Close

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 42

Wątek: Nikon D90

Domyślnie

Za ciezkie pytanie dla mnie, poddaje sie.
    NEX- 5R

Domyślnie

A może wejść w system nex-a ?
    Wejdz, wejdz, ja wlasnie zdradzam (od wczoraj) Nikona, z Nexem.. to jest dopiero Milosc..

Domyślnie

Chcesz kupić d90? Mam do sprzedania na gwarancji jak coś to pisz
    moją obecność na forum sponsoruje nikon
    d300s + S17-50 f/2.8 + SB600

Oszczędny w słowach Awatar SeventhSon
    Miasto
    Chełm-Polska/ Norfolk - USA

Domyślnie D90

Nikona D90 nabyłem w zestawie z obiektywem:
    AF-S DX NIKKOR 18-105mm f/3.5-5.6G ED VR
    Potem dokupiłem sobie: AF-S VR Zoom-Nikkor 70-300mm f/4.5-5.6G IF-ED i ostatnio dodałem: AF-S DX NIKKOR 35mm f/1.8G.
    W sumie dużo, bo 3 szkła, trochę rozrzucone, ale....
    Licznik moich zdjęć zbliża się do 10.000 (no, prawie...). Według mnie ani to dużo, ani mało. Tyle tylko, że portafię obsłużyć z jakieś 85% funkcji aparatu.
    Z odczuć niezmiennych od począku: super zabawa (fotografia). Co do aparatu - dużo opcji, ale większość wymaga czasu i spokoju.
    Na początku robiłem zdjęcia na 'auto', potem okres 'P', 'S' i 'A' a teraz coraz częściej zaczynam używać 'M'.
    Coraz więcej znajduję frajdy w swoim hobby i jako hobby traktuję mój aparat.
    D90 dał mi przeskok jakośćiowy z Canona 10is i to odczuwam.
    Za każdym razem, kiedy naciskam spust ucze się czegoś nowego.
    Ciągle mam kłopoty z kompozycją i doborem parametrów. Generalnie na 20 ujęć zadowolony jestem z jednego z nich.
    Nie jestem zawodowcem, nie zarobię nigdy na fotografii pieniędzy i chyba tylko momentami moja rodzina jest zadowolona, że coś wyszło ostre i poprawnie naświetlone.

Ale na koniec - polecam D90 dla kogoś, kto chce przejść na "wyższy" stopień zabawy światłem, bo warto...
    Nie przecztamy wszystkich książek, nie umówimy się z każdą dziewczyną i nie wypijemy całej wódki....
    Ale KTO - jeśli nie my? Ale KIEDY - jeśli nie teraz?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez eve40 Zobacz posta
    Witam, posiada ktoś nikona d90?
    Nie, jeszcze nie było premiery, ciągle czekamy z niecierpliwością!!!

banan dla "eve40"
    A6K + SELP18105G + SEL35F18 + 2/58 M42

Domyślnie

Ja posiadam D90 od prawie roku. SS ma chyba najbardziej optymalny zestaw jesli chodzi o obiektywy. Sam mam 35 i 70-300 ale bez VR. Zdjecia mozecie zobaczyc na Facebook-u "Santa Spotty". Ja od poczatku robie zdjecia na M i mysle ze to jest najlepsze rozwiazanie. Troszke frustrujace na poczatku ale teraz to az milo ze wiem jakie ustawienia zrobic. Pstrykac pstrykac i pstrykac. Ja w rok zrobilem 15 000 i mysle ze to dopiero poczatek. D90 ro super sprzet ale chyba juz sa godni nastepcy.

Domyślnie

Co do trybu M, dlaczego niby jest lepszy? Nie to, że się sprzeczam ale po prostu pytam z ciekawości. Ja pstrykam na A, jest chyba najwygodniejszy (przynajmniej dla mnie). Przy M trzeba się bawić czasem i przesłoną żeby ustawić poprawną ekspozycję a w tym czasie może umknąć jakieś fajne ujęcie.
    D90 | MB-D80
    S8/3.5 | S30/1.4 | N50/1.8G | N18-105 VR | S70-200 II
    SB-700 | YN-460II | RF-603

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Busterlbn Zobacz posta
    Co do trybu M, dlaczego niby jest lepszy? Nie to, że się sprzeczam ale po prostu pytam z ciekawości. Ja pstrykam na A, jest chyba najwygodniejszy (przynajmniej dla mnie). Przy M trzeba się bawić czasem i przesłoną żeby ustawić poprawną ekspozycję a w tym czasie może umknąć jakieś fajne ujęcie.
    ale robiąc na M stajesz się automatycznie Profesjonalistą i nikt Ci nie podskoczy z jakimś tam A lub S
    Sony a6000, SEL20F28, SEL50F18

Domyślnie

Ja robię przeważnie na M z tego względu, że na A bez korekty ekspozycji często aparat prześwietla - a co to za różnica, czy będę zmieniał czas czy korektę ekspozycji? Zwłaszcza, że dodatkowo mam ustawiony na sztywno czas.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Stach2008 Zobacz posta
    ale robiąc na M stajesz się automatycznie Profesjonalistą i nikt Ci nie podskoczy z jakimś tam A lub S
    Dodałbym jeszcze bajki o tym jak to puszka nie potrafi w A i S ustawić ekspozycji (za to jak w M ustawi się do drabinki podawanej przez puszkę to jest idealnie i full profi).

M ma zastosowanie w specyficznych sytuacjach które "niedzielnemu pstrykaczowi" wcale tak często się nie trafiają. Sytuacje typu - robimy serię zdjęć i zależy nam by puszka nie zmieniała parametrów, by wszystkie były podobnie naświetlone (jakaś sesja zdjęciowa typu ślub, komunia, plenerek), jakieś zabawy z oświetleniem gdzie chcemy się zabawić np w kontrolę ilości światła zastanego w ujęciu (powiedzmy jakieś zdjęcia nocne), zdjęcia w studiu, może coś tam jeszcze. Czyli raczej sytuacje gdzie chcemy trzymać sztywno parametry ekspozycji lub chcemy uzyskać coś czego automatyka nam nie zaserwuje.

M to mam w zenicie gdzie zabawa zaczyna się od ... pomiaru światła, ustawianie czasu czy przesłony do "drabinki" to żadne M.
    D90, 18-105, 35/1.8G, 105/2.8VR, SB700 i ... zenit ET ze szklarnią

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów