Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 32

Domyślnie

Twoj JPG prosto z aparatu:

A tu moj JPG wywolany z Twojego NEFa:

I jeszcze jedno:

JPG z aparatu

JPG z NEFa

Oczywiscie moje propozycje (w drugiej mocno poplynalem z nasyceniem niebieskiego), to nie jest jedyny sposob, w jaki powinny wygladac te zdjecia. To jest tylko moja propozycja, zwiazana z moim widzeniem tematu wesolego miasteczka o zmierzchu. Chcialem Ci tylko pokazac, ze fotografujac w NEFie, sam decydujesz jak ma wygladac zdjecie, w zaleznosci od swojej wizji tego miejsca, czy tego co chcesz z tego miejsca pokazac... NEF daje dalsze mozliwosci decydowania o koncowym wygladzie fotografi, a JPG skutecznie je skraca. Ograniczenia JPGa najczesciej decyduja o tym, ze ostateczna fotografia i tak wyglada w ten sam sposob, w jaki zapisal je aprat... Z NEFem masz mozliwosc zrobienia zwyklego reportazu, a za chwile -- odjechanej abstrakcji (np. wycinajac z drugiej foty fragment nieba z kolorami karuzeli czy kola).
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

uhhh.. stig, niebiesko
    a do autora - ciekawe zdjęcia! mi niebo bardziej podoba się oryginalne ale w tych obrobionych wydobyci są ludzie których mi brakowało ;]

EOT, sam nie robię zbyt często NEFów bo zbyt dużo odrzutów mam i obróbka dla mojego komputera jest zbyt czasochłonna, kiedyś próbowałem zmęczyć ten temat i choć efekty mi sie nawet podobały to mielenie było wręcz odstraszające. Powoli dochodzę do ...wprawy... kiedy na jeden zrzut z aparatu - ok 100 zdjęć znajduję 5-10 które są na moje oko "do pokazania ludziom" bez dodatkowego komentarza "tu chciałem uchwycić..", zatem 800MB na 5 zdjęć których samo przesianie zajmie mi pół godziny i poddać dalszej obróbce nieco mija się póki co z celem.. ostatnio byłem w "same fusy" na starówce i zrobiłem kilka delikatnych zdjęć i niestety w jpg, niedoswietlilem zeby nie schodzic ponizej 1/15s zeby nie wypadac z GO przy f1.8 i nie przekraczac iso800 zeby sieczki nie bylo no i wyszlo w miare ale ciezko bylo cos z tego poprawic (przy moich umiejetnosciach PSowania!), z NEFami z pewnoscia byl by to pryszcz i mial bym swietne zdjęcia wyciągając ze 4EV z dna rozpiętości tonalnej;] muszę wyrobić w sobie nawyk przełączania na NEFy w takich chwilach.. i powiekszyc partycję systemową zeby PS sie nie dławił rosnąc w swapie do 2GB przy paru NEFach otwartych

nikoniarze preferujący jpgi.. nikopegowcy..?
    nikoniarze preferujący nefy.. nikonefcy..? ("czesc, jestem nikonefka" ..hehe)
    D80, FM2n + konfitury w spiżarce ;]
    "- Po co wasze swary głupie,
    - Wnet i tak zginiemy w zupie!"
    J. Brzechwa

Domyślnie

Witam,

No właśnie, po pierwsze ludzie...wyciągniecie troche z cieni i już mamy reportaż. Co do kolorów IMHO, to właśnie teraz po obróbce Stiga oddają one rzeczywistość ( bo wesołe miasteczko jest jaskrawe, świecące i nasycone kolorami oraz ludźmi ).

NEF rządzi w trudnych warunkach oświetleniowych.

Pozdrawiam:
    AMI
    D3,D750,D80,N14-14,N24,N24-70,N70-200VRII,N50,Z16,S85,SB-80,800,900
    www.mariuszlinkiewicz.pl (w przebudowie)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta

Oczywiscie moje propozycje (w drugiej mocno poplynalem z nasyceniem niebieskiego), to nie jest jedyny sposob, w jaki powinny wygladac te zdjecia. To jest tylko moja propozycja, zwiazana z moim widzeniem tematu wesolego miasteczka o zmierzchu. Chcialem Ci tylko pokazac, ze fotografujac w NEFie, sam decydujesz jak ma wygladac zdjecie, w zaleznosci od swojej wizji tego miejsca, czy tego co chcesz z tego miejsca pokazac... NEF daje dalsze mozliwosci decydowania o koncowym wygladzie fotografi, a JPG skutecznie je skraca. Ograniczenia JPGa najczesciej decyduja o tym, ze ostateczna fotografia i tak wyglada w ten sam sposob, w jaki zapisal je aprat... Z NEFem masz mozliwosc zrobienia zwyklego reportazu, a za chwile -- odjechanej abstrakcji (np. wycinajac z drugiej foty fragment nieba z kolorami karuzeli czy kola).
    Stig,

możesz powiedzieć jak osiągnąłeś taki rezultat? Próbowałam do tego dojść korzystając i z Capture One jak i z Capture NX. Jednakże po 2 godzinach prób dałam sobie spokój. Jeśli to nie jest wiedza tajemna proszę o wskazówki

Pozdrawiam

lalapo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TiTeUF Zobacz posta
    na fotkach mi nie zalezy wiec nawet jak jakas nie wyjdzie to nie problem
    Aleś sobie w stopę strzelił...
    Mówiąc to na tym forum robisz tak, jakbyś wjechał na rowerze do kościoła w czasie modlitwy kółka różańcowego
    Krzysztof Paszkiewicz

Domyślnie

Stigu, kolory i nasycenie to kwestia gustu. Co do cieni zgadzam sie, ze C1 standardowo o wiele wiecej widzi

Cytat Zamieszczone przez AMI Zobacz posta
    Witam,
    Co do kolorów IMHO, to właśnie teraz po obróbce Stiga oddają one rzeczywistość
    AMI
    Z całym szacunkiem, ale uzyskane kolory nie maja nic wspólnego z rzeczywistą sceną. Juz JPEG był bardziej nasycony od rzeczywistości. Kolory Stiga są bardzo ciekawe, lecz jak dla mnie - sztuczne. To juz raczej "digi-art".

Jedno jest niezaprzeczalne - NEFa mozna otworzyc po 2 latach i z nowymi umiejętnościami wywołac na nowo
    Dcośtam + Fcośtam + NIKKORcośtam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kamil Zobacz posta
    Stigu, kolory i nasycenie to kwestia gustu. Co do cieni zgadzam sie, ze C1 standardowo o wiele wiecej widzi
    Dla odmiany tym razem nie robilem ich w C1, ale w Adobe Camera RAW.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

sie rozpisaliscie o NEFach... Obrobka Stiga pokazuje ze warto poswiecic kilka minut wiecej na NEFy

Kamil - nie wiesz moze czy juz sie zwineli? zdawalo mi sie ze jakies 2 tyg. temu tez bylo jakies wesole miasteczko, zniknelo i niedawno znow sie pojawilo Poszedlbym a ostatnio czasu nie bylo.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ekonet_pth Zobacz posta
    Aleś sobie w stopę strzelił...
    Mówiąc to na tym forum robisz tak, jakbyś wjechał na rowerze do kościoła w czasie modlitwy kółka różańcowego
    Dlaczego ? Robie zdjecia a jak jakies nie wyjdzie to nie panikuje, to wszysko.
    Nikt mnie nie rozumie ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kamil Zobacz posta

Napisał AMI
    Witam,
    Co do kolorów IMHO, to właśnie teraz po obróbce Stiga oddają one rzeczywistość
    AMI
    Z całym szacunkiem, ale uzyskane kolory nie maja nic wspólnego z rzeczywistą sceną. Juz JPEG był bardziej nasycony od rzeczywistości. Kolory Stiga są bardzo ciekawe, lecz jak dla mnie - sztuczne. To juz raczej "digi-art".

Jedno jest niezaprzeczalne - NEFa mozna otworzyc po 2 latach i z nowymi umiejętnościami wywołac na nowo
    Kamil, Nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi, ja nie twierdze, że takie kolory tam były, bo przecież mnie tam nie było. Kolory, które wyciągnał Stig są dla mnie kolorami wesołego miasteczka i dlatego wydają się bardziej rzeczywiste i jest to tylko moje subiektywne odczucie.

Pozdrawiam:
    AMI
    D3,D750,D80,N14-14,N24,N24-70,N70-200VRII,N50,Z16,S85,SB-80,800,900
    www.mariuszlinkiewicz.pl (w przebudowie)

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów