Trzymam kciuki za powodzenie projektu i szybkie wdrożenie. Też chętnie kupię 2 szt.
Szukaj
Trzymam kciuki za powodzenie projektu i szybkie wdrożenie. Też chętnie kupię 2 szt.
czyli teraz wychodzi okolo 600zl przy prototypie, mysle ze jesli by dzialalo to znajdziesz tu spokojnie 10 albo wiecej osob ktore chtnie podejma sie testow juz dzialajacej klawiatury np. ja tz bardzo chetnie ale tylko na osx
a wtedy cena mogla by byc duzo nizsza
Póki co cena nie zachwyca, 600 złotych samych kosztów materiałów, to w detalu koło 900 zł.
Wydaje mi się, że jeśli ma to być sprzedawane w miarę powszechnie cena nie może przekroczyć 300-400 zł więc jest sporo do zrobienia
(Można kupić sterowniki w podobnych cenach zdecydowanie mniej funkcjonalne, ale obawiam się, że bardziej cena niż funkcjonalność decyduje o ich niewielkiej popularności).
Połowa tej ceny to obudowa, myślę że to dość niekorzystny stosunek, spróbuj może pomyśleć nad inną obudową. Prototyp musi być oczywiście maksymalnie wypasiony ale docelowo to raczej średni pomysł.
Jakiś czas temu testowałem urządzonko podobne do tego z filmiku, wprawdzie bez cyfrowego sterowania gałkami, tylko zwykły kontroler midi, ale przy cenie koło tysiora, można już się zastanawiać nad kupnem takiego urządzenia, to moje było tańsze i nie miało pamięci suwaków, ale w tej cenie pewnie możnaby już wyszperać coś bardziej zaawansowanego.
Co do samego projektu, zapowiada się super, jednak wydaje mi się, że powinieneś powalczyć z ceną materiału.
Nie jestem elektronikiem, więc może głupie pytanie: "zwykły" potencjometr nie wystarczy?
Dodatkowo czy nie byłoby wygodniej mieć suwak albo mniejsze pokrętło? Takie duże, wydaje mi się, że precyzyjne i powtarzalne operowanie tak dużym kółkiem może być problematyczne. Korekty zwykle są niewielkie, więc skok takiego kółka powinien być nieduży a przy takim rozmiarze, przestawienie go o większą wartość, będzie wymagało sporo kręcenia.
Obudowa też wydaje się możliwa do odchudzenia, ale o tym było wyżej.
Zastanawiałeś się nad jakimś wyróżnieniem aktywnego narzędzia na samej klawiaturze? (np. podświetlenie guzika)
Brakuje oznaczeń kolorów są flagi/gwiazdki ale nie ma kolorków
Już gdzieś się pojawiło, ale reset musi być w miejscu niemożliwym do przypadkowego naciśnięcia, może prawy górny róg, po przesunięciu guzików odpowiedzialnych za flagowanie nad pozostałe (w rzędzie z modułami)?
Nie ma planu całej klawiatury ale jeśli nie ma być wyprofilowana (cieńsza na dole, grubsza na górze) to wydaje mi się, że musisz przewidzieć miejsce na oparcie ręki/rąk inaczej będzie nie wygodna, chyba że jest całkiem płaska i nie będzie wystawała więcej niż 0,5 cm nad biurko
Reszta wygląda fajnie, trzeba by pomacać chwilę, żeby więcej powiedzieć.
Kiedy prototyp będzie operacyjny?
Oczywiście cena materiałów będzie inna niż w protorypie. Pytanie tylko o ile mniejsza.
Zwykły potencjometr odpada. Po 1 nie kręci się w kołoChyba, że chodziło Ci o impulsator. Z impulsatorami stykowymi jest tak, że przy szybkim obróceniu mogą się gubić czego wolałbym uniknąć. No i trwałość. Zdaje się, że większość z nich wytrzymuje 30-40k obrotów. Wydaje się dużo, ale może zabraknąć
Dla porównania optyczny to ok 1 miliona.
Wielkość gałki nie ma znaczenia. Może być duża i płaska lub mała i wysoka. Rozdzielczość zależy od impulsatora i chce ją zachować na poziomie 32 impulsów na obrót. Dla przykładu przesunięcie suwaka ekspozycji od -5EV do +5ev to 100 impulsów czyli 3 obroty gałki. Dla innych suwaków jest to 40 impulsów czyli 1.5 obrotu
Reset będzie przeniesiony a co do oznaczania kolorami to muszę pomyśleć.
Ergonomia: Jeśli uda się dołączyć arduino (a nie widzę powodów aby miało się nie udać) to klawiatura będzie miała max 15mm. będę starał się zrobić jak najcieńszą.
Co do obudowy która stanowi ponad połowę ceny to chyba dobrzeObudowa jest najistotniejszą rzeczą, zaraz po precyzji impulsatora. Musi być idealna, co przekłada się na droga. Szczelnie zamknięta aluminiowa, skręcona na śruby wydaje się być niezniszczalna.
Co do terminów to będę na bieżąco informował. W następnym tyg dojdzie do mnie impulsator który oprogramuje a jak się to uda to nakręcę jakiś pierwszy film z urządzeniem na płytce prototypowej.
Canon 5dII
pomysł świetny - pisałbym się pod ACR - z racji tego ze z LR nie korzystam
Dawaj znac na bieżąco jak tam wygląda projekt i koszty .
Zerknij na to: http://www.piengineering.com/xkeys/xkedit.php bo to chyba bezpośrednia konkurencja niemalże. Nie wiem jak z oprogramowaniem.
Tu: http://www.bhphotovideo.com/c/buy/Ap...7/N/4229247074 są klawiatury dedykowane różnym zadaniom i aplikacjom.
Tu: http://www.cdw.com/shop/search/Compu...ult.aspx?w=A31 jest sporo różnych dziwnych klawiatur numerycznych i przystawek, niestety przemieszanych z normalnymi.
W skrócie - jeżeli prócz klawiszy, jedynym plusem jest jedno kółko do sterowania, to są inne rozwiązania na rynku, prawdopodobnie tańsze i być może bardziej lub tak samo funkcjonalne.
Pod względem ergonomii także jestem w stanie wyobrazić sobie konstrukcję lepiej.
Ale kto wie? Może jest z kolei popyt na dobrze wykonane rzeczy i trafisz w jakąś niszę?
Urządzenie z pierwszego linku Mosad jest rewelacyjne! Jeden genialny sterownik (potencjometr, optycznie coś tam coś tam) i guziory do przełączania funkcji, który w danym momencie potencjometr ma sterowac. Dało by sie to zaprogramować, żeby za pomocą guziorów przewijać listę pluginówPomysł mega!
2x D750 | 2x MB-D16 | SB-800 | SB-900 | N24-70/2.8 | N80-200/2.8 AF-S
Osobiście uważam, że ergonomie poprawia specjalistyczne ukierunkowanie, stąd ten projekt.
Dziękuję za linki. Na pewno zapoznam się z zawartością.
Jeśli ktoś uważa, że kółko jest tylko dodatkiem to nic nie stoi na przeszkodzie aby wydrukować sobie naklejki na zwykłą klawiaturę, zmodyfikować mój skrypt skrypt AHK i mamy prawie to samo. Zamiast impulsatora można użyć klawiszy +/- lub scroola z myszki.
Moja klawiatura nie będzie niczym specjalnym, nie próbuję odkryć Ameryki na nowo. Nie będą używane żadne kosmiczne technologie. Mam natomiast straszną radochę z tego co robię
mOSAd czy mógłbyś się podzielić swoim wyobrażeniem nt lepszej ergonomii? Jestem otwarty na pomysły
Rozwiń proszę bo nie bardzo rozumiem![]()
Canon 5dII
Na co dzień mam altruistyczne podejście do świata, jednak trafiłeś w moją branżę, jako że ładnych parę lat zajmuję się projektowaniem interfejsów (głównie graficznych, pilotów, ale nie tylko - wszędzie podejście jest podobne). Dodatkowo masz jeszcze pecha, ze względu na moją aktualną kiepską sytuację finansową. Zatem niestety tym razem konsultację mogę przeprowadzić jedynie w modelu biznesowym i do profesjonalnej współpracy ewentualnie zapraszam.
Niestety negocjacje mogą być trudne, ponieważ po pierwsze projekt wyjściowo nie zakłada zbyt wielu inwestycji rozumiem. Po drugie wydaje się, że każdy może na to samo wpaść, po trzecie moje wnioski mogą dość daleko odbiegać od założonego kształtu i ceny. Zatem na końcu zawsze dochodzi dostosowanie ergonomii do ekonomii i wybór kompromisów. Proces generalnie nie jest prosty i wcale nie tak szybki.
Ale żeby nie gadać po próżnicy rzucę kilka zupełnie podstawowych rzeczy do rozważenia. Oczywiście można je zignorować i stwierdzić, że jakoś sobie użytkownik poradzi zawsze.Często będzie to konieczne. Jednak warto mieć świadomość istnienia zignorowanych problemów, a nie dowiadywać się o nich od naburmuszonego klienta żądającego zwrotu kasy za bubel. Nie chodzi mi o to byś odpowiadał, chodzi o to, że być może projekt wymaga trochę więcej uwagi, bo jak już zaprojektujesz coś mało elastycznego, wydasz kasę na formę, na druk płytek itd. to potem zmiany mogą już być nie bardzo opłacalne. Plus klient, który się zraził do pierwszej konstrukcji, raczej nie zechce zakupić kolejnej.
Przykłady do rozpatrzenia, o których pomyślałem w ciągu 10 minut:
1. Malujemy pędzlem "K" po obrazie. W prawej dłoni trzymamy pióro lub myszkę. Jak wygodnie zmienić parametry pędzla, czyli ekspozycję, kontrast, nasycenie? A może i twardość oraz wielkość pędzla? I jak w ogóle wybrać pędzel "K", narzędzia retuszujące "Q" czy widok do kadrowania? Z normalnej klawiatury?
2. W LR funkcjonuje przełącznik ALT. Spróbuj przy wciśniętym ALT, użyć suwaków na przykład w zakładce Details. To dość użyteczny przełącznik. A być może nie jedyny, który ma sens? Jak to zrealizować na tym manipulatorze? I czy warto?
3. Jak się szybko przełączać pomiędzy zdjęciami w każdym z modułów? Jak skakać w dół w trybie siatki?
4. Najczęściej z modułu Develop wchodzę do widoku siatki (Grid) w Library i z powrotem po wybraniu zdjęcia wracam do Develop. Często wciskam zatem klawisze G i D. D(evelop) jest, jednak brak G. Co z tym fantem zrobić?
5. Manipulator przewiduje pracę oburącz. Zastępuje zatem klawiaturę. Gdzie się ona znajdzie? Przed manipulatorem czy obok. Po prawej (zwykle) będzie mysz/tablet. Lewa ręka upośledzona za bardzo by sięgać i pisać na klawiaturze po lewej, choć można przejechać lub obrócić się z fotelem. Czyli może z przodu. Jakie to będzie miało konsekwencje dla normalnej pracy? Jak często trzeba będzie zamieniać urządzenia miejscami, chcąc popisać coś dłużej na klawiaturze? Czy może dedykujemy ten monitor/komputer wyłącznie do pracy w LR?
6. Czy da się "w locie" zmienić czułość kółka manipulatora? Na przykład trzymając/wciskając jakiś klawisz.
no tak, ale kosztuje 250 dolcow plus shipping
Skontaktuj się z nami