Close

Strona 107 z 2397 PierwszyPierwszy ... 757971051061071081091171572076071107 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 061 do 1 070 z 23962

Wątek: Sony NEX

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wain Zobacz posta
    http://www.dpreview.com/news/2012/08...in-camera-apps

Hmm.. wyglada na dobry update:
    -hybrid af,
    -dodatko FN na gorze,
    -dodatkowe kolko (ale pisza ze niesetty nie wykorzystane oprocz trybu M .. moze poprawia

kwestia ceny, ale dla hybrid AF moze byc warty wymiany..
    Na ocenę hybrid AF w działaniu trochę poczekamy. Faktycznie, poprawa AF względem poprzednika by się przydała. Szkła nie przyspieszą, ale miejmy nadzieję rzadziej będą następowały powtórki, nie będzie bezproduktywnych nawrotów i lepiej będą działały algorytmy znane z fazowego AF typu "closest subject priority".

Z dodatkowymi FN moje zdanie jest może nieco dziwne - sprawa jest nie liczby guziczków, kółeczek i wichajsterków, a braku ograniczeń w ich oprogramowaniu. Jedną z najbardziej drażniących niedoróbek 5N jest mała elastyczność w dostosowaniu aparatu do swoich potrzeb przez bezsensowne limity w firmware. Wymienię tu przede wszystkim dolny FN, który w zależności od kontekstu traci swoje przypisanie kosztem włączania opcji dodatkowych danego trybu AF. Do prawego i centralnego przycisku wybieraka można przypisać bardzo ograniczoną listę funkcji, i to w większości niewymagających szybkiej czy łatwej aktywacji. W końcu nieprogramowalny przycisk włączający filmowanie, który naciska się mi zawsze wtedy, gdy nie trzeba. Jednym zdaniem - lepszy firmware w 5N i wichajsterków starczy. Ponoć już zhakowali, zobaczymy co z tego będzie.

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

A jakie macie firmware?
    Gdzies pisaliscie, ze przy video cos skrzeczy, mi nic nie przeszkadza, bo nie slysze, zeby cos huczalo, no poza tym, przycisk dziala jak loteria, nie wiadomo kiedy cos sam nagra..
    MariuszJ, zdjecie mi sie podoba.. ciekawie ujety kadr..
    Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    ...

Z dodatkowymi FN moje zdanie jest może nieco dziwne - sprawa jest nie liczby guziczków, kółeczek i wichajsterków, a braku ograniczeń w ich oprogramowaniu. Jedną z najbardziej drażniących niedoróbek 5N jest mała elastyczność w dostosowaniu aparatu do swoich potrzeb przez bezsensowne limity w firmware. Wymienię tu przede wszystkim dolny FN, który w zależności od kontekstu traci swoje przypisanie kosztem włączania opcji dodatkowych danego trybu AF. Do prawego i centralnego przycisku wybieraka można przypisać bardzo ograniczoną listę funkcji, i to w większości niewymagających szybkiej czy łatwej aktywacji. W końcu nieprogramowalny przycisk włączający filmowanie, który naciska się mi zawsze wtedy, gdy nie trzeba. Jednym zdaniem - lepszy firmware w 5N i wichajsterków starczy. Ponoć już zhakowali, zobaczymy co z tego będzie.
    Zgoda ale gdyby powyższą filozofie rozszerzyć na dodatkowy Fn i drugie kółko to już byłby szał (ale chyba padloby za blisko nex-7 ... )
    pozdrawiam
    Mirek$

Domyślnie

Chyba już dojrzałem do zakupu 5N. Myślicie, że po wejściu 5R ceny 5N spadną czy nie ma co czekać?

Domyślnie

A czy ta roznica warta jest czekania? Jesli spadnie, to niewiele..
    Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.

Domyślnie

Jedynie ten AF może być lepszy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ropusz Zobacz posta
    Chyba już dojrzałem do zakupu 5N. Myślicie, że po wejściu 5R ceny 5N spadną czy nie ma co czekać?
    Oczywiście że spadnie, po wejściu 5W będzie już naprawdę tanio...

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

A jakie polecicie tanie szkło manualne do NEXa, żeby się trochę pobawić? Voigtlandery są dla mnie za drogie 35mm Nikona jest dla mnie za wąsko, więc najlepiej jakby była jakaś krótsza ogniskowa. Ewentualnie jakaś dłuższa, żeby makro porobić?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ropusz Zobacz posta
    A jakie polecicie tanie szkło manualne do NEXa, żeby się trochę pobawić? Voigtlandery są dla mnie za drogie 35mm Nikona jest dla mnie za wąsko, więc najlepiej jakby była jakaś krótsza ogniskowa. Ewentualnie jakaś dłuższa, żeby makro porobić?
    Najbezpieczniejszym wyborem będą tanie 50-tki. 35-tki są już trudniejsze w złapaniu ostrości ze względu na dużo łagodniejsze przejścia ostre-nieostre na typowych odległościach roboczych, chyba że są jasne, ostre i nieaberrujące na pełnym otworze. Ale wtedy już nie są tanie. Idealnym szkłem było by tu nikkorowskie 35/1.8DX, niestety - fatalne mechanicznie (bardzo nieprecyzyjny MF).

Jeżeli chodzi o wow-efekt, krótkie (jeszcze względnie tanie) portretówki (80-105mm) będą idealne. Problemem dla pewnych zastosowań może być tu duża, zwykle metrowa, minimalna odległość ostrzenia. Możesz spróbować ożenić dwie rzeczy naraz, tzn. spróbować jakiegoś szkła makra z tego zakresu - i to chyba polecałbym na początek. Tamron Adaptall 90/2.5?
    Ostatnio edytowane przez MariuszJ ; 01-09-2012 o 12:03

Domyślnie

Ze swojej strony polecam niektóre szkła tamrona Adaptall.
    W miarę uniwersalne ,tanie i w większości przypadków bardzo fajne optycznie i mechanicznie.
    Przy kilku szkłach tego typu potrzebujesz tak naprawdę jeden pierscień adaptujący i tylko i jedną przejściówkę do nexa.
    Mam Tamrona 28 f2,5 ,135 f2,5 do tego adaptall MD i przejściówka NEX-MD.Przy okazji podpinam Rokkora MD 50 f1,4 i tym sposobem przy niewielkim w sumie nakładzie kosztów mam całkiem fajny komplecik manuali pod Nexa.
    Oczywiście nie musi to być MD.Może być pierscień nikona,pentaxa,M42 i do tego adekwatna przejsciówka.Możliwości kombinacji systemu mocowania bagnetowego duże a szkła cały czas te same

Strona 107 z 2397 PierwszyPierwszy ... 757971051061071081091171572076071107 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów