Szukaj
W trybie A trzyma ten minimalny, który został ustawiony, szybszy czas też wybiera czasem jeśli pozwalają na to "warunki" i nie musi zostać podbite iso, wtedy zawsze ustawia maksymalny czas. Tzn bierze pod uwagę jakiś tam algorytm zeby za szybki czas nie był ani też za wysokie iso ale jednak nie był wolniejszy niż wstępnie ustawiony, jakoś tak to ładnie normalizuje![]()
Widze Panowie, ze zapomnieliscie o tzw. kreatywnym fotografowaniu. Tylko tryb M daje pelna kontrole nad aparatem i to wlasnie tak naprawde daje satysfakcje z robienia zdjec. Calkowita kontrola ekspozycji etc oraz mozliwosc eksperymentowania.
Ja już dawno stwierdziłem że zamiast używać tylko funkcji dla profesjonalistów postanowiłem pójść na skróty i używać amatorskiego półautomatu, dzięki temu umożliwiło mi to skupić się na tym co widzę przez wizjer zamiast cały czas spoglądać na płotek i mieć ''niby satysfakcje'' z tego że mam M. M używam w nocy albo HDR. Chcę ciemniejsze zdjęcie robie korekte ekspozycji. Warto się nad tym zastanowić zamiast się męczyć![]()
D600 / Tamron 17-35 2.8-4 DI OSD / N70-300 VR IF ED / N35 1.8 ED
Olympus E500 / Sigma EX 30 1.4 / Zuiko 14-42 /
No dokładnie, M jak najbardziej jest kreatywnym trybem i można w nim "panować nad wszystkim", ale ustawianie ekspozycji do drabinki to jak już ktoś wcześniej wspomniał robienie roboty za automat, który robi to w ułamek sekundy.
Dlatego tryb M jak najbardziej ja używam właśnie np w nocy lub w pomieszczeniach gdzie nie zmieniają się warunki, a poza tym przede wszystkim A (+ czasem autoiso), lub podczas sportów motorowych tryb S![]()
Najczęściej używam M + autoiso. Nie tracę czasu na kontrolowanie ekspozycji i mam zawsze migawkę oraz przesłonę takie jak mi trzeba. Pozdrawiam.
fotohobbysta
nie ma sie co klucic czy M czy A. Ja lubie M i widziec, ze z czasem sam jestem w stanie ustawic wszystko patrzac wokolo siebie. Tak mam i tak robie. Moje zdjecia mozecie zobaczy na Facebooku - "Santa Spotty". Zapraszam.
D 90 to naprawde mily sprzet na dobry poczatek. Moim zdaniem to lepiej inwestowac w szkla niz body bo nic tak nie denerwuje jak aberracja.
Skontaktuj się z nami