Close

Strona 22 z 102 PierwszyPierwszy ... 1220212223243272 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 211 do 220 z 1011

Domyślnie

Ja już swój zamówiłem, jutro odbieram. Testowałem w średnio fajnych warunkach (sztuczne światło w centrum handlowym) i AF dawał spokojnie radę, szybko ostrzył i celnie (nie błyskawicznie, tylko szybko, napewno nie wolniej niż 35 1.8DX). Obrazek na 1.8 jest lekko miękki (nie ma żyletki na 1.8 ani nie mogę powiedzieć że jest bardzo ostry), ale nie ma mydła, jak dla mnie jest zadowalająco ostro, nie ma takiego rozmazu jak jest w sigmach, jest ok. Biorąc pod uwagę że to denne warunki były to na zewnątrz będzie ładniej. Co ważne dla mnie - zdjęcia z dalsza nie są mniej ostre, szkło trzyma poziom tak z bliska jak i z kilku metrów, co mnie bardzo cieszy, bo starsze nikkory i niektóre nowe (np 50 1.4G) z dalsza na pełnej dziurze robią się dość mydlane.

Sample (kliknąć, aby powiększyć):

1.8

2.8

Jeszcze kwestia aberracji, na jednym samplu wygląda to tak jak by szkło w ostrym świetle miało dość solidnie aberrować na fioletowo/zielono:

a na innym ujęciu już kompletnie aberracji nie ma (może tu było za mało światła):

;]

Domyślnie

Ja jutro będę oglądał, może kupię. Ale te przykładówki nie napawają optymizmem powiem ci szczerze....albo bardzo trudne światło, albo kiepska sztuka. Nie ma szału krótko mówiąc.

Domyślnie

No nie ma nie ma. Jest jednak zaleta - jest mały i leciutki. Jeśli ktoś patrząc na wymiary na papierze będzie myślał że jest za duży, to się miło zaskoczy.

Co do ostrości, na 2.8 jak widać jest bardzo wporządku. Na 1.8 jest trochę miękko, ale w pełni akceptowalnie (zdjęć się nie ogląda w powiększeniu 100%). Ważne jest dla mnie właśnie to że czy blisko stoisz czy daleko to jest ok i nie robi się mydło jak jest się dalej. Nie odnotowałem też pudła, wszystko raczej było trafione.

Ale powiem Ci szczerze że też mam małe wątpliwości czy aby za bardzo się nie napaliłem że po niego jutro idę... O której idziesz macać swój? Może zdążę przeczytać jakąś Twoją opinię zanim pójdę po swój i zobaczę czy może być lepiej niż u mnie czy to już standard?
    ;]

Domyślnie

W Złotych Tarasach w Warszawie ktoś już kupił jedyną dostarczoną tam sztukę.
    x100s

Domyślnie

Kolejny sampel na 1.8 tym razem z daleka:

;]

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Aeon88 Zobacz posta
    Kolejny sampel na 1.8 tym razem z daleka:

ostrosc jakby ciut z przodu..

na poprzednich dwoch sampelkach praktycznie nie widac roznicy w ostrosci miedzy F1.8, a 2.8. Zmienia sie troche rozmycie i duzo winieta

Domyślnie

Prędzej chyba z tyłu, napis FOTO Usługi który jest dalej jest podobnie ostry do twarzy, punkt ostrości będzie więc pewnie gdzieś między tymi miejscami... Albo mi się wydaje.
    ;]

Domyślnie

Podesłałbyś nefa z pierwszego zdjęcia i z tego ostatni zapodanego?
    D700 | F5 | F4 | F3 | F2 | F | FM2n | NIKOMAT FTn | FUJIFILM X100
    AF16/2.8D |
    AF18/2.8D | AF28/1.4D |AF20-35/2.8D | AF85/1.4D | AF105/2D DC | AF135/2D DC | AF180/2.8D | AF70-180/4.5-5.6D ED Micro | AF80-200/2.8D ED
    MF16/3.5Ai | MF20/4Ai | MF28/2Ai | MF55/1.2Ai | MF105/2.5Ai

Domyślnie

Nie mam, to JPG prosto z puszki, nie robiłem w RAW. (nie bijcie )
    ;]

Domyślnie

Jared Polin zrobił video recenzję tego obiektywu > http://youtu.be/Hffe8D-Xqr8
    sample http://www.flickr.com/photos/jaredpo...7629870753812/
    Świetny obiektyw na pełnej klatce + świetna cena. Ostry jak brzytwa od f/1.8.
    Ostatnio edytowane przez prozak.dream ; 24-05-2012 o 19:28

Strona 22 z 102 PierwszyPierwszy ... 1220212223243272 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów