Szukaj
Witam panoćki, dopiero co wstałem więc jestem trochę ociężały, ale postaram się coś skrobnąć na temat nowego szkła jeśli chodzi o pracę w trudnych ślubnych warunkach.
A więc, szkło jest szybkie. AF napewno nie jest wolniejszy od N35DX, powiedziałbym że jest nawet trochę szybszy. Jeśli chodzi o celność to powiem więcej jak zgram i przeglądnę materiał, ale na pierwszy rzut oka po obejrzeniu powiększeń na LCD podczas zlecenia trafiał praktycznie bez problemu, ale żeby było 100% pewności to tak jak piszę, sprawdzę na monitorze. Przetestowałem szkło z wyłączoną lampą w ciemnym leśnym dworze niedaleko Domaradza, i przy dość szybko poruszających się ludziach (średnio szybka polka) szkło nadążało z łapaniem ostrości w trybie AF-C. Ostrość bardzo dobra już od 1.8, zarówno z bliska jak i z daleka. O aberracjach napiszę na tygodniu bo pleneru wczoraj nie robiłem. Winietowanie jest, ale bardzo znośne.
Ogólnie ze szkła jestem bardzo zadowolony po 1 zleceniu. Ktoś się tu zastanawiał, czy N28 sprawi, że N35 stanie się zbędne. Otóż powiem, że nie. Mimo, że jakość jest świetna, szybkość wystarcza nawet do polek i celność nie powoduje plucia łaciną tylko jest bardzo dobra, to jednak te 7mm na imprezie masowej robi zbyt dużą różnicę w porównaniu do N35. Uniwersalność N35 to poprostu potęga (jak dla mnie). Uwielbiałem to szkło zawsze właśnie za świetny kąt widzenia, można było podejść dwa kroki i zrobić coś bliższego, np:
a można było zrobić dwa kroczki w tył i można było zrobić coś szerszego, nawet w ciasnej sali. Z N28 tak się nie da. Żeby zrobić bliższy kadr tym szkłem, musi się stanąć za blisko tańczącej pary, skutkiem czego przestaje to być komfortowe zarówno dla fotografa, jak i (szczególnie) dla pary. Parka się obkręca, tancerka wkońcu odrwaca się w stronę obiektywu i.... widzi obiektyw fotografa pół metra od nosa. Tak się nie da pracować, ludzie tego nie lubią. To szkło jest świetle w kościele, jest na tyle szerokie że nie będzie tam sytuacji związanej z parą młodą żeby było za ciasno. W kościele napewno będę latał z zestawem N28 + N50 na dwa body, świetnie się tym pracuje. Tam N35 jest gorsze, bo ani to portret na młodej ani to szerokie żeby złapać coś kadru, a w kościele nie ma na ganianie ani sposobności ani czasu. Za to na imprezie na początku mając założone N28, po kilku pstrykach fotografowanie staje się nudne... Tu szeroko, tam szeroko, tam też szeroko. Nowa parka na parkiecie - znow szeroko. A że nie lubię na imprezie łazić obwieszony w sprzęt to z jednym body N28 nie będzie ok, za to N35 będzie idealne.
N28 u mnie zostanie na 100%, to świetne szkło i sprawdzi się tam gdzie powinno. Ale N35 nie sprzedam, trzeba będzie zbierać na N35 1.4G i koniec.
;]
Aeon88
Dzięki za Twoją opinię.
Jest dla mnie bardzo pomocna.
Jak na razie dylemat jeszcze zostaje, ponieważ nie mam zamiaru bezsensownie pompować kasy w sprzęt.
Sporo fotografujesz w podobnym zestawieniu jak ja czyli 35mm i 50, a ja 35 i 85, napisz jeszcze jak tam odczucia podczas przygotowań i w sytuacjach czysto reportażowych?
Właśnie w tych momentach wydaje mi się, że 28mm mogłoby być ciekawiej niż 35.
Wielkie dzięki za opinię i pozdrawiam.
U mnie na razie opóźnienie z filmem, będzie na jutro.
Wydaje mi się, że nie ma co rozważać czy 28 mm nada się do tego czy do tamtego. Jaka to ogniskowa, każdy wie i nie ma znaczenia czy trzeba podejść blisko czy nie blisko - czasem trzeba podejść blisko i do tego jest 28, czasem jeszcze bliżej i do tego jest 14, a czasem daleko i do tego jest 200. Istotne jest to, że obiektyw ten ma dość mało wad. Puszcza flary, nie strasznie, ale puszcza, mocno winietuje otwarty, ale jest ostry i znośnie szybki. Nie wiem jak 35 1.8G, ale jest szybszy od 50 1.4G - bo szeroki przez co większa głębia, bo 1.8 a nie 1.4.
Na dziś kilka zdjęć z wczoraj:
Ostatnio edytowane przez DR5000 ; 03-06-2012 o 22:44
Pozdrawiam!
Rafał
To naturalna winieta czy dodawana?
Z6III + N 14-30/4, N24-120/4, N 28-75/2.8, N 70-180/2.8 + TC 1,4x, N 24-200, V 20/2.8, V 24/1.8, N 40/2.0, TT 75/2.0, V 85/1.8.
D750/800 + N 24-70/2.8, N 50/1.8G.
było D70, D40, D60, D80, D90, D700, D7000, D7100, D600, D750, D7200, D7500, Z5, Z6II
moje pstryki, na fejsie, instagram
kolejna porcja sampelkow:
http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=41674752
edit:
chociaz lepiej nie zagladac... kompresja zjadla jakosc i chyba troche gorsza sztuka szkielka, bo mniej ostra i jakby z delikatnym FF.
mozna popatrzec na bokeh![]()
Ostatnio edytowane przez Slon ; 04-06-2012 o 11:43
Ode mnie film właśnie leci, będzie za 170 min. od tej chwili tu:
http://www.youtube.com/watch?v=qr3UUBy1OLs
Rano na bloga wrzucę wpis, tam będą również sample jpegowe.
Pozdrawiam!
Rafał
Faktycznie, przepraszam, ale wszystko jest nowe - kompresja, jutuby, bitrejty obrazu, w każdym razie zaczynam powoli nad tym panować.
Poprawka jest tutaj: http://www.youtube.com/watch?v=wNOwBCptatc
Staramy się robić zdjęcia jak analogiem i nie obrabiać ich wcale, a poprawić balans bieli i czasem dorzucić winietę na 400 zdjęciach to zaledwie 2-3 godziny, także nie problem mieć to z głowy już w niedzielę, a poniedziałek-piątek mamy wolny na inne zlecenia. Więcej czasu schodzi pewnie na ratowanie w PSie, ale my takie kadry po prostu kasujemy i nie tracimy na nie czasu.
Ostatnio edytowane przez DR5000 ; 05-06-2012 o 10:59
Pozdrawiam!
Rafał
Skontaktuj się z nami