Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: otworkowa

Domyślnie otworkowa

http://fishki.net/comment.php?id=20015

juz zrobilem opakowanie

jakie tu sa czasy, jaka przyslona?
    czy jest jakies "obiektyw", czy jest to niekonieczne?
    Nie robię nic za darmo i proszę nie proś mnie o to. Za darmo pracują podobno niektórzy fotografowie.
    autor=posiadacz praw autorskich=właściciel zdjęcia, jeżeli sam możesz sprzedać zdjęcie jesteś jego autorem, w każdym innym przypadku nie.

Domyślnie

Metoda wyliczenia optymalnej średnicy otworu
    Gdzie d – średnica otworu, f – długość ogniskowej (odległość od otworu do obrazu).

obiektywem jest dziurka

tu jest przydatny programik
    Ostatnio edytowane przez wilus ; 25-04-2007 o 10:55

Domyślnie

ktos myslal o jakims szkle do takiego bajeru cos ze starych aparatow typu 28mm, 35mm? juz pudelko sklecilem, tyle ze nie wiem co jest zamiast "obiektywu" -ktos wie?
    Nie robię nic za darmo i proszę nie proś mnie o to. Za darmo pracują podobno niektórzy fotografowie.
    autor=posiadacz praw autorskich=właściciel zdjęcia, jeżeli sam możesz sprzedać zdjęcie jesteś jego autorem, w każdym innym przypadku nie.

Domyślnie

no przecież napisał Ci kolega, że zamiast obiektywu otwór (dziurka, pinhole itp.)
    Ostatnio edytowane przez artful ; 25-04-2007 o 15:01
    pozdrawiam
    Artur

Domyślnie

Na tym polega pinhole, że nie ma obiektywu! Tyle, że moim zdaniem nie warto robić pinhole na małym obrazu - za słaba rozdzielczość. Kup sobie jakiś stary średni format np. lubitela i go przerób na pinhole. Futrzak sobie ostatnio takiego zrobił. Pogadaj z nim.
    "Wolność twojej pięści musi być ograniczona bliskością mojego nosa."

Domyślnie

a co sadzicie o tym ruskim wynalazku co podalem linka na poczatku? koszt zerowy a frajda moze byc niesamowita. tylko wydaje mi sie ze cos tam jest naklejone na otworek -wiecie co to?

Domyślnie

Na otworek naklejona jest mosiężna blaszka, z dziurką o jakiejś średnicy.

Domyślnie

a jaka zalecacie dziurke bo nawet nie wiem z czym sie to je...
    wg wzoru wynika zrobie kwadrat(otworek) o sredznicy 1cm i 1cm odlległosci od kliszy, robie cos z 1 metra to mam przysłone f22?

bardzo bym prosil o przykladowe rozwiazanie problema

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez njght_84 Zobacz posta
    a jaka zalecacie dziurke bo nawet nie wiem z czym sie to je...
    wg wzoru wynika zrobie kwadrat(otworek) o sredznicy 1cm i 1cm odlległosci od kliszy, robie cos z 1 metra to mam przysłone f22?

bardzo bym prosil o przykladowe rozwiazanie problema
    Dziurka to powinno być 1 mm.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maciej Zobacz posta
    Dziurka to powinno być 1 mm.
    ok zrobie 1mm i jaki wtedy czas? dla dzewa 1m dalej, a dzewa 8m dalej skoro otworek jest 1mm i 1cm od kliszy

aparat pokazuje iso 200 f4 1/60

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów