Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 37

Widok wątkowy

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie d700, d800, d800e czy d3s

Witam

Mam pytanie do Wiedzących (ja do nich nie należę), żona zbiera się do zakupu body. Zajmuje się głównie fotografią rodzinną, "brzuszki", familie, narzeczeni wraz z konsekwencjami i inne takie. Mamy już w tej chwili d300, d700 i odpowiednią do tego szklarnię. Ale to są moje w sumie zabawki (no nie jestem pazerny ale mam swoje prace do których ten sprzęt jest użytkowany)

Ja zajmuję się projektowaniem grafiki (poligrafia głównie), często robię do projektów zdjęcia produktów, ludzi w ciuchach (ale żadna tam moda, proste sesje w prostym studio) i takich tam. Rzadko, ale jednak przydałby się czasem większy obrazek niż ten z d 700 i d300.

Mojej Ślubnej zależało by na wysokim, efektywnym ISO bo kocha foty bez flesza... (d700 prawie się sprawdza) odłożyła trochę kasy i pomyślała o czymś nowym.

I tak:
    - można nabyć kolejne d700 (ale to żadna zmiana w jakości) i dokupić kolejne szkła (ale to średnio konieczne)
    - można zakupić d800 lub d800e (to już inny temat ale któreś z nich) - tu wadą jest późniejsza obróbka
    - można pomyśleć o d3s (tak wiem jest 4 ale to już za duży koszt)

Pytania mam takie czy efektywna czułość matrycy (akceptowalny szum) w d3s jest zbliżona do d800?
    Czy istnieje bardzo istotna różnica między d3s a d700 no i d800 w tym samym aspekcie i na czyją korzyść...

Dla "żonowych" prac szum z iso na poziomie 1600 - 2400 z d700 jest akceptowalny a ten z 3200 do przyjęcia warunkowo, nie zależy jej na szybkostrzelności, ale gównie na tym szumie.

Mnie wystarcza to co mamy, ale czasem... czasem te super gigantyczne mega pixele z d800 by się zdały.

O d3s pomyślałem bo Starszy Pan z którym czasem spotykam się u klienta, dostał ostatni jakiś grant i kupił to body, lansując się mocno u pracodawcy opowiadał mi rożne barwne historie o tym korpusie, zdjęć mi nie pokazał ale przedstawił sprawę tak, że nic ino d3s kupować. Oglądałem testowe foty, ale kurcze ciężko mi to ocenić zdalnie, może ktoś z Was ten dylemat miał i jakoś go rozwiązał (rym niezamierzony)

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez FHR ; 29-07-2012 o 10:44 Powód: "przydał by"
    ale o co chodzi?

Uprawnienia umieszczania postów