Close

Strona 10 z 193 PierwszyPierwszy ... 891011122060110 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 1929
    sv
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak Zobacz posta
    nie bardzo wiem co chce udowodnić, zestawiając 2 jpgi w różnych warunkach, z różnych aparatów - różnie konfigurowane i z tak różnych ISO ?
    Nie wiem czy Ty mnie zrozumiałeś, ale ja Ciebie z pewnością nie.
    Uściślę - RX100 w uwzględniając różnicę w ISO wynikającą z jasności szkła (różną, w zależności od ogniskowej) i przewagę mpix, zawsze da wynikowo lepszy obrazek niż matryce 1/1.7 czy 1/1.63".
    Na dodatek dzioucha z sampla Panasa jest szpetna

Domyślnie

sven, musisz jeszcze raz przeczytać ten wątek, może wtedy zrozumiesz, tylko czytaj z uwagą.

Pawel Pawlak, na długim końcu róznica może wyjść ponad 2eV, zobaczymy jak pojawią się sample z RX100 i LX7 np. na dpreview.

Cytat Zamieszczone przez sven Zobacz posta
    Na dodatek dzioucha z sampla Panasa jest szpetna
    Mi natomiast szkoda tylko tej piękności, co to ją tak RX100 oszpecił
    Ostatnio edytowane przez koniecpolska ; 28-08-2012 o 14:13

sv
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koniecpolska Zobacz posta
    sven, musisz jeszcze raz przeczytać ten wątek, może wtedy zrozumiesz, tylko czytaj z uwagą.
    W sumie mnie to obojętne czy ty się katujesz tym panasem, czy nie. Dla mnie obrazek z RX100 rozwala te popierdułki olka czy panasa. Fizyki nie przeskoczysz, matryca w sony jest sporo większa i tyle.

Domyślnie

pojawią się to zobaczymy Ale to nie wpłynie na to co napisałem - do mojego wyobrażenia o tym co będzie dla mnie wygodne lepiej pasuje RX100 - na niskich iso, po prostu nie będzie co porównywać RAWa z 20mpix 3:2 z RX100 do niespełna 9mpix (3:2) z panasa.
    Przyrost jakości na samej różnicy w rozdzielczości po normalizacji będzie około 1.3EV
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

Paweł

Oszczędny w słowach Awatar marcus777
    Miasto
    Ziemia Obiecana

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koniecpolska Zobacz posta
    Zaiste ...

http://www.dpreview.com/galleries/re...review-samples
    vs.
    http://www.dpreview.com/galleries/re...review-samples

... albowiem sama jej wielkość (i te 20Mpix) cuda czyni!
    KP co to za porównanie portretu ISO 125 v 2000 ? Trzeba było to dać: http://www.dpreview.com/galleries/re...review-samples

TEST RX100 na dpreview:

http://www.dpreview.com/reviews/sony...shot-dsc-rx100
    Ostatnio edytowane przez marcus777 ; 29-08-2012 o 01:53

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marcus777 Zobacz posta
    KP co to za porównanie portretu ISO 125 v 2000 ?
    No właśnie zastanów się dlaczego 125 vs. 2000 ... dla ułatwienia dodam, ze oba portrety były zrobione w zbliżonych warunkach oświetleniowych.
    Cytat Zamieszczone przez marcus777 Zobacz posta
    Ale w tym zdjęciu z RX100 nie ma nic nadzwyczajnego co byłoby lepsze od zdjęcia z LX7. Zaryzykowałbym nawet twierdzenie, że fotka z RX100 jest jakaś taka miękka, jakby ostrość poszła tam gdzie nie powinna, bo na pewno nie została ustawiona na oczy.

Gdybym ja takie zdjęcie zrobił moim LX5, to ze względów technicznych wyrzuciłbym je do kosza.

Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak
    pojawią się to zobaczymy Ale to nie wpłynie na to co napisałem - do mojego wyobrażenia o tym co będzie dla mnie wygodne lepiej pasuje RX100 - na niskich iso, po prostu nie będzie co porównywać RAWa z 20mpix 3:2 z RX100 do niespełna 9mpix (3:2) z panasa.
    Przyrost jakości na samej różnicy w rozdzielczości po normalizacji będzie około 1.3EV
    Więcej pikseli przełoży się jedynie na większą rozdzielczość. To co daje 10Mpix z naddatkiem starcza na odbitkę A4 (czy nawet A3). Robisz większe, fakt, trzeba może pomyśleć o RX100. Ale przy okazji pamiętaj też o zdecydowanie większej karcie pamięci i mocniejszym komputerze jeśli przerabiasz RAW.
    Ostatnio edytowane przez koniecpolska ; 29-08-2012 o 08:38

sv
    Gość

Domyślnie

Ciekawe porównanie d800 vs RX100:
    http://tashley1.zenfolio.com/blog/20...qc-and-repairs

Domyślnie

Swietne!!!

I ask you this: if you were carrying a camera on vacation, thought you might capture some scenes worthy of exhibiting at that sort of print size and could be confident of shooting at low ISO, which would you rather take? And please ignore the fact that the Sony camera costs and weighs less than the Nikon lens alone. Just choose on IQ.
    http://tashley1.zenfolio.com/blog/20...qc-and-repairs
    To jest po prostu niesamowite, zeby Nikon przy takim sprzecie w tej cenie dawal takie mydlo po jednej stronie, - przepraszam wszystkie aparaty d800 tak maja, czy tylko jemu sie tak trafilo???

Za smieszne pieniadze takie "gowienko" - Sony, lepiej wypada.. to jest nie do uwierzenia nawet...
    Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.

Domyślnie

Jestem po 2 dniach obcowania z RX100 i wrażenia mam jak najbardziej pozytywne - pozbyłem się D90, bo stwierdziłem, że mam powoli dość dźwigania tego kloca, który coraz częściej leżał nieużywany.
    Wykonanie aparatu jest naprawdę solidne, nie jest to jakiś plastikowy badziew, przyciski chodzą idealnie, pokrętła również (przedni pierścień pracuje z lekkim, przyjemnym oporem).
    Obsługa jest bardzo intuicyjna, po kilkudziesięciu minutach zabawy wszystkie funkcje można opanować i instrukcję schować.
    AF jest bardzo szybki w dobrych warunkach, praktycznie taki sam jak w D90 + 18-200, w gorszych jest ciut wolniejszy, ale tragedii nie ma, jest też bardzo dokładny, nie zdarzyło mi się żeby nie trafił (nareszcie koniec z BF/FF).
    Ogólnie aparat jest bardzo szybki, nie żadnych opóźnień w obsłudze i przeglądaniu, można cykać fotkę za fotką bez zbędnych opóźnień, tryb seryjny jest naprawdę imponujący.
    Pomiar światła działa bardzo dobrze, nie ma tendencji do prześwietlania.
    Jestem bardzo zaskoczony jakością fotek na wysokich ISO (tego się najbardziej obawiałem) - ISO1600 jest jak najbardziej używalne, 3200 przy dobrym naświetleniu też jest akceptowalne - ogólnie tylko ciut gorzej niż w D90.
    Auto ISO działa bardzo fajnie, nie ma tendencji do zbędnego podnoszenia ISO.
    Stabilizacja działa poprawnie, choć nie ma za dużo do roboty ze względu na jasność obiektywu.
    Optyka bardzo mnie zaskoczyła, rozdzielczość obiektywu jest imponująca co w parze z porządną matrycą powoduje, że zdjęcia nawet bardzo skropowane nie tracą na jakości, używanie zoomu cyfrowego również nie wiąże się z utratą szczegółów (te 20 Mpix jednak jest fajne).
    Filmy są bardzo dobrej jakości, wbrew opiniom wcale nie słychać hałasu mechanizmu zmiany ogniskowej (przy filmach zmiana jest wolniejsza i mechanizmu nie słychać), bardzo dobrze działa też zoom cyfrowy.
    Przy filmach można zmieniać parametry, a także robić fotki podczas kręcenia.
    A teraz wady jakie zauważyłem:

- ładowanie przez USB jest niewygodne, trzeba otwierać klapkę, którą bardzo łatwo uszkodzić, przydałaby się osobna ładowarka, szczególnie w przypadku posiadania dodatkowego akumulatora.

- uchwyt aparatu nie jest zbyt pewny, polecam założenie paska na rękę, pomaga też bardzo oryginalny futerał.

- brak wizjera

- wolne ładowanie lampy (nawet do 6-7 sekund), brak stopki na lampę

- Brak filtra ND i możliwości założenia adapterów do filtrów - należy zapomnieć o używaniu dużych otworów przesłony w silnym oświetleniu.

- duży spadek DR przy sztucznych wartościach ISO (80, 100) - wyszło to na teście DPREVIEW

- cena (powinien kosztować najwyżej 2000 PLN)

To na razie tyle, jak trochę bardziej go poużywam to napiszę coś więcej.
    MISTER
    ------------------------------------

Domyślnie

Taaa, a z sony mamy pięknie przeostrzone zdjęcie bo artefakty pojawiają się na wszystkich liniach i na dodatek skośne linie nie są gładkie a wyglądają jak wiertła tak jakby rozdzielczość była interpolowana a nie natywna. Jakość brzegów z D800e będzie zależała od szkła, dali kichę to tak wyszło. sven, przydałoby się trochę obiektywizmu, nie ma w tych czasach sprzętów idealnych, dobierajmy sprzęt do własnych potrzeb i gustów.
    D700 | F5 | F4 | F3 | F2 | F | FM2n | NIKOMAT FTn | FUJIFILM X100
    AF16/2.8D |
    AF18/2.8D | AF28/1.4D |AF20-35/2.8D | AF85/1.4D | AF105/2D DC | AF135/2D DC | AF180/2.8D | AF70-180/4.5-5.6D ED Micro | AF80-200/2.8D ED
    MF16/3.5Ai | MF20/4Ai | MF28/2Ai | MF55/1.2Ai | MF105/2.5Ai

Strona 10 z 193 PierwszyPierwszy ... 891011122060110 ... OstatniOstatni