Jak ustawiasz zawsze do drabinki, to się nie dziwię, że nie używasz M.![]()
Szukaj
Jak ustawiasz zawsze do drabinki, to się nie dziwię, że nie używasz M.![]()
Jeśli wejdziesz na galerie (tutaj czy konkursowe na cyberfoto) i wywalisz z nich zdjęcia o których wspominałem (studio, sesje zdjęciowe, zabawy w balansowaniu między światłem zastanym a dopalanym) to sam zobaczysz że w tym co pozostanie większość jest robiona w półautomacie a są to często zdjęcia na których warto oko zawiesić.
@Umbra
Zapytam z czystej ciekawości - do czego ustawiasz jeśli nie do drabinki (co najwyżej wprowadzając korektę o ileś kresek na drabince, którą spokojnie można wprowadzić także w półautomacie)? Opisz mi jak wygląda procedura robienia w M np na spacerze, z jakich pomiarów korzystasz?
D90, 18-105, 35/1.8G, 105/2.8VR, SB700 i ... zenit ET ze szklarnią
A do czego mozna ustawiac jak nie do drabinki? Moze tylko do wykonanego zdjecia, lukniesz na display jak wyszla pierwsza foto i decydujesz czy krotszy czas, moze wieksza przyslona lub odwrotnie. To zadna filozofia cykac na M.
Nikon D3100 + S10-20 4-5.6 + S30mm 1.4 DC HSM ART + N35mm 1.8G + S17-50 2.8 HSM OS + T70-300 VC USD 4-5.6 + Metz 50 AF-1
I tu sie zgodze z kolega, dlatego tez przewaznie cykam na A a w razie czego korekta i pasi...
Nikon D3100 + S10-20 4-5.6 + S30mm 1.4 DC HSM ART + N35mm 1.8G + S17-50 2.8 HSM OS + T70-300 VC USD 4-5.6 + Metz 50 AF-1
Mam wrażenie że kompletnie nie wiesz do czego może służyć tryb M a ręczne ustawianie ostatniego parametru do wskazań puszki (czasem z własną korekcją) nazywasz manualnym ustawianiem ekspozycji. No manualne to ono jest tylko w tym sensie że kręciołkami robisz to co puszka zrobi sama w ułamku sekundy, manual jak cholera.
D90, 18-105, 35/1.8G, 105/2.8VR, SB700 i ... zenit ET ze szklarnią
Tryb M jest bardzo użyteczny z Auto ISO. Podczas fotografowania sportu np. piłka nożna ustawiam odpowiednią przysłonę dla rozmycia tła, odpowiedni czas dla zamrożenia ruchu. Odpowiednie ISO dla tej kombinacji w opcji auto dobiera aparat. Tu brak czasu na zerkanie na drabinkę. Taka kombinacja tych trzech parametrów na meczu wydaje się stanowić optimum. Naturalnie istotne są też odpowiednio dobrane pozostałe ustawienia w menu.
Skontaktuj się z nami