Close

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 37 z 37

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jjj Zobacz posta
    Jasne... są kompakty/bezlusterkowce które mają jeszcze więcej fps więc tym tokiem rozumowanie mają one większą szansę zrobienia ciekawego ujęcia od D3/D3s
    obejrzy sobie taka sekwencje

http://www.youtube.com/watch?v=Ba3-Sqgco7A

focac taka scene aparatem z wieksza iloscia fps mozesz sobie przebierac w sekwencji i wybierac najciekawsze fazy tworzenia sie oderwań na platowcu, aparatem z 3-4 fps masz tego co najmniej o polowe mniej, a tego typu dlugie i ciagle oderwania jak na filmie wyzej tworza sie i tak bardzo rzadko, czesto tego typu oderwania pojawiaja sie na ulamek sekundy - tak, ze w sekwencji 6-7 klatek (7-8 fps) widac, je np. na dwoch

dziekujebardzo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kichu Zobacz posta
    obejrzy sobie taka sekwencje

http://www.youtube.com/watch?v=Ba3-Sqgco7A

focac taka scene aparatem z wieksza iloscia fps mozesz sobie przebierac w sekwencji i wybierac najciekawsze fazy tworzenia sie oderwań na platowcu, aparatem z 3-4 fps masz tego co najmniej o polowe mniej, a tego typu dlugie i ciagle oderwania jak na filmie wyzej tworza sie i tak bardzo rzadko, czesto tego typu oderwania pojawiaja sie na ulamek sekundy - tak, ze w sekwencji 6-7 klatek (7-8 fps) widac, je np. na dwoch

dziekujebardzo
    To jest oczywiste że lepiej mieć więcej niż mniej. Ale do ostatecznego efektu istotne sa również inne parametry.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jjj Zobacz posta
    Ale ja nie mówię tylko o reporterce ... Gdzie tak napisałem?
    Ja pisałem o fps w kontekście reporterki przecież. Nie chodziło mi przeciez o studio
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Ja pisałem o fps w kontekście reporterki przecież. Nie chodziło mi przeciez o studio
    A ja myślałem o przyrodzie, na przykład. Fotografia to nie tylko reporterka i studio, o czym na pewno wiesz
    W przyrodzie (zwierzęta) fps jest istotne, ale również AF jak i większe możliwości samej matrycy mają wpływ na "większą szansę zrobienia ciekawego ujęcia"
    ...bo od tego wzięła się chyba nasza dyskusja
    Ostatnio edytowane przez jjj ; 31-07-2012 o 06:26

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wilk325 Zobacz posta
    Jak to ma być jeszcze puszka reporterska to:
    1. potrzebny jest grip - ciekawe ile kosztuje nowy?
    2. przydała by się bateria ( nowa ) atomowa albo i 2 + koniecznie przejśćiówka
    3. do baterii jest potrzebna ładowarka
    tak około 4.000PLN ( do D700 to był zestaw PDK -1 ).
    4. przy reportażu ( nawet przy tej niskiej "szybkostrzelności" ) to 15.000 zdjęć to raczej mało ( za miesiąc jest 100 lecie Rosyjskich Sił Powietrznych - dwa dni pokazów po 6h = 12.000-15.000 zdjęć ) więc tych dysków trochę mało
    5. chyba bym sobie nie kupił aparatu z matrycą 36mln, aby to konwerować i zmniejszać

Gdyby nie kiepskie ISO to optymalnym wyborem byłoby D3x; ale w tych warunkach ja bym wziął D3s ( doradził - bo mam ).
    Rozumiem to gdy robisz Air Show, jednak masz crop x1.2 i masz mniejszą wagę zdjęcia i przy okazji wydłużoną ogniskową. Przy Twojej fotografii kupno D800 to jak sprinterowi założyć odważniki na nogi, zrozumiałe. Jednak każdy człowiek powinien wybrać samemu swój aparat, jak tego nie potrafi to tak naprawdę nie wie czego potrzebuje.
    Masz długie szkła które wystarczą przy 12mpix do Twojej fotografii a potrzebujesz 10kl/s wybierasz D3s, nie ma potrzeby fps a przyda się możliwość matrycy 36mpix i zrobienie z 200/2.8 - "300/2.8" przy 16mpix - wybierasz D800.
    ISO z obu puszek po przeskalowaniu do 12mpix będzie podobne, może tonalność zdjęcia będzie lepsza na D800. Może skoro brakuje ISO w D700 to za ciemna szklarnia jest? Jeszcze niedawno D700/D3 to były noktowizjery, a teraz nagle mają słabe ISO....

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mathis Zobacz posta
    Może skoro brakuje ISO w D700 to za ciemna szklarnia jest? Jeszcze niedawno D700/D3 to były noktowizjery, a teraz nagle mają słabe ISO....
    Proponuję iść z D700 na koncert Tricky'ego, sprawdzałem na własnej skórze. Koledzy z D3s wjechali w zakresy ISO 12 -15 000 i przynieśli zdjęcia bez zarzutu. Inna sprawa, że to co oferuje choćby D3s w zasadzie wystarcza do zrobienia każdego koncertu, nawet jeśli światła nie dowiozą

Domyślnie

Więc i D800 się sprawdzi w takich warunkach - nawet lepiej bo AF czulszy w ciemności, nie byłem jeszcze na takich bardzo ciemnych koncertach, ale zeszłym tygodniu miałem okazję fotografować w pubie i spokojnie 35/[email protected] - ISO 6400 i czasy 1/80 nawet

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów