Close

Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 70

Domyślnie

Trzymam kciuki za powodzenie projektu i szybkie wdrożenie. Też chętnie kupię 2 szt.

Domyślnie

czyli teraz wychodzi okolo 600zl przy prototypie, mysle ze jesli by dzialalo to znajdziesz tu spokojnie 10 albo wiecej osob ktore chtnie podejma sie testow juz dzialajacej klawiatury np. ja tz bardzo chetnie ale tylko na osx
    a wtedy cena mogla by byc duzo nizsza

Domyślnie

Póki co cena nie zachwyca, 600 złotych samych kosztów materiałów, to w detalu koło 900 zł.
    Wydaje mi się, że jeśli ma to być sprzedawane w miarę powszechnie cena nie może przekroczyć 300-400 zł więc jest sporo do zrobienia
    (Można kupić sterowniki w podobnych cenach zdecydowanie mniej funkcjonalne, ale obawiam się, że bardziej cena niż funkcjonalność decyduje o ich niewielkiej popularności).

Połowa tej ceny to obudowa, myślę że to dość niekorzystny stosunek, spróbuj może pomyśleć nad inną obudową. Prototyp musi być oczywiście maksymalnie wypasiony ale docelowo to raczej średni pomysł.

Jakiś czas temu testowałem urządzonko podobne do tego z filmiku, wprawdzie bez cyfrowego sterowania gałkami, tylko zwykły kontroler midi, ale przy cenie koło tysiora, można już się zastanawiać nad kupnem takiego urządzenia, to moje było tańsze i nie miało pamięci suwaków, ale w tej cenie pewnie możnaby już wyszperać coś bardziej zaawansowanego.

Co do samego projektu, zapowiada się super, jednak wydaje mi się, że powinieneś powalczyć z ceną materiału.
    Nie jestem elektronikiem, więc może głupie pytanie: "zwykły" potencjometr nie wystarczy?
    Dodatkowo czy nie byłoby wygodniej mieć suwak albo mniejsze pokrętło? Takie duże, wydaje mi się, że precyzyjne i powtarzalne operowanie tak dużym kółkiem może być problematyczne. Korekty zwykle są niewielkie, więc skok takiego kółka powinien być nieduży a przy takim rozmiarze, przestawienie go o większą wartość, będzie wymagało sporo kręcenia.

Obudowa też wydaje się możliwa do odchudzenia, ale o tym było wyżej.

Zastanawiałeś się nad jakimś wyróżnieniem aktywnego narzędzia na samej klawiaturze? (np. podświetlenie guzika)

Brakuje oznaczeń kolorów są flagi/gwiazdki ale nie ma kolorków

Już gdzieś się pojawiło, ale reset musi być w miejscu niemożliwym do przypadkowego naciśnięcia, może prawy górny róg, po przesunięciu guzików odpowiedzialnych za flagowanie nad pozostałe (w rzędzie z modułami)?

Nie ma planu całej klawiatury ale jeśli nie ma być wyprofilowana (cieńsza na dole, grubsza na górze) to wydaje mi się, że musisz przewidzieć miejsce na oparcie ręki/rąk inaczej będzie nie wygodna, chyba że jest całkiem płaska i nie będzie wystawała więcej niż 0,5 cm nad biurko

Reszta wygląda fajnie, trzeba by pomacać chwilę, żeby więcej powiedzieć.

Kiedy prototyp będzie operacyjny?

Domyślnie

Oczywiście cena materiałów będzie inna niż w protorypie. Pytanie tylko o ile mniejsza.

Zwykły potencjometr odpada. Po 1 nie kręci się w koło Chyba, że chodziło Ci o impulsator. Z impulsatorami stykowymi jest tak, że przy szybkim obróceniu mogą się gubić czego wolałbym uniknąć. No i trwałość. Zdaje się, że większość z nich wytrzymuje 30-40k obrotów. Wydaje się dużo, ale może zabraknąć Dla porównania optyczny to ok 1 miliona.

Wielkość gałki nie ma znaczenia. Może być duża i płaska lub mała i wysoka. Rozdzielczość zależy od impulsatora i chce ją zachować na poziomie 32 impulsów na obrót. Dla przykładu przesunięcie suwaka ekspozycji od -5EV do +5ev to 100 impulsów czyli 3 obroty gałki. Dla innych suwaków jest to 40 impulsów czyli 1.5 obrotu

Reset będzie przeniesiony a co do oznaczania kolorami to muszę pomyśleć.

Ergonomia: Jeśli uda się dołączyć arduino (a nie widzę powodów aby miało się nie udać) to klawiatura będzie miała max 15mm. będę starał się zrobić jak najcieńszą.

Co do obudowy która stanowi ponad połowę ceny to chyba dobrze Obudowa jest najistotniejszą rzeczą, zaraz po precyzji impulsatora. Musi być idealna, co przekłada się na droga. Szczelnie zamknięta aluminiowa, skręcona na śruby wydaje się być niezniszczalna.

Co do terminów to będę na bieżąco informował. W następnym tyg dojdzie do mnie impulsator który oprogramuje a jak się to uda to nakręcę jakiś pierwszy film z urządzeniem na płytce prototypowej.
    Canon 5dII

Domyślnie

pomysł świetny - pisałbym się pod ACR - z racji tego ze z LR nie korzystam
    Dawaj znac na bieżąco jak tam wygląda projekt i koszty .

Domyślnie

Zerknij na to: http://www.piengineering.com/xkeys/xkedit.php bo to chyba bezpośrednia konkurencja niemalże. Nie wiem jak z oprogramowaniem.
    Tu: http://www.bhphotovideo.com/c/buy/Ap...7/N/4229247074 są klawiatury dedykowane różnym zadaniom i aplikacjom.
    Tu: http://www.cdw.com/shop/search/Compu...ult.aspx?w=A31 jest sporo różnych dziwnych klawiatur numerycznych i przystawek, niestety przemieszanych z normalnymi.

W skrócie - jeżeli prócz klawiszy, jedynym plusem jest jedno kółko do sterowania, to są inne rozwiązania na rynku, prawdopodobnie tańsze i być może bardziej lub tak samo funkcjonalne.
    Pod względem ergonomii także jestem w stanie wyobrazić sobie konstrukcję lepiej.
    Ale kto wie? Może jest z kolei popyt na dobrze wykonane rzeczy i trafisz w jakąś niszę?

Domyślnie

Urządzenie z pierwszego linku Mosad jest rewelacyjne! Jeden genialny sterownik (potencjometr, optycznie coś tam coś tam) i guziory do przełączania funkcji, który w danym momencie potencjometr ma sterowac. Dało by sie to zaprogramować, żeby za pomocą guziorów przewijać listę pluginów Pomysł mega!
    2x D750 | 2x MB-D16 | SB-800 | SB-900 | N24-70/2.8 | N80-200/2.8 AF-S

Domyślnie

no tak, ale kosztuje 250 dolcow plus shipping

Domyślnie

Ale ja mówię o zrobieniu czegoś takiego jako sposób na cięcie kosztów
    2x D750 | 2x MB-D16 | SB-800 | SB-900 | N24-70/2.8 | N80-200/2.8 AF-S

Domyślnie

Osobiście uważam, że ergonomie poprawia specjalistyczne ukierunkowanie, stąd ten projekt.
    Dziękuję za linki. Na pewno zapoznam się z zawartością.

Jeśli ktoś uważa, że kółko jest tylko dodatkiem to nic nie stoi na przeszkodzie aby wydrukować sobie naklejki na zwykłą klawiaturę, zmodyfikować mój skrypt skrypt AHK i mamy prawie to samo. Zamiast impulsatora można użyć klawiszy +/- lub scroola z myszki.

Moja klawiatura nie będzie niczym specjalnym, nie próbuję odkryć Ameryki na nowo. Nie będą używane żadne kosmiczne technologie. Mam natomiast straszną radochę z tego co robię

mOSAd czy mógłbyś się podzielić swoim wyobrażeniem nt lepszej ergonomii? Jestem otwarty na pomysły

Cytat Zamieszczone przez Redskull Zobacz posta
    Dało by sie to zaprogramować, żeby za pomocą guziorów przewijać listę pluginów
    Rozwiń proszę bo nie bardzo rozumiem
    Canon 5dII

Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów