Close

Strona 38 z 40 PierwszyPierwszy ... 283637383940 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 371 do 380 z 393

Wątek: Pentax K-5

Domyślnie

Myślę, że ten pod światło da radę.

A ten też wielki nie jest.
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

Nie widziałem ale mogę sobie wyobrazić. Masz rację.
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

chyba wszystkie FA kryją mały obrazek (ale tego nie jestem pewien), tak czy inaczej pentax już dawno mógł zabrać taki sensor od sony, lepiej go oprogramować i wrzucić do k-5 . Jeżeli pentax dalej pozostanie przy apsc może mieć za niedługo konkurenta w postaci fuji . Jest już 35/1.4, a ma być jeszcze 23 i 56 też f/1.4, jeżeli wykonanie będzie w połowie tak dobre jak limited'y, a cena niższa to - sorry pentax
    A7mk2 Zeiss 24-70/4 Sony G 70-200/4 v35/1.4,v50/1.1 FM2 Z50/1.4

Domyślnie

Ten zestaw limitedów jest obłędny jeśli chodzi o wagę i wielkość.
    Kryją pełną klatkę i praca na kliszy tymi szkłami jest wspaniała. Naprawdę w nikonie brakuje takich szkieł

Domyślnie

Analog to jedno, a cyfra i (większa) winieta na niej to inna rzecz. Głowę dam, że małe gabarytowo, jasne szerokie kąty będą miały winietę (na FX) po byku.

Czy pentaxowe szkła da się podpiąć do canonów (przez przejściówki oczywiście) ? To by wszystko wyjaśniło.

Sher-Kan zaprezentował identyczny sposób myslenia jak mój (co do perspektyw bycia w Pentaxie, optyki itd). Nie musze nic dodawać
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Jacek....winieta na cyfrze i analogu jest identyczna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Analog to jedno, a cyfra i (większa) winieta na niej.....
    Czego to się człowiek nie naczyta
    Fuji S3Pro || Nikkor 35/1.8G DX; 50/1.8D

Domyślnie

Nie. Pytanie jaki detektor daje dobre wskazania
    My mierzymy winietę tak jak większość mierzy rozdzielczść szkieł. Tak naprawdę nie liczy się rozdzielczość obiektywu, ale rozdzielczość układu obiektyw-matryca (film).
    Teraz tak sie podaje winietę - mierząc ją konkretną matrycą (z mikrosoczewkami na niej, z filtrem AA itd).
    Jesli chodziło o emulsje to kąt padania miał niewielkie znaczenie (choć i od emulsji coś tam się odbijało). Przy cyfrze problem się nasila. Ba, mozna wyciagnąć nawet dość zaskakujący wniosek, że winieta będzie zależała od ... body, a właściwie od matrycy. To tak jak z T - transmisją w obiektywach, która zależy od jakości powłok antyodblaskowych (wiem, w obiektywach jest więcej przejść powietrze-szkło).
    Nie można założyć, że 100% światła jest rejestrowane (i mamy "bezwzględny" pomiar winiety), bo część światła się odbija. A odbicia zależą od ośrodków w jakich rozchodzi się światło. Przy matrycach kłania sie sprawa telecentryczności, jak promienie są prostopadłe, to większy % ulega rejestracji. A jak kąt jest spory (brzegi-winieta) to więcej ulega odbiciu.
    Zapewne różnica jest rzędu kilku % między matrycami, ale jest. A między matrycami a błoną różnica jest większa. Winieta będzie inna. Generalnie na matrycy będzie zdecydowanie większa.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Ok. to ma sens tylko twierdzenie że na analogu winieta będzie zdecydowanie mniejsza chyba też nie jest do końca prawdą. Chyba nikt tego nie porównywał laboratoryjnie.A może ?
    Winieta mi nie przeszkadza

Strona 38 z 40 PierwszyPierwszy ... 283637383940 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów