Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: komunia

Domyślnie

w mojej parafii jest tak że rodzice pełnią rolę ochroniarzy, część kościoła jest oddzielona i nikt nie ma dostępu do dzieci, w zeszłym roku to nawet mnie, nadwornego fotografa nie chcieli wpuscić mimo że byłem "umówiony"
    Ostatnio edytowane przez wilus ; 05-05-2007 o 20:51

Domyślnie zaawansowany amator z D70s na komunii

mam lustrzankę od 4 miesięcy. w niedzielę 13 maja fotografowałem kuzyna na komunii w kosciele w MaGNUSZEWIE. Obawiałem się efektów, bo mój sprzęt dla laików wygląda profesjonalnie, a co by było gdybym spaprał ujęcia!!????
    Mój sPRZĘT: nIKON D70s + 18-70 Nikkor + SB600.
    technika: NEF, BalansBieli - na powietrzu: Daylight, bez Lampy, EV: 0, -0,5, -1.
    - w kościele: Flash, EV przy portretach: - 0,5 (bo na 0 były przepalone alby), przy większych odległościach obiektu: 0 a dla maxymalnych odległości (5m i powyżej): +1.
    tryb pracy SB600: TTL BL, dla portretów - wysunięty dyfuzor 14mm.
    ISO: 200!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    pomiar światła: Matrycowy
    Pomiar ostrości: AF-S punktowy
    Edycja NEFów: jestem w trakcie obróbki w Nikon Capture. Dość przyjazna praca.

Wnioski:
    Do tej pory nie wykorzystywałem NEFów bo myslałem, że dużo potrzeba czasu na ich edycję. Rzeczywiście, trzeba trochę posiedzieć przy kompie, lecz opłaca się. By otrzymać porównywalne zdjęcie w JPG musiałbym zrobić kilka ujęć , co w rzeczywistości wydaje się nierealne. od teraz ważne ujęcia będę robił w NEF. Dla powyższych ustawień obróbka zdjęcia w NC sprowadza się do użycia opcji AutoContrast, która dodaje zdjęciu wyrazistości i jasności.
    Lampa SB600 pomimo niezbyt słodkich opinii na forum, do zaawansowanych zastosowań amatorskich (jak dla mnie) jest wystarczająca. nie miałem okazji przetestować jej z dodatkowymi akcesoriami (dyfuzor, ekrany odbijające), ale efektem komunijnym jestem mile zaskoczony. na życzenie amatorów będę gotów podesłać w najbliższym czasie pojedyncze zdjęcia.
    Pozdrawiam Nikonowców i niech moc będzie z wami!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

PS. Nigdy nie fotografowałem w kosciele. Tydzień wcześniej zabrałem ze sobą aparat do jednego z kościołów i wykonałem kilka ujęć. po tej próbie okazało się, że Nefy można ładnie podrasować. Duze znaczenie ma także Balans Bieli i wartość EV.

Domyślnie

ja staram sie łapać jak najdłuższe czasy, zeby szczegóły tła widac było (niektóre kościoły są ciemne), nawet czasm 1/30 sek.
    "Na początku poznaj wszystkie zasady, żeby o nich zapomnieć"
    John Coltrane

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez elanek Zobacz posta
    ja staram sie łapać jak najdłuższe czasy, zeby szczegóły tła widac było (niektóre kościoły są ciemne), nawet czasm 1/30 sek.
    Cenna uwaga.
    Jeśli o mnie chodzi, z czasem bedę dbało tło, jednak do tej pory zależało mi by przynajmniej obiekt główny był prawidłowo naświetlony.

Domyślnie

Witam.
    Troszeczkę sie spóżnilem z przeczytaniem Twojwgo postu. Robiłem w tym kościele kilka chrztów i ( pewniw już wiesz ) kosciół jest strasznie ciemnny.
    Pozdr. Ryczywół :
    -)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Irasss Zobacz posta
    Witam.
    Troszeczkę sie spóżnilem z przeczytaniem Twojwgo postu. Robiłem w tym kościele kilka chrztów i ( pewniw już wiesz ) kosciół jest strasznie ciemnny.
    Pozdr. Ryczywół :
    -)
    Podzielam zdanie.
    Ustawienia takie jak podałem powyżej sprawdziły się, NEFy po zgraniu w niedzielę wieczorem wyglądały dobrze. Moje emocje opadły gdy przerobiłem je na JPG zjadliwe dla LABu (zdjęcia ciemniejsze), a opadło mi wszystko (no może nie dosłownie...) gdy dowiedziałem się że laby wywołują odbitki w trybie sRGB (dodatkowo wiele zależy od papieru). Osobiście przed sesją przełaczyłem tryb przestrzeni kolorów na AdobeRGB, z zamiarem by odbitki wyszły jak najlepiej. Dochodzę do wniosku, że im więcej powinienem wiedzieć i lepsze zdjęcia robić moją lustrzanką to wychodzi wręcz przeciwnie.

Focenie lutrzanką to jak nieznana podróż, tylko szkoda, że "atrakcje" jak do tej pory nie są nadzwyczajne...

Domyślnie

Focenie lustrzanką to moim zdaniem focenie z wieloma atrakcjami. Skoro dopiero masz swoją od 4 m-cy to na razie skupiasz się na technice bo chcesz jak najlepszej jakości.Kiedy jednak poznasz swój sprzęt na pamięć i będziesz go czuł to zobaczysz atrakcje przyjdą same.Jedyna rada to praktyka i myślenie z wnioskami i znowu praktyka. Jak mówią mistrzowie fotografii pierwsze 1 000 000 zdjęć robi fotograf reszta robi się sama.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cake Zobacz posta
    Osobiście przed sesją przełaczyłem tryb przestrzeni kolorów na AdobeRGB, z zamiarem by odbitki wyszły jak najlepiej. Dochodzę do wniosku, że im więcej powinienem wiedzieć i lepsze zdjęcia robić moją lustrzanką to wychodzi wręcz przeciwnie.
    Na Adobe RGB robić można mając profesjonalną drukarkę lub dostęp do profesjonalnych usług. Poza tym zastanawiam sie jak obrabiacie foty w przestrzeni Adobe skoro najprostsze monitory obejmujące tą przestrzeń kosztują około 10 tys. zł, a jedyny co w tym działa z gatunku Eizo to ponad 20 tys. zł.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów