Szukaj
Dcośtam + Fcośtam + NIKKORcośtam
jakbyś 2 w jakiegoś mrocznego hdr'a przerobił....![]()
super! Pełne ruchu i emocji bardzo mi sie podobaja
2 trche nijaka
5 i 7 wymiata8 9 i 10 i 11 tez
![]()
TATA ROBI ZDJĘCIA czyli fotoblog młodego taty
Pozdrawiam Piotrek
Świetnie oddają nastrój radości i zabawy.
2 rzeczywiście odstaje od reszty.
Pozdrawiam Beata
D300, D70s, N17-55, N80-200, T100/2.8, N50/1.8, SB-800, Raynox 250,
Fajne, tylko podaj czym robiles bo czasy masz nawet do 1 sekundy ... Uzywales statywu ?
Nikt mnie nie rozumie ...![]()
Statyw ja najbardziej. Do tego D70 kit. Zdjecia przyplaciłem uszkodzeniem obietywu (statyw sie wywrócił, nie pytajcia jak :/)
Dcośtam + Fcośtam + NIKKORcośtam
Bardzo dobre zdjecia! Podobaja mi sie...
Od kiedy obrobka NEFa jest "masochistycznym sleczeniem"? Obrobienie NEFa zajmuje mniej czasu niz JPGa -- i z duzo lepszymi efektami.
Zaluj tylko, ze nigdy nie zobaczysz co moglbys jeszcze wyciagnac z tych zdjec, gdybys mial NEFy.![]()
D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
www.SALDAT.pl
Wiesz co, to takie samo gadanie jak o wyzszosci Canon'a nad Nikon'em.
Jeden lubi JPG a drugi NEF'y. Ja i tak NEF'ow bym nie obrabial seriami ale kazdy indywidualnie bo nie robie zdjec seryjnych ale kazde gdzie indziej wiec caly czas mi sie zmianiaja warunki w tym WB itp.
A poza tym obrobic NEF'a przy 700 MHZ z 256 RAM to raczej przejscie przez pieklo niz przyjemnosc ...
Wiem ze NEF'y maja 12 bits i mozna podciagnac troche EV w 2 strony, wyostrzyc, zmienic to i to ale na razie robie JPG bo mi szybciej i prosciej i na fotkach mi nie zalezy wiec nawet jak jakas nie wyjdzie to nie problem
A to jaikis problem jest..? Machniecie dwoma suwakami od balansu wiele czasu zajmuje? Te dwie sekundy dluzej nad jednym zdjeciem, to tak duzo?
Trzeba bylo zaczac gadanie o NEFach, od wlasciwych argumentow, czyli:
-- nie mam odpowiednio mocnego komputera,
-- nie zalezy mi na fotkach,
A nie, ze to takie samo gadanie jak o wyzszosci Canona nad Nikonem...
Jakims dziwnym trafem, na palcach jednej reki mozna chyba policzyc ludzi, ktorzy po sprobowaniu NEFa (przynajmniej z kilku duzych sesji/serii zdjec) wrocili do JPGa, lub wykorzystuja ten format zamiennie z jego okrojonym bratem. Natomiast caly czas jest wielu niedowiarkow, ktorzy "roznicy nie widza"... Ok. Nie widza, to niech tak zostanie... Dobrze, ze chociaz przez swoje wizjery cokolwiek widza...![]()
D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
www.SALDAT.pl
Ja robilem juz kilka NEF'ow i przechodzilem z nimi do PS w 16 bits a nie w 8 (czyli w zakresie obejmujacym 12 bits orginalnych i nie obcinajac ich do 8.) wynikiem czego moglem do woli odzyskiwac cienie, szczegoly itp. Obrazek wyszedl miodzio ale komputer az sie "czerwony" robil z przeliczen. Gdybym mial szybszy to oczywiscie bym robil NEF'y bo daja wspaniale oddanie kolorow i tonow ale sa za ciezkie jak na starego laptopa ...![]()
Skontaktuj się z nami