Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Domyślnie < Smoczy Kanion >

- Drekagil, Islandia, na zboczu wulkanu Askja _

Kto chciał, ten ma, choć fotki raczej poglądowe...

Tak wygląda niemal początek Smoczego Kanionu. Jako, że smoki chyba nieustannie zamiatają ogonami te skały do wody - już tutaj widać pierwsze unoszące się na powierzchni kamulce. Nurt rzeki co chwila ujawnia kolejnych małych żeglarzy.

Sam kanion wziął swoją nazwę od kształtów jakie można w nim napotkać. Są to zarówno naturalne płaskorzeźby - wklęsłe rysy po pazurach, jak i oszlifowane erozją wietrzną rzeźby w kształcie głów smoków. Ale nie dajcie się zwieść racjonalizmowi - jak się człek wsłucha i rozejrzy może poczuć dużo więcej.

Taak hmmm... Na zboczach od czasu do czasu coś zaświszczy i powieje. Burza piaskowa szaleje w okolicy, ale tutaj docierają jedynie drobne zawirowania. Mini trąba powietrzna znika zanim zdążam zmienić z szerokiego na małe tele... No cóż zostało co zostało, dobre i to...

Natchniony pływającymi kamulcami patrzę uważnie pod nogi... Znajduję smocze Perpetuum mobile - taaaki projekt to mi się podoba!
    Smoki tak ustawiły większy kamulec, że część spływających, małych kamyczków wpada nieuchronnie w ruch wirowy. Kręcą się i kręcą tam i z powrotem... OK, zatem filterek i chwila zabawy...

Sam koniec kanionu zwieńcza taki oto wodospad. Woda przebija się przez skały z jeziora Öskjuvatn.

Jedyna ciekawostka jaka mi się w oczy rzuciła (oprócz pływających kamieni of course) to rozciągnięty przez całą długość kanionu szlauch konkretnej średnicy. Wetknięty w skałę nieopodal wodospadu (tutaj go nie widać, bo biegnie pod skałą, na której stałem i odbija na szęście w prawo) stanowi źródło wody pitnej dla 'Dreki' - domków Islandzkiego Towarzystwa Turystycznego ( ITA ). Za prysznic tą wodą płaci się około 14 zł. Sama przyjemność, a kto nie chce płacić - zawsze może skorzystać z wodospadu ;D

My ruszyliśmy po prostu w dalszą drogę (z kieszeniami pełnymi pływających kamieni hehe) ...

Pozdrawiam

Rafał
    D90 + NIKKOR + SIGMA + TOKINA + FILTRY + STATYW + PILOT/WĘŻYK + KOMP + PROGRAMY + SAMOZAPARCIE

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Płock/Warszawa

Domyślnie

Jak ja Ci zazdroszczę...
    D5100 :: N18-55 VR :: N35 f/1.8 :: N55-300 VR :: Di622 MkII :: Velbon CX-560 :: inne

Domyślnie

Świetna poranno niedzielna lektura. Powinieneś sie na serio zastanowić nad jakaś grubsza publikacja
    K5 + S10-20 + 40/2.8 Ltd + 70/2.4 Ltd + 15/4 Ltd + T70-200/2.8 + Lee Filters
    http://bartekkw.deviantart.com/
    "Dwanaście świetnych fotografii każdego roku to wspaniały plon" Ansel Adams

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bartekkw Zobacz posta
    Świetna poranno niedzielna lektura. Powinieneś sie na serio zastanowić nad jakaś grubsza publikacja
    popieram !
    Zawsze bądź sobą... no chyba, że możesz być Bat-Manem... wtedy zawsze bądź Bat-Manem.
    moje obserwacje...

Domyślnie

Gadane to Ty masz
    Turystycznie, ale z opisem oglada sie znakomicie......kolory swietne

Domyślnie

zbieraj do kupy te opisy bo świetnie się czyta, jeszcze parę mapek i można przewodnik wydać.
    Jestem szumofobem. S50F1.4A

Domyślnie

Lubię jak zdjęciom towarzyszą słowa. Często zupełnie inaczej się je wtedy ogląda.
    Dobrze że dałeś "ludzia" przy wodospadzie. W pierwszej chwili pomyślałem że to taki około półmetrowy wodospadzik, jakich wiele w Polskich górach. Jak zobaczyłem człowieka, to od razu inaczej zacząłem sobie wyobrażać to miejsce.

Całość ma przyjemy charakter i dla mnie działa zachęcająco do odwiedzenia zimnych części globu.

edit:

W tym przypadku, wolę kolor niż B&W. Ta zieleń wprowadza akcent życia do całości.
    Ostatnio edytowane przez tbogdanowicz ; 02-09-2012 o 11:07 Powód: dopisek

Domyślnie

Bardzo lubie twoje opowadania... zdjecia moze tym raze mnie zachwycaja ale sa bardzo ladnym dopelnieniem tego co opisujesz..
    Ja państwu powiem, że ja pracuję cały czas, cały czas czegoś się uczę, bez przerwy.

Domyślnie

Tradycyjnie dobra kombinacja zdjęć i tekstu, niewątpliwie masz talent. Dla mnie jest bardzo ok, oba elementy świetnie uzupełniają się.
    LED ZEPPELIN

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów