Close

Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 65

Wątek: jaka zmywarka?

Domyślnie

A ja przewrotnie napiszę, że mam Whirlpoola. Najwyższy model, jaki jest (był wtedy) w ofercie - kosztował mniej niż średniaki Boscha, czy innych AEG, Miele itd.... Ten egzemplarz chodzi ponad dwa lata bez najmniejszych problemów. Wcześniej mieliśmy też Whirlpoola, który chodził z jedną drobną wpadką przez ponad 4 lata (jakiś zaworek się chyba zaciął, bo jak pan z serwisu ją zabrał i włączył u siebie, to okazało się, że działa - być może w transporcie się coś odblokowało pod wpływem drgań) i chodzi nadal, a u rodziców jest zmywarka tegoż samego producenta i chodzi już z 15 lat. Ta nasza obecna jest cicha, ma bajery typu system (nie)domywania parą , 6 zmysł itd. Ten 6 zmysł to jest dobre i niedobre. Bo zmywarka sprawdza w jakim stanie są naczynia i myje do skutku. Jak wsad jest mało zabrudzony, to cykl kończy się w nawet i w 40 min. Natomiast jak się mocno zasyfione i pozasychane gary wsadzi, to 3 godziny potrafi chochlować. Jeżeli chodzi o parę wydostającą się przy otwieraniu, to w komplecie była specjalna folia, która podczas montażu nakleja się pod blatem celem zabezpieczenia płyty z MDFu przed parą.
    Ostatnio edytowane przez Majek ; 24-05-2012 o 10:01

Domyślnie

Na pewno nie polecam amiki. Nie myje dobrze. Jest beznadziejna.
    Mam jeszcze Beko w drugim mieszkaniu i ta tania Turecka zmywarka myje o klasę lepiej niż wysoki model amiki.
    Także od amiki trzymać się z daleka.
    Sony Alfa 65 Coolpix 4200 + Tachimetr Nikon NPL352

Domyślnie

Całego wątku nie czytałem, ale kilka swoich spostrzeżeń wrzucę.

Poprzednio używałem Boscha 40cm, kolejny zakupiony również Bosch, ale 60cm. 60cm - dużo większa swoboda w układaniu garów. Jak komuś za duża, to sporo modeli ma opcję 1/2 wkładu.
    Obecnie zakupiony model zawiera dodatkową trzecią szufladę na sztućce - bardzo wygodna sprawa, lepsza niż koszyk w dolnej szufladzie. Szuflady posiadają sporo możliwości "konfiguracyjnych", co często się przydaje (w tym różnego rodzaju przytrzymywacze kieliszków). Jeśli chodzi o parę - modele do zabudowy mają pod blat ochronną blachę zabezpieczającą. Sterowanie widoczne - przynajmniej nie trzeba otwierać, żeby zobaczyć na jakim programie, ile pozostało do końca i czy już zakończyła. Zaleta zakrytego sterowania - utrudniony dostęp dla "wścibskich" dzieciaków
    Coraz więcej sprzętu (D70s pozostał), tylko ciągle czasu i umiejętności mało

Domyślnie

A ja mam AEG Favorit.... matko - co za szit! Chyba nic nigdy nie umyło dobrze - nawet nie musi być mocno zaschnięte, żeby nie dało rady. Ale może coś źle robimy.... nie wiem.. W tej chwili to to już tylko zapełnia miejsce w kuchni - już tego nawet nie włączam...
    Pozdrawiam, Piotr

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Orkaniusz Zobacz posta
    A ja mam AEG Favorit.... matko - co za szit! Chyba nic nigdy nie umyło dobrze - nawet nie musi być mocno zaschnięte, żeby nie dało rady. Ale może coś źle robimy.... nie wiem.. W tej chwili to to już tylko zapełnia miejsce w kuchni - już tego nawet nie włączam...
    Oczekujesz, że zmywarka umyje ci coś zaschniętego, co i druciakiem ciężko schodzi

Z pewnością dużo zależy od stosowanych środków. Sól może być każda, ale proszek już nie.

Rozmowny Awatar McSimus
    Miasto
    Międzyrzec Podlaski / Wejherowo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pinio Zobacz posta
    Zaleta zakrytego sterowania - utrudniony dostęp dla "wścibskich" dzieciaków
    Ale przy panelu zewnętrznym masz też przecież blokadę przed dziećmi.
    Używam tego modelu i nie narzekam. http://www.bosch-home.pl/produkty/zm...?source=browse
    Kliknij, nic nie stracisz www.pajacyk.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez McSimus Zobacz posta
    Ale przy panelu zewnętrznym masz też przecież blokadę przed dziećmi.
    Używam tego modelu i nie narzekam. http://www.bosch-home.pl/produkty/zm...?source=browse
    Są blokady, ale zakładanie ich zawsze jest upierdliwością. U mnie jest taka dziwna "wajcha" pod blatem.

Domyślnie

Kupując drugą zmywarkę, patrzyłem na funkcjonalność, a nie firmę.
    Podstawowe sprawy to głośność i rozsądny program szybki.
    A potem zwracałem uwagę na układ półek. W poprzedniej denerwowały mnie takie sprawy (są one subiektywne i zależne od zastawy, którą mamy):
    szerokość półek na szklanki - była właśnie wyliczona na szklanki, a większość moich kubków nie wchodziła.
    koszyk na sztućce - czy po włożeniu łyżek coś się jeszcze zmieści w szeregu obok? czy widelczyki do ciasta nie przelatują pod to sitko?
    przegródki na talerze - czy dają się składać lub przestawiać? czy głębokie talerze tam wejdą (czasem są naprawdę głębokie)
    regulowana wysokość - czy największy talerz czy garnek się zmieści?

Od razu leć też kupić drugi komplet sztućców (zwłaszcza łyżeczek).
    Z6III + N 14-30/4, N24-120/4, N 28-75/2.8, N 70-180/2.8 + TC 1,4x, N 24-200, V 20/2.8, V 24/1.8, N 40/2.0, TT 75/2.0, V 85/1.8.
    D750/800 + N 24-70/2.8, N 50/1.8G.

było D70, D40, D60, D80, D90, D700, D7000, D7100, D600, D750, D7200, D7500, Z5, Z6II

moje pstryki, na fejsie, instagram

Domyślnie

dobra, a jak kolegów/koleżanek wygląda zużycie wody w porównaniu do okresu przed kupnem zmywarki ? Oszczędności ciepłej wody zaobserwowane? bo ręcznie zmywa się pod ciepłą wodą, a zmywarka bierze tylko zimną ale podgrzewa prądem... więc jak wygląda stosunek zaoszczędzonej wody do zużycia prądu, może to jest bardziej trafne pytanie?
    Z8 | S 24 1.4 ART | 35+50+135 1.8 S | FTZ II | SB700
    Było D90 | D7100 | 2 x D750 | Z6 II

Domyślnie

Nigdy nie patrzyłem na zakup zmywarki pod kątem oszczędności, a raczej wygody.

Przy zmywarce nawet oszczędność czasu jest wątpliwa

Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów