Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 37

Domyślnie d700, d800, d800e czy d3s

Witam

Mam pytanie do Wiedzących (ja do nich nie należę), żona zbiera się do zakupu body. Zajmuje się głównie fotografią rodzinną, "brzuszki", familie, narzeczeni wraz z konsekwencjami i inne takie. Mamy już w tej chwili d300, d700 i odpowiednią do tego szklarnię. Ale to są moje w sumie zabawki (no nie jestem pazerny ale mam swoje prace do których ten sprzęt jest użytkowany)

Ja zajmuję się projektowaniem grafiki (poligrafia głównie), często robię do projektów zdjęcia produktów, ludzi w ciuchach (ale żadna tam moda, proste sesje w prostym studio) i takich tam. Rzadko, ale jednak przydałby się czasem większy obrazek niż ten z d 700 i d300.

Mojej Ślubnej zależało by na wysokim, efektywnym ISO bo kocha foty bez flesza... (d700 prawie się sprawdza) odłożyła trochę kasy i pomyślała o czymś nowym.

I tak:
    - można nabyć kolejne d700 (ale to żadna zmiana w jakości) i dokupić kolejne szkła (ale to średnio konieczne)
    - można zakupić d800 lub d800e (to już inny temat ale któreś z nich) - tu wadą jest późniejsza obróbka
    - można pomyśleć o d3s (tak wiem jest 4 ale to już za duży koszt)

Pytania mam takie czy efektywna czułość matrycy (akceptowalny szum) w d3s jest zbliżona do d800?
    Czy istnieje bardzo istotna różnica między d3s a d700 no i d800 w tym samym aspekcie i na czyją korzyść...

Dla "żonowych" prac szum z iso na poziomie 1600 - 2400 z d700 jest akceptowalny a ten z 3200 do przyjęcia warunkowo, nie zależy jej na szybkostrzelności, ale gównie na tym szumie.

Mnie wystarcza to co mamy, ale czasem... czasem te super gigantyczne mega pixele z d800 by się zdały.

O d3s pomyślałem bo Starszy Pan z którym czasem spotykam się u klienta, dostał ostatni jakiś grant i kupił to body, lansując się mocno u pracodawcy opowiadał mi rożne barwne historie o tym korpusie, zdjęć mi nie pokazał ale przedstawił sprawę tak, że nic ino d3s kupować. Oglądałem testowe foty, ale kurcze ciężko mi to ocenić zdalnie, może ktoś z Was ten dylemat miał i jakoś go rozwiązał (rym niezamierzony)

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez FHR ; 29-07-2012 o 10:44 Powód: "przydał by"
    ale o co chodzi?

Domyślnie

D3s ma tyle samo pikseli co D700 i D300. D3s da lepszą jakość na wysokich ISO, ale większego obrazka nie będziesz mieć. D800 to body pejzażowo - studyjne, D3s to typowy reporterski wół roboczy. To są dwie różne klasy aparatów. Wstrzymaj się trochę teraz do września. Będą nowe aparaty, więc może będzie coś co bardziej będzie Ci odpowiadało. W tej chwili chcesz wg wymagań dwóch różnych aparatów.
    D, F, Xmm/xx, Już sam się gubię w tym wszystkim.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wer Zobacz posta
    ....D800 to body pejzażowo - studyjne, ....
    Powiela kolega jakieś durne stereotypy Widziałeś zdjęcia ptaków Pawla Pawlaka robione d800? ...no chyba, że zdjęcia przyrodnicze podciągasz pod pejzaż A dodatkową zaletą D800/D800E do przyrody jest niezły DX co daje "wieksze ogniskowe" teleobiektywów.
    Ostatnio edytowane przez jjj ; 29-07-2012 o 11:54

Domyślnie

Też radziłbym iść w d800, wprawdzie ISO będzie podobne jak w d700, ale dzięki rozmiarowi zdjęcia można sobie z tym dużo łatwiej poradzić, więc w przeliczeniu na ten sam rozmiar wynikowy zdjęcia szum będzie znacząco mniejszy a zyskujesz bez porównania większy rozmiar zdjęć.

Domyślnie

Miałem d300, później d700 z dobrą szklarnią... w dniu premiery d800 ( nie mylić z dostępnością) zdecydowałem się na D3s prawie nowy z 2k klatek na koncie i półroczną gwarancją ( w całkiem dobrych pieniążkach czyt. okazja ).

Zakres wykonywanych zdjęć w pewnym sensie jest podobny do Waszego w zakresie reporterki okolicznościowej.

Po 4 miesiącach użytkowania i kilku zleceniach uważam to posunięcie za bardzo dobre... d700 używałem jako wspomaganie i widzę bardzo dużą różnicę. A po ślubie w mega ciemnej Bazylice gdzie pracowałem w przedziale 3200-5000iso nie wymieniłbym mojej "detrójeczki" na nic innego... ale kiedyś tak mówiłem o d700 przy przejściu na FX ale to naturalna kolej rzeczy i postępu
    Teraz Lady Ku

Domyślnie

Zgadza się, ale trzeba jeszcze wziąć pod uwagę, że przy rozmiarze zdjęcia z d800 _nawet_ przy tak samo szumiącej matrycy zdjęcie po zmniejszeniu do wielkości zdjęcia z d700 czy d3s zdjęcie z d800 będzie czystsze...
    Dlatego jeśli nie potrzebujesz szybkostrzelności i kompletu guzików na body (a pracując na d700 pewnie jesteście przyzwyczajeni)...

Domyślnie

bez wahania d800 lub d800e po przeskalowaniu w locie do 12 mpx szum znika i masz bardzo wysokie uzyteczne iso. jak ci potzreba wielkosci zdjecia to nie skalujesz i masz ponad 30mpx.
    .........

Domyślnie

Ja brałem jeszcze pod uwagę jeden aspekt, który większość z nas nie często bierze pod uwagę.

Ilość klapnięć migawki ... niby nie tak ważne jak się bierze nowe body ... tak samo miałem z d700 ale już powyżej 100tys mocno wpływa na cenę odsprzedaży... d800 i spółka to jeśli się dobrze orientuję to nadal 150 tys a d3s dwa razy tyle a to dość znaczna różnica ...
    W przypadku reporterki okolicznościowej to klateczki lecą oj lecą ...
    Teraz Lady Ku

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez milk Zobacz posta
    d800 i spółka to jeśli się dobrze orientuję to nadal 150 tys
    D800 to 200 tys.....

Domyślnie

co nie zmienia faktu, ze te ratingi to sa pomocne jak umarłem kadzidło... jak ma paść to po prostu padnie...

a ilosc klapniec migawki warto rozpatrywac (przy zakupie uzywki) z historia serwisowa... bo mozesz miec 100 tys na liczniku, ale po wymianie migawki i naciagu lustra,
    czyli de facto mechanike z zerowym przebiegiem a mozesz miec te 100 tys klepniete od nowosci bez zadnego serwisowania...

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów