Close

Strona 108 z 2397 PierwszyPierwszy ... 858981061071081091101181582086081108 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 071 do 1 080 z 23962

Wątek: Sony NEX

Domyślnie

Pytanie mało fotograficzne, czy mieliście kiedyś problemy z wejściem na jakąś imprezę masową z NEXem? Mi się wczoraj już drugi raz zdarzyło, że zostałem zatrzymany na bramce i został on uznany za aparat profesjonalny...

Druga sprawa, niedawno przyszedł do mnie obiektyw Fujian 35/1.7 C-mount, kosztował całe 25$:

I daje takie efekty:

Teraz mam dostęp do kilku szkiełek C-mount, postaram się zrobić jakieś porównanie. Z pierwszych spostrzeżeń to 50/1.8 jest malutki i świetny a 16/1.6 i 24/1.4 nie kryją całej matrycy...
    Ostatnio edytowane przez Paprycjusz ; 02-09-2012 o 16:55

Domyślnie

Ciekawy bokeh Od jakiej odległości pojawiają się czarne rogi?

Domyślnie

Czarne rogi się nie pojawiają, ciągle jest spore winietowanie jak na przedostatnim zdjęciu, ale to akurat najmniejszy problem. Gorsze jest to, że głębia ostrości nie jest płaszczyzną tylko hmmm... paraboloidą?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Paprycjusz Zobacz posta
    Czarne rogi się nie pojawiają, ciągle jest spore winietowanie jak na przedostatnim zdjęciu, ale to akurat najmniejszy problem. Gorsze jest to, że głębia ostrości nie jest płaszczyzną tylko hmmm... paraboloidą?
    Niby toy lens, ale przecież o zabawę tu chodzi.

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

Fajny bokeh z tego Fujiana
    “When you photograph people in color, you photograph their clothes. But when you photograph people in black and white, you photograph their souls” Ted Grant

Domyślnie

A ja mam pytanie do NEXowych wyjadaczy - czy Nikkor 50mm podpięty przez taką przejściówkę da mi ten sam kąt widzenia, co w body DX? Matryca w NEXie też ma mnożnik x1,5, wiadomo, ale czy zachowana będzie też taka sama odległość od obiektywu do matrycy jak w Nikonach?
    to be a rock and not to roll

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez drdln Zobacz posta
    A ja mam pytanie do NEXowych wyjadaczy - czy Nikkor 50mm podpięty przez taką przejściówkę da mi ten sam kąt widzenia, co w body DX? Matryca w NEXie też ma mnożnik x1,5, wiadomo, ale czy zachowana będzie też taka sama odległość od obiektywu do matrycy jak w Nikonach?
    Tak, bo podepniesz go przez adapter zapewniający odpowiedni dystans.

Ze szkłami Canona masz jeszcze lepiej, bo zamiast cropa 1.6 dostajesz 1.5. Niby nic, a jednak.

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

Dzięki, to dobrze wiedzieć. A jak jest ze szkłami innych firm niż C/N? W Pentaxie domyślam się, że tak samo, a co ze szkiełkami lajkowymi? Tam w końcu nie ma lustra, więc przejściówka na NEXie generuje dodatkowy dystans.
    to be a rock and not to roll

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez drdln Zobacz posta
    Dzięki, to dobrze wiedzieć. A jak jest ze szkłami innych firm niż C/N? W Pentaxie domyślam się, że tak samo, a co ze szkiełkami lajkowymi? Tam w końcu nie ma lustra, więc przejściówka na NEXie generuje dodatkowy dystans.
    Za każdym systemem jest tak samo.

Nex ma po prostu najmniejszą z wszystkich systemów odległość przedmiotową - dlatego każdy system obiektywowy (kryjący APS-C, rzecz jasna) jest bezstratnie adaptowalny przez zwykłe dystanse.

Domyślnie

Chyba raczej w canonie jest 1,6 a w nikonie 1,5
    “When you photograph people in color, you photograph their clothes. But when you photograph people in black and white, you photograph their souls” Ted Grant

Strona 108 z 2397 PierwszyPierwszy ... 858981061071081091101181582086081108 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów