Close

Strona 2 z 14 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 139

Wątek: D5100 vs D90

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez LuK86 Zobacz posta
    Więc kolejny punkt dla D90,
    D5100
    "Obsługa zaawansowanego bezprzewodowego systemu oświetlenia w przypadku użycia lampy błyskowej SB-900, SB-800 lub SB-700 jako lampy sterującej albo wyzwalacza SU-800 w roli sterownika..."
    D90
    "Zaawansowany bezprzewodowy system oświetlenia obsługiwany w przypadku wbudowanej lampy błyskowej oraz lamp SB-900, SB-800 i SU-800 w roli sterownika..."
    tyle razy to czytałem i jakoś przeoczyłem a ta funkcja jest mi dosyć potrzebna no ale radiowo jeszcze można

arwic czego wcześniej używałeś
    Wcześniej było D40 D40X D60 na bardzo krótko. Zaznaczam , że nie mam i nie posiadałem żadnej lampy SB , lub podobnej.
    D700, S24-105/4 ART.

"...the first thing that you want, will be the last thing you'll ever need"

Domyślnie

Jak dla mnie ergonomia zaczyna się dopiero od d300 w górę. Bierz śmiało d5100, matryca miodzio.Daje się nim pracować nawet w tandemie z 70-200 2.8 i jest bardzo ok bo d5100 ma głęboko wcięty uchwycik. No chyba, że chcesz wykorzystywać go na kilku godzinnych tematach, ale wtedy raczej nie pytałbyś o d5100 ani d90. Piszesz o wizjerze, miałem obydwa body i moim zdaniem są na tym samym niskim poziomie w obydwu.

Domyślnie

Na początku br. stałem przed podobnym dylematem, na szczęście dla mnie, nie byłem wtedy tak bardzo oczytany o "zaletach" D90 (jak CLS, drugie pokrętło, ergonomia, śrubokręt itp.) i wybrałem aparat z nowszą matrycą i odchylanym LCD (D5100). Gdybym wtedy był na tym etapie wiedzy co jestem teraz aparat wybierałbym zapewne do dzisiaj nie mogąc się zdecydować który wybrać...

Powiem Ci, że przez te kilka miesięcy kilka razy byłem skłonny sprzedać swojego d5100 i kupić używane d90 (wtedy jeszcze d90 był droższy niż obecnie), ale zawsze jednak po dłuższym namyśle wolałem zostawić swojego pewnego d5100 na gwar. niż kupować d90 z nie wiadomo jakiego pochodzenia...

Zdecydowałem się zostać z d5100 i zapomnieć o "zaletach" d90, których nie posiada mój aparat i po prostu cieszyć się jego możliwościami - świetną matrycą, wysokim używalnym ISO i po prostu bawić się fotografią.

Dokupiłem grip Meike - aparat od razu trzyma się dużo lepiej i pewniej. Podłączałem pod niego pożyczoną lampę SB-700 na kilka okazji i nie czułem żadnego problemu z utrzymaniem takiego zestawu (bez gripa byłoby na pewno gorzej), czasem zapnę pod niego Heliosa 44-M4 i gęba mi się śmieje jak zrobię kolejne ostre zdjęcie z pięknym bokehem na pełnym manualu, zbieram na 35 1.8g i wiem, że da mi on kolejne duże możliwości.

Gdybym był teraz na Twoim miejscu, przy praktycznie identycznej cenie obu body d5100 i d90, wziąłbym znowu d5100. Chciałoby się móc czasami nie zaglądać do menu, by zmienić np. pomiar światła, przydałby się czasami na pewno drugi LCD, ale to w końcu zdjęcia są końcowym efektem tej całej pracy i świadomość tego, że moja puszka może (aczkolwiek nie musi przy moich umiejętnościach...) dać jakościowo lepszy obrazek niż d90 daje mi pewną ulgę, spokój i wg mnie więcej możliwość podczas ich dalszej obróbki.

Ale wybór należy do Ciebie
    D5100, SB-910, N35 1.8G, N18-105, A500ex+BH2

Domyślnie

Bawiłem się trochę D5100 u kolegi, nie zamieniłbym, grzebanie w w menu w poszukiwaniu ustawień, D90 ma to na "wierzchu", ergonomia na minus dla 5100, ale to wrażenia subiektywne. Z drugiej strony patrząc, z body będziesz stykał się namacalnie , powiem Ci że niema lepszego momentu , niż ten kiedy czujesz że aparat jest przedłużeniem ręki. Wiec po porównaniu technicznych możliwości, po prostu idź do sklepu i weź w dłoń oba, wyboru dokonasz sam.
    D700, S24-105/4 ART.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arwic Zobacz posta
    Bawiłem się trochę D5100 u kolegi, nie zamieniłbym, grzebanie w w menu w poszukiwaniu ustawień, D90 ma to na "wierzchu", ergonomia na minus dla 5100, ale to wrażenia subiektywne.
    To znaczy uściślijmy co ma d90 na wierzchu w stosunku do d5100:
    - tryb pomiaru światła
    - tryb AF
    - tryb wyzwalania migawki (zdj. seryjne, pojedyncze)
    - ustawienie balansu bieli
    - zmiana ISO

Nie mam d90 - o czymś zapomniałem?

w d5100:
    - ISO można ustawić pod przycisk Fn
    - reszta do ustawienia jedynie z poziomu MENU, aczkolwiek, balans bieli jeśli się robi w RAWach ustawiasz na AUTO i o nim zapominasz, w 90% robi się raczej zdjęcia pojedyncze niż seryjne więc to ustawienie też jest rzadko używane, AF ja np. wolę ustawić na punktowy (żeby mieć zawsze kontrolę nad tym gdzie ostrzę) więc ta opcja również rzadko używana, pozostaje jedynie zmiana pomiaru światła.

Tak to wygląda u mnie, u Ciebie może być inaczej, zależy co i jak będziesz robił.
    D5100, SB-910, N35 1.8G, N18-105, A500ex+BH2

Domyślnie

Juz pisze co ma D90 z puszki,
    Oczywiście poza MENU, odtwarzaniem i LV,
    -wb
    -iso
    -qual
    -tryb pomiaru matrycy
    -ekspozycje
    -tryb seria, itd...., wiadomo o co biega
    -tryb AF
    -tryb ustawień lampy
    -BKT
    -i programowane Fn
    D700, S24-105/4 ART.

Domyślnie

Ogromną przewagą D5100 nad D90 jest matryca. Wysokie ISO (niskie szumy), kolory, rozpiętość tonalna itd., to są powody, dla których wybór jest prosty .
    Ilość guzików nie przekłada sie na jakość zdjęć
    Nikon

Domyślnie

Ilość guzików nie nieprzeszkadzania, ale pomaga. Matryca? Sprawdzałeś (aś) D90 na wysokim ISO, wypada na prawdę dobrze
    D700, S24-105/4 ART.

Domyślnie

miałam kiedyś D90 tak, jak dzisiaj mam D5100 na zapas.
    D90 niczym mnie nie zachwycał. Miał więcej guzików i może był wygodniejszy, ale nie lubiłam nim robić zdjęć. Były jakieś takie sztuczne, plastikowe... ISO nie było złe, ale D5100 ma lepsze.
    Zdjęcia z D5100 są jakby bardziej naturalne, kolorystyka bardziej mi odpowiada zdecydowanie.
    Owszem, można robić w rawach i bawić sie kolorami, ale...
    ale wzięłam ostatnio ten aparat na wczasy nad morze. Mam bardzo dużo zdjęć, przy których absolutnie nie ma co robić - jpegi z puszki są zupełnie wystarczające nawet do pokazania zdjęć innym (nadają się nie tylko do albumu ).
    Nikon

Domyślnie

Ergonomia ma kolosalne znaczenie, jeśli będziesz cały dzień biegał w ciężkim terenie zlany potem od wysokich temperatur, słaniał się na nogach i szybko łapał "ujęcia" i trzepał reporterkę to z z serią Dxxxx się załamiesz. A wówczas gadanie o ciut lepszej rozpiętości tonalnej wsadzisz sobie miedzy bajki

A jak ktoś na imieninach u babci lub ogródku mając czas zrobi kilka ujęć to i D3100 wystarczy....
    Nikon i podróże ...

Strona 2 z 14 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów