Close

Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 65

Wątek: jaka zmywarka?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez śwMikołaj Zobacz posta
    t wazne jest tez zeby nic innego do niej nie sypac poza tabletka. jakis czas temu mialem malego Boscha i tam trzeba bylo co jakis czas wsypywac jakis specjalny proszek + tabletka...koszmar. jak sie proszek skonczyl to zmywarka nie domywala na samej tabletce...
    To co sie sypie, to po prostu sol do zmiekczania wody - potrzebna w okolicach gdzie woda z wodociagow jest "twarda". Raczej duzego wplywu na zmywanie toto nie ma, co innego na podzespoly - glownie grzalke. Wiec chyba troche sie zasugerowales tym "sypaniem" jesli chodzi o domywanie naczyn. Co innej nablyszczacz, ten jest w plynie i moze juz miec wplyw na finalny wyglad naczyn - zwlaszcza szklanych.

A w temacie to ja bym bral cos w miare normalnej firmy (nie ma znaczenia jakiej - tu zalezy od preferencji) z jak najdluzsza gwarancja.
    pozdrawiam
    Marcin
    http://www.tycipienka.pl/

Domyślnie

trzeba dobre tabletki kupować. sypać sól, lać nabłyszczacz i będzie zmywało jak ta lala nawet w zmywarce za 800 zł z promocji. takie opinie słyszałem od kupujących te najtańsze. 3-5 lat i kolejna za 800 zł, to też jakiś sposób...
    Z8 | S 24 1.4 ART | 35+50+135 1.8 S | FTZ II | SB700
    Było D90 | D7100 | 2 x D750 | Z6 II

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Starachowice/Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sokolnik Zobacz posta
    bosch dobry był 10 lat temu. Teraz większość made in china. .........!
    Cytat Zamieszczone przez sokolnik Zobacz posta
    te dwie firmy robią zmywarki w tej samej fabryce. To jedną i ta sama firma. .....
    A dokładniej BSH w Łodzi a Electrolux na Dolnym Śląsku. Zmywarki są produkowane w Polsce nie w Chinach Jakością wszystkie są podobne do siebie. W zasadzie wybór to (jak pisali poprzednicy) - gwarancja, serwis ( im bliżej tym lepiej), cena, wygląd ;P , energochłonność - raczej w tej kolejności .

Domyślnie

i ja polecam Boscha
    nikony dwa i jakies szkła

Domyślnie

dzieki za odpowiedzi, właśnie nad boschem lub siemensem się zastanawiam, kwota na zmywarkę to ok 2-2,5 tys. ja sie na tym nie znam ale chcę żeby żona miała dobry sprzęt, lechupe - podoba mi sie Twoj sposób wybierania, tez wziąłbym tę z fajnymi, kolorowymi uchwytami

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Starachowice/Kielce

Domyślnie

Aaaaa zapomniałem dopisać , jako , że byłem posiadaczem już 4 szt zmywarek zalecam zwrócenie szczególnej uwagi na sposób układania naczyń. Obecnie posiadam Siemensa i powiem , że układanie naczyń nie jest w niej najszczęśliwsze. Najlepszą ergonomię miał Indesit - subiektywnie. Jest to o tyle istotne , że pewne rzeczy ( nietypowe wysokie szklanki czy filiżanki) wymagają specyficznego układu do rozkładania.
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 24-05-2012 o 08:26 Powód: lit.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hydra_nt Zobacz posta
    A dokładniej BSH w Łodzi a Electrolux na Dolnym Śląsku. Zmywarki są produkowane w Polsce nie w Chinach Jakością wszystkie są podobne do siebie. W zasadzie wybór to (jak pisali poprzednicy) - gwarancja, serwis ( im bliżej tym lepiej), cena, wygląd ;P , energochłonność - raczej w tej kolejności .
    Ja kupowałem sprzęt jakieś 4 lata temu i wtedy wszystkie sprzęty Siemensa i Boscha były z różnych krajów europejskich ale nie z Polski, coś było z Niemiec, coś z Grecji, innych nie pamiętam.

Co do samej zmywarki to większości programów nie używamy bo nie było czasu i chęci instrukcji poczytać. W sumie to używamy dwóch programów i przycisku, który skraca znacząco czas mycia. Jest fajna rzecz, nad którąś kiedyś się zastanawiałem czy warto mieć i dziś wiem, że jest bardzo przydatna - a mianowicie takie czerwone światełko świecące na podłogę informujące o tym czy zmywarka jeszcze działa czy nie działa.

A co do zawodności/niezawodności sprzętu. Jakieś 13 lat temu kupiliśmy lodówkę i pralkę Bosch'a. Używaliśmy przez 10 lat, potem daliśmy rodzicom i do dziś wszystko działa bez najmniejszego problemu - nic nie naprawiane ani wymieniane.
    Ostatnio edytowane przez ropusz ; 23-05-2012 o 13:57

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Kęty/Diest

Domyślnie

Siemens. Po roku pracy padła pompa wody, przy czym padła tak, że ile razy przyjeżdżał serwisant to akurat działała. Zmywarka wyświetla kod błędu tylko przez 3 sekundy, ciężko wychwycić właściwy moment. Pozostaje długie opowiadanie serwisantom o objawach. Musiałem udowadniać awarię filmem nakręconym komórką. Dopiero po tym pan serwisant domyślił się, że maszyna ma log serwisowy z błędami. Od naprawy działa dobrze, pracuje codziennie. Bardzo podoba mi się regulacja wysokości mocowania kosza i składane grzebienie na talerze.

BTW. Do tej pory miałem do czynienia tylko z 3 zmywarkami. Nie wiem czy to jest teraz standardem, ale jedna z tych trzech maszyn nie parzyła naczyń parą po myciu. Efektem były mokre garnki, nawet kilka godzin po myciu.
    Ostatnio edytowane przez titus1 ; 23-05-2012 o 14:01

Domyślnie

Ja kupowałem kilka miesięcy temu zmywarkę - niestety może to być niemiarodajne bo wolnostojącą.
    Wybrałem SMS58M98EU lub SMS69M58EU (już nie pamiętam różnica marginalna).
    - Stoi między szafkami w kuchni i nie hałasuje zbytnio - ok.
    - Ma dodatkową trzecią szufladę na sztućce - imho fajniejsza rzecz niż kosz. Wchodzi tam tego sporo, niestety nie można wsadzać sztućców na maxa ściśniętych bo czasem może nie domyć, tak czy inaczej dużo wchodzi a nie zajmuje dużo przestrzeni. Tańsze modele już chyba tego nie miały.
    - A++ więc dosyć oszczędna
    - myjemy większość czasu na eco i nie ma problemu z niedomywaniem (ale po tym jak przy okazji jakichś nieobecności czy wyjazdów naczynia stały dłużej to jednak wyższe temperatury)
    - do A+++ nie ma sensu dopłacać bo różnica między tymi a topowym (i jedynym) A+++ modelem to tysiąc złotych, tamta ma pół litra wody mniej zużycia i schowany panel (w tych do zabudowy to pewnie norma)

Na stronie Boscha jest dosyć niezła porównywarka.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 24-05-2012 o 08:28 Powód: orto. ("bosha")

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ropusz Zobacz posta
    Jest fajna rzecz, nad którąś kiedyś się zastanawiałem czy warto mieć i dziś wiem, że jest bardzo przydatna - a mianowicie takie czerwone światełko świecące na podłogę informujące o tym czy zmywarka jeszcze działa czy nie działa.
    Dobra lampka nie jest zła. Ile razy mi się zdarzyło w poprzedniej zmywarce otworzyć drzwiczki podczas pracy, to nie zliczę. Teraz przynajmniej widzę co jest grane

Cytat Zamieszczone przez titus1 Zobacz posta
    Bardzo podoba mi się regulacja wysokości mocowania kosza i składane grzebienie na talerze.
    Na składane i regulowane półki również warto zwrócić uwagę. Najtańsze modele tego nie mają, przez co skutecznie uniemożliwiają czasem efektywne wykorzystanie miejsca w zmywarce.

Efektem były mokre garnki, nawet kilka godzin po myciu.
    Skuteczną praktyką jest otwarcie drzwi zmywarki po zakończeniu jej pracy na kilkanaście sekund, upuszczenie pary i ponowne zamknięcie na jakieś pół godziny. Naczynia suche jak pieprz

Kurde, Koło Gospodyń Wiejskich normalnie
    clusca
    Fufu X

Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów