Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Domyślnie Rekord pobytu w serwisie??

Witam,

Dokładnie 2 sierpnia wysłałem D90 z N50 1,8 na Łopuszańską w celu kalibracji body( przed wysłaniem zapewniano mnie ,że operacja potrwa do 2 tyg) od tego czasu status naprawy : " sprzęt oczekuje na kosztorys" Dzwoniąc do serwisu ( już 3 razy) za każdym razem otrzymuje zdawkowe odpowiedzi typu .. skontaktujemy się z Panem, gdy będziemy mieć kosztorys..Mam nieodparte wrażenie, że ci "konsultanci" potrafią jedynie czytać opisy ze statusem naprawy z www.nikon.pl. najgorsze jest to ,że nie można się skontaktować z nikim innym w tej sprawie. Miał już ktoś z was podobny problem? Czy moje D90 jest rekordzistą w pobycie w serwisie? "Miła" Pani raczyła poinformować mnie ,że od otrzymania kosztorysu , naprawa może potrwać ok 7 dni... kpina... kalibracja??!! Co na to prawo konsumenckie? Jak długo serwis może przetrzymywać sprzęt?
    D90, T 17-50, N50 1,8D, Di622, siakiś statyw i kompletny brak czasu

Domyślnie

Drugiego wysłałeś, więc jeśli kurierem to dotarło 6 w poniedziałek, dziś jeszcze nie minęło nawet ustawowe 30 dni na reklamację (o ile zgłosiłeś reklamacje).

Może to Cię zszokuje, ale przypuszczam, że nie jesteś jedyną osobą, która wysłała coś do serwisu..

Trzymam kciuki za telefon w poniedziałek!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RobertMiernik Zobacz posta
    Drugiego wysłałeś, więc jeśli kurierem to dotarło 6 w poniedziałek, dziś jeszcze nie minęło nawet ustawowe 30 dni na reklamację (o ile zgłosiłeś reklamacje).

Może to Cię zszokuje, ale przypuszczam, że nie jesteś jedyną osobą, która wysłała coś do serwisu..

Trzymam kciuki za telefon w poniedziałek!
    Paczka dotarła 3go dostałem e-maila z informacją dziś mija 15dni roboczych ..ile można kosztorys kalibracji sporządzać??

Domyślnie

A w karcie gwarancyjnej ile jest napisane, że może trwać?
    Bo strzelam, że 30 dni, albo nie jest wpisane nic...

Formalnie nie ma żadnego ograniczenia czasu trwania naprawy gwarancyjnej.

Domyślnie

Nie czytałem karty gwarancyjnej , przyznaje. Zaufałem serwisantowi, który zapewniał ,że jest okres wakacyjny, mają dużo pracy , więc serwis może potrwać nawet 2 tyg.. Cała sytuacja mnie irytuje ,ponieważ nie pierwszy raz korzystam z serwisu( serwis Nikon 1wszy raz) , i zazwyczaj , nie trwało to dłużej niż 14 dni roboczych. A tu sama wycena trwa już 15dni . Naprawa pogwarancyjna na której zarabiają więc powinno im raczej zależeć.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arkadiuk Zobacz posta
    Naprawa pogwarancyjna na której zarabiają więc powinno im raczej zależeć.
    Pod warunkiem, że nie mają X gwarancyjnych, które 'zwykle' robią w pierwszej kolejności. (podobno).

Domyślnie

Ciekawe czy w ogóle coś Ci naprawią. Ja też wysłałem korpus - 13 sierpnia i już wrócił. Nietknięty. FF jak był tak jest.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez majster-b Zobacz posta
    Ciekawe czy w ogóle coś Ci naprawią. Ja też wysłałem korpus - 13 sierpnia i już wrócił. Nietknięty. FF jak był tak jest.
    Sprzęt masz na gwarancji?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RobertMiernik Zobacz posta
    A w karcie gwarancyjnej ile jest napisane, że może trwać?
    Bo strzelam, że 30 dni, albo nie jest wpisane nic...

Formalnie nie ma żadnego ograniczenia czasu trwania naprawy gwarancyjnej.

"Ustawa z dnia 27 lipca 2002 r. o szczególnych
    warunkach sprzedaży konsumenckiej (DzU z
    2002 r. nr 141, poz. 1176 z późn. zm.) nie
    określa jednolitego terminu na dokonanie
    naprawy przez sprzedawcę.
    Art. 8 ust 4 ustawy stanowi jednak, że jeśli
    sprzedawca nie zdoła uczynić zadość żądaniu
    kupującego w odpowiednim czasie (czyli nie uda
    się mu przez ten okres naprawić wadliwego
    towaru), to wtedy można domagać się obniżenia
    ceny, a w niektórych sytuacjach odstąpić od
    umowy. Ocena, czy termin na naprawę jest
    odpowiedni, zależy od indywidualnych
    przypadków. Przy określaniu odpowiedniego
    czasu należy bowiem uwzględnić np. rodzaj
    towaru i cel jego nabycia." - cyt. UOKiK

U mnie sytuacja podobna. Z tym, że to sklep przetrzymywał aparat. Dziś idę do nich osobiście. Chcą się dogadać. Pisałem do uokik, rzecznika praw konsumenta, serwisu fuji, oraz sprzedawcy - sklepu ram.net, który naprawiony już aparat przetrzymywał ponad miesiąc, a w sumie - 2 miesiące. Na podstawie tego przepisu będę odstępowal od umowy - zwrot pieniędzy.
    Uważam że miesiąc trzymania aparatu na półce w sklepie, oklamywanie klienta, że nie może go odebrać (choć był już fizycznie do odebrania) to wystarczający powód. W przypadku braku porozumienia zostaje polubowny sąd konsumencki, a później powszechny.

Swój problem opisałem tu w sąsiednim wątku.
    Powiem tak, że rozmowa z uokik, a później wiadomości grupowe - sklep/serwis i uokik mocno przyspieszają sprawę i zaangażowanie polskich pracowników :d
    Światła i cienie...
    http://nozaki.flog.pl
    Samsung i Nikon

Domyślnie

Było o tym na forum wiele razy, działanie serwisu Nikona w Polsce jest bardzo "chaotyczne" i sprzęt raczej nie jest naprawiany w kolejności dostarczenia, dlatego niektórzy po dwóch tygodniach mają zabawki w domu, a inni nie mają w tym czasie nawet kosztorysu. Spokojnie można przyjąć średni czas naprawy, o ile nie muszą zamawiać jakiś egzotycznych podzespołów, w okolicach 4-5 tygodni.
    Sprawę może przyspieszyć zadeklarowanie z góry kwoty do jakiej mogą wykonać naprawę bez oczekiwania na akceptację kosztorysu. Kiedy wysyłasz np. obiektyw na problemy z AF'em i liczysz się z płatną kalibracją/naprawą, dopisz w piśmie z opisem problemu, że do kwoty xxx zł zgadzasz się na naprawę bez akceptowania kosztorysu. Kiedy technik weźmie się za taki obiektyw, to po testach od razu będzie mógł go naprawiać i nie odłoży go na inna półkę, ze sprzętem oczekującym na zatwierdzenie kosztów, na której może znowu spędzić z tydzień albo i dłużej.
    D600, T24-70/2.8 VC, N80-200/2.8, SB700

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów