Masz guzior "plug-iny", który podświetla okno z listą tychże. Jak juz masz podświetlone, to impulsatorkiem przewijasz sobie listę i wskazujesz plugin enterem lub czymkolwiek innym![]()
Szukaj
Masz guzior "plug-iny", który podświetla okno z listą tychże. Jak juz masz podświetlone, to impulsatorkiem przewijasz sobie listę i wskazujesz plugin enterem lub czymkolwiek innym![]()
2x D750 | 2x MB-D16 | SB-800 | SB-900 | N24-70/2.8 | N80-200/2.8 AF-S
Mnie się bardzo podoba Twój pomysłjak stworzysz już w pełni działający prototyp wrzuć zdjęcia już "złożonego" oraz napisz jaka była cena końcowa projektu
![]()
D300/0 + N18-55 + N55-200 + N35/1.8G + N50/1.8G + Tokina 135/2.8 + SB-700 + SB-26 i kilka innych manualnych szkiełek.
Porst reflex C-TL + Porst 55/2.8 + Pentacon 200/4
Zmieniłem nieco układ klawiszy:
- zgodnie z sugestią doszły klawisze colour label
- przesunięty przycisk reset slider. Nie mam pojęcia gdzie go włożyć tak aby było wygodnie więc jest tam gdzie wszystkie przyciski
- doszły 2 klawisze które będą powodowały przełączanie pomiędzy kolejnymi sliderami (na klawiaturze nie ma skrótów do wszystkich suwaków)
- dodane przyciski cofnij i wstecz
Proszę o uwagi. Przed zaprojektowaniem płytki i wykonaniem obudowy chce ustalić końcowy wygląd i układ klawiszy.
Zobacz Projekt v3
Kolejność prac przedstawia się następująco:
- oprogramowanie i testy impulsatora
- zatwierdzenie układu klawiszy
- wykonanie obudowy
- wykonanie płytki PCB wraz z Andruino na pokładzie
- złożenie i testy prototypu
Dlaczego najpierw obudowa a później płytka? Z prostej przyczyny. Zaprojektowanie i wykonanie obudowy jest znacznie prostsze i szybsze niż zaprojektowanie i wykonanie płytki. Dodatkowo płytka płytka musi być wykonana na elementach SMD co wydłuża czas pracy (samemu jest bardzo trudno wykonać lutowanie takich elementów).
Szacuję, że wysokość klawiatury powinna się zmieścić w 10mm (nie liczę wystających klawiszy - 1mm oraz wystającego pokrętła - ok 20, 30mm). Wszystko uda się to zrobić przez montaż powierzchniowy i wyprowadzenie impulsatora wyżej niż klawiatura (sam impulsator ma ok 11mm nie licząc trzpienia), tak więc będzie on częściowo schowany w gałce.
Ostatnio edytowane przez jaroslaw.majcher ; 04-08-2012 o 15:46
Canon 5dII
dostaje blad 403 i ze imageshack usunal zdjecie
Poprawiałem zaraz po dodaniu więc powinno już być ok.
Canon 5dII
fajny layout, podoba mi sie, sa tylko literowki w sekcji split toning jest "hute" zamiast "hue"
Na co dzień mam altruistyczne podejście do świata, jednak trafiłeś w moją branżę, jako że ładnych parę lat zajmuję się projektowaniem interfejsów (głównie graficznych, pilotów, ale nie tylko - wszędzie podejście jest podobne). Dodatkowo masz jeszcze pecha, ze względu na moją aktualną kiepską sytuację finansową. Zatem niestety tym razem konsultację mogę przeprowadzić jedynie w modelu biznesowym i do profesjonalnej współpracy ewentualnie zapraszam.
Niestety negocjacje mogą być trudne, ponieważ po pierwsze projekt wyjściowo nie zakłada zbyt wielu inwestycji rozumiem. Po drugie wydaje się, że każdy może na to samo wpaść, po trzecie moje wnioski mogą dość daleko odbiegać od założonego kształtu i ceny. Zatem na końcu zawsze dochodzi dostosowanie ergonomii do ekonomii i wybór kompromisów. Proces generalnie nie jest prosty i wcale nie tak szybki.
Ale żeby nie gadać po próżnicy rzucę kilka zupełnie podstawowych rzeczy do rozważenia. Oczywiście można je zignorować i stwierdzić, że jakoś sobie użytkownik poradzi zawsze.Często będzie to konieczne. Jednak warto mieć świadomość istnienia zignorowanych problemów, a nie dowiadywać się o nich od naburmuszonego klienta żądającego zwrotu kasy za bubel. Nie chodzi mi o to byś odpowiadał, chodzi o to, że być może projekt wymaga trochę więcej uwagi, bo jak już zaprojektujesz coś mało elastycznego, wydasz kasę na formę, na druk płytek itd. to potem zmiany mogą już być nie bardzo opłacalne. Plus klient, który się zraził do pierwszej konstrukcji, raczej nie zechce zakupić kolejnej.
Przykłady do rozpatrzenia, o których pomyślałem w ciągu 10 minut:
1. Malujemy pędzlem "K" po obrazie. W prawej dłoni trzymamy pióro lub myszkę. Jak wygodnie zmienić parametry pędzla, czyli ekspozycję, kontrast, nasycenie? A może i twardość oraz wielkość pędzla? I jak w ogóle wybrać pędzel "K", narzędzia retuszujące "Q" czy widok do kadrowania? Z normalnej klawiatury?
2. W LR funkcjonuje przełącznik ALT. Spróbuj przy wciśniętym ALT, użyć suwaków na przykład w zakładce Details. To dość użyteczny przełącznik. A być może nie jedyny, który ma sens? Jak to zrealizować na tym manipulatorze? I czy warto?
3. Jak się szybko przełączać pomiędzy zdjęciami w każdym z modułów? Jak skakać w dół w trybie siatki?
4. Najczęściej z modułu Develop wchodzę do widoku siatki (Grid) w Library i z powrotem po wybraniu zdjęcia wracam do Develop. Często wciskam zatem klawisze G i D. D(evelop) jest, jednak brak G. Co z tym fantem zrobić?
5. Manipulator przewiduje pracę oburącz. Zastępuje zatem klawiaturę. Gdzie się ona znajdzie? Przed manipulatorem czy obok. Po prawej (zwykle) będzie mysz/tablet. Lewa ręka upośledzona za bardzo by sięgać i pisać na klawiaturze po lewej, choć można przejechać lub obrócić się z fotelem. Czyli może z przodu. Jakie to będzie miało konsekwencje dla normalnej pracy? Jak często trzeba będzie zamieniać urządzenia miejscami, chcąc popisać coś dłużej na klawiaturze? Czy może dedykujemy ten monitor/komputer wyłącznie do pracy w LR?
6. Czy da się "w locie" zmienić czułość kółka manipulatora? Na przykład trzymając/wciskając jakiś klawisz.
Dziękuję za tak szczegółowy opis. Miło, że podzieliłeś się swoimi cennymi spostrzeżeniami, tym bardziej jako branżowiec. Poukładam sobie wszystko w głowie i postaram odpowiedzieć.
1) Da się to spokojnie zrobić, o ile użytkownik wybierze z klawiatury odpowiedni guziczek. Wówczas przyciski zwykłych sliderów mogą być zamienione na slidery pędzla
2) Spotkałem się z tym. Tak na szybko nie potrafię udzielić odpowiedzi. Działanie pokrętła sprowadza się do wysyłania + i -, co znów wyklucza działanie alta. Jak AHK ma możliwość przesuwania odpowiednim suwakiem to nie będzie problemu to zaimplementować
3) Są do tego przyciski <= i =>
4) Z założenia domyślnym widokiem develop będzie siatka. Jeśli użytkownik będzie chciał aby Develop przełączał do innego widoku będzie mógł to ustawić w menu skryptu.
5) Problem złożony. Jak ma sobie ustawić to już zalezy od indywidualnych preferencji i wielkości biurka. Sam mam spore biurko 1 x 2m więc klawiaturę będę trzymał za manipulatorem. Lewa ręka jest bardziej upośledzona ale np w moim wypadku tylko lewą ręką obsługuję skróty (alt+s, ctrl+shift+s itp)
6) Rozważam taką opcję, ale tylko do zmniejszenia czułości (choć nie wiem czy jest to komuś potrzebne, np:, temperatura zmienia się co 50K, tint co 5, exp co 0,1, pozostałe co 5
Dziękuję, że otworzyłeś mi oczy na problemy których wcześniej nie widziałem![]()
Canon 5dII
badzo dobry pomysł-nie bedzie łatwo zejśc z ceną poniżej 500zł dla mas.
zycze powodzenia
P.S
uzyj tańszych materiałów bez dodatków drewna, aluminium szlifowanego itp ale równie wytzrymałych np. lepszych jakosciowo plastików ale najwazneijsze to dopracuj wygode i oprogramowanie.
.........
1. No tak, tylko musi w kółko odkładać myszkę/pióro. Nie ma trzeciej dłoni na kółko do ruszania suwakami. No i cały czas wybór bardzo często używanych narzędzi retuszerskich wymaga użycia klawiatury.
3. Ah, myślałem, że strzałki robią za określonej wielkości skok suwaka. W takim razie rozumiem, że nie ma krokowego trybu? Na przykład w module Library używa się strzałek (o podwójnej precyzji do tego - średnio dokładnych i zgrubnych) do szybkiego i precyzyjnego zwiększania określonych parametrów zawsze o określony krok. Czy zawsze trzeba używać kółka do tego?
6. Chodzi o to, że czasem potrzebujemy jednak coś bardziej precyzyjnie ustawić, a czasem szybko machnąć z grubsza. Kółko jest do tego rzeczywiście niezłe, jeżeli jego minimalny krok odpowiada najmniejszemu krokowi suwaka. Czyli o 1. Bo to właśnie ma chyba być jego przewaga? Że albo pokręcimy nim więcej, albo mniej, ale zawsze precyzyjnie też się da. Dlatego myślałem, że strzałki służą do skokowego trybu pracy, by zmienić wartość suwaka o 5 na przykład. Bo w takim wypadku szybciej i prościej jest wcisnąć raz albo trzy razy strzałkę. Potem łatwo *cofnąć* się o jeden krok, albo o dwa. No, ale chyba musiałbym się trochę pobawić podobnym sprzętem by to stwierdzić, jak ja wolę - pewnie wiesz lepiej co się sprawdza. Przykładowo zmiana temperatury - dla niskich wartości potrzeba bardzo dużej precyzji i 50k może być za dużą wartością. Z kolei dla dużych temp. można skakać niemal co 500K. Przełącznik czułości pojawił się ostatnio w myszce dla graczy G600 i już zdobył znaczne uznanie snajperów. W przypadku temperatury chociażby, przy przytrzymaniu jednego klawisza dałoby się zwiększyć (zmniejszyć) precyzję. Na przykład Tint różnie się modyfikuje dla JPEGów i RAWów oraz w zależności od temperatury. Czasem potrzeba go ustawić z dokładnością co do 1 punktu. Podobna sytuacja będzie miała miejsce w przypadku wybierania koloru za pomocą palet - czyli suwaka odcienia i nasycenia. Odcień m 360 kroków, ale potrzebny jest bardzo dokładny wybór. Cofnąłem się do technicznych danych. Chcesz mieć 32 kroki na obrót. Czyli przy wyborze koloru to jakieś jedenaście obrotów przy maksymalnej precyzji lub dużo mniej przy mniejszej. Poziom czerni na obrazie też zwykle zmieniamy o jeden punkt w jedną lub drugą - 5 to zdecydowanie za duży skok. I tak dalej. Ciężko to będzie pogodzić przy stałym kroku (np. zawsze o 5).
PS. Ja wcześniej nie doczytałem w ogóle, że to kółko ma mieć tak małą rozdzielczość! Wyobrażałem sobie przynajmniej 100, jeszcze lepiej 360 czy więcej impulsów na obrót, a widać to zupełnie inaczej wygląda. Przy 32 impulsach to kółko przypomina mi trochę scroll od myszki - to rzeczywiście wystarczy?
Rozmiar kółka - a raczej okrąg zataczany przez wgłębienie na palec powinien być dość mały - rozmiar na obrazku sugeruje coś ogromnego. Ma to o tyle znaczenie, że można jeden przycisk umieścić koło kciuka prawej dłoni. Można jednocześnie nim coś przyciskać i kręcić kółkiem. Bardzo wygodnie też używa się małego palca prawej ręki do okazjonalnych kliknięć.
http://www.avid.com/US/categories/Co...faces-Consoles - między innymi tu możesz podejrzeć kilka ciekawych pomysłów pod kątem ergonomii.
Tu fajnie zaprojektowana konsoleta: http://frankeves.com/sony-dhr-1000-p...-video-studio/
Ostatnio edytowane przez mOSAd ; 05-08-2012 o 14:06
Skontaktuj się z nami