jak sie zblize do czegos blizej i stane to obraz mam nieostry, dopiero ostrzy przy przytrzymaniu spustu w trakcie nagrywania, myslalem ze sam powinnien ostrzyc bez zadnych innych zabiegów, ( juz doszedlem do tego, wystarczy przestawic na autofocus punktowy )
    Ostatnio edytowane przez satanica ; 07-09-2012 o 14:13

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów