Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: komunia

Domyślnie komunia

witam

w najblizsza sobote bede fotografowal komunie w toruniu w kosciele NMP. kiedys juz focilem komunie ale mimo wszystko prosilbym o jakies wskazowki, na co zwrocic uwage, jakie ustawienia aparatu. w tym kosciele jeszcze nie bylem i nie wiem jak jest w srodku, byl ktos? widzial cos?:P niech napisze:P na dzien dzisiejszy posiadam tylko kita a reszta to szkla powyzej 135mm, nie wiem czy cos zdzialam robiac kitem czy kupic 50/1.8 na szybko...?
    nie mam upowazniejnia z kurii na fotografowanie w kosciele i mysle ze wystarczy jak pojde przed komunia i porozmowiam z nim chwile?! i zeby nie bylo ze bez doswiadczenia zabiera sie dzieciak za komunia, wiec mowie ze bede fotografowal moja najmlodsza kuzynke ...

prosze o wszelkiego rodzaju porady

pozdrawiam

Domyślnie

Np. tu cos masz:

http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=22481

Poszukaj tez sam, bo bylo kilka tematow o fotografowaniu w kościele.

Domyślnie

Kit by mógl być jeśli będziesz używał lampy, a jeśli nie to coś jasnego musisz mieć. Wczesniej zapytaj ks. czy dzieci podchodza do komunii pojedynczno czy moze podwójnie bo może się okazac że bedzie Ci potrzebny ktoś drugi do pomocy bo sam nie zdążysz. Co do upoważnienia z kurii to róznie bywa np. w mojej diecezji bardzo rzadko sprawdzają ale napewno Cie z komunii nikt nie wyrzuci bo to pamiątka na cale życie i każdy ks. to uszanuje
    D200 | N 28-70/2.8, 50/1.4 | SB 800 |

Domyślnie

Możesz mieć jeszcze dwa poważne problemy, niezależne od techniki:
    1. Jeśli dzieciaki zamówiły innego fotografa, to ksiądz Cię pogna, więc wtedy lepiej bić od razu na dziko.
    2. Coraz częściej zdarza się, że podczas samej pierwszej komunii nie pozwalają focić - mówią, że rozprasza się dzieci w tym ważnym momencie i każą przyjść któregoś dnia podczas białego tygodnia.

PS. Do braku zaświadczenia z kurii się nie przyznawaj - mnie przez ostatnie 10 lat kilka razy zapytali, ale nigdy nie chcieli zobaczyć (mam nadzieję, że żaden ksiądz nie przeczyta tego wątku ). A, jeśli robisz to komercyjnie dla większej liczby dzieciaków, to najwięcej zarobisz na grupówkach, więc portrety wal minimalistycznie, bo i tak sporo może Ci zostać na pamiątkę ...

Domyślnie

podstawowe pytanie czy bedziesz glownym fotografem na tej komunii ??
    Ostatnio edytowane przez wronap ; 02-05-2007 o 15:04

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wronap Zobacz posta
    podstawowe pytanie czy bedziesz glownym fotografem na tej komunii ??
    nie.
    bede robil tylko zdjecia mojej kuzynce...

Domyślnie

Lepiej z nikim nie rozmawiaj, przynajmniej u mnie jest tak ze na komunii jest jeden fotograf wybrany przez wszytskich rodzicow a inni dostaja po uszach. Bo co by to bylo jakby kazde dziecko mialo swojego fotografa... Jak masz jakies konkretne pytania to pytaj bo tak o wszytskim to trudno powiedziec

Domyślnie

Jeśli robisz jednemu dziecku, to wyskocz na bezczela w "jej" momencie i po ptakach. W gadki się nie wdawaj, bo Cię wyproszą.

Domyślnie

i przede wszytski się nie wp.. temu głównemu, bo on jednak na chleb robi i głową odpowiada

Domyślnie

Idz w tygodniu, serio, cisza, spokoj, ksiadz nie goni. Za 2 tygodnie nikt nie bedzie pamietal kiedy byly robione zdjecia.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów