Ja tez szukalem kamer i niestety wybor jest żałosny. Wszędzie małe matryce, ciemne obiektywy i ograniczone możliwości kontroli obrazu w trakcie nagrywania.
Testowalem wiele kamer w rożnych cenach i niestety najlepiej wyjdzie kupic jakis tani aparat z opcją nagrywania filmów fullhd. Mnie najbardziej denerwuje brak możliwości przejścia na manual focus, bo ten auto i tak czesto jest do kitu. Nie ma tez możliwości kontroli czasu czy przyslony, ogólnie jasności, natychmiast. Jesli kręce filmik i nagle odwracam sie pod światło to musze polegać na wątpliwej inteligencji kamery i zawsze mam sylwetki. A wystarczyłoby pokrętło jaśniej/ciemnej.
Kompresja w kamerkach tez czesto jest zbyt mocna i nawet jesli jest kilka ustawień to nigdy nie mozna dać jej na tyle mało, ze byłaby niewidoczna. Kamerka o jakości DVD mieściła na taśmie około 14gb danych co dawało 90 minut. Współczesne kamerki fullhd mieszcza na 16gb około 90-120 minut przy czterokrotnie większym rozmiarze każdej z klatek, więc kompresja jest spora.
Na przestrzeni ostatnich 20 lat zmieniły sie nośniki, zmieniły sie wielkości obrazu, ale ergonomia nadal jest ze średniowiecza: brak podstawowej kontroli nad nagrywanym obrazem.
Kup jakis aparat fuji, kup moze d3100, albo jakis Sony nex, czy tez jakis Samsung lub olympus, a z pewnością filmy beda lepsze niz z kamerki za 3000zl.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami