Close

Strona 88 z 292 PierwszyPierwszy ... 3878868788899098138188 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 871 do 880 z 2916

Wątek: Co wybrać?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez LordRamzes Zobacz posta
    połączenie zooma typu 70-300 +lampa też średnio przecież lampa z 50 m da średni efekt
    Wiesz jaki da efekt ? Żadnego praktycznie Na takim dystansie przecież lampą nic nie doświetlisz normalnie.
    Jeśli chodzi o tego zooma 70-300 to ciemno będzie i moim zdaniem to tylko jasne szkło da tu jakiś efekt i do tego podbite ISO do w miarę rozsądnej wartości.
    Lampa może się przydać za to gdy zechce coś z bliska doświetlić lekko, np robiąc jakieś grupowe zdjęcie albo wychwytując ciekawe momenty wśród bawiącej się publiczności. Ale wtedy to taka mocna lampa tak jak napisałeś nie jest potrzebna, ba, może nawet z wbudowaną by jakoś to uszło

Ja ogólnie to parł bym pod scenę jak najbliżej, szukał jakiejś dobrej miejscówki. Zależy jeszcze jaki będzie dostęp do tych miejscówek. Ja ostatnio na półmaratonie w moim mieście miałem taką miejscówkę jak "VIPy" z lokalnych mediów, pod samą metą w strefie zamkniętej dla publiczności. No ale to trzeba troszkę szczęścia, sprytu i dobry kamuflaż no chyba że ktoś dostanie akredytację

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paul.g.85 Zobacz posta
    Wiesz jaki da efekt ? Żadnego praktycznie Na takim dystansie przecież lampą nic nie doświetlisz normalnie.
    Jeśli chodzi o tego zooma 70-300 to ciemno będzie i moim zdaniem to tylko jasne szkło da tu jakiś efekt i do tego podbite ISO do w miarę rozsądnej wartości.
    Lampa może się przydać za to gdy zechce coś z bliska doświetlić lekko, np robiąc jakieś grupowe zdjęcie albo wychwytując ciekawe momenty wśród bawiącej się publiczności. Ale wtedy to taka mocna lampa tak jak napisałeś nie jest potrzebna, ba, może nawet z wbudowaną by jakoś to uszło

Ja ogólnie to parł bym pod scenę jak najbliżej, szukał jakiejś dobrej miejscówki. Zależy jeszcze jaki będzie dostęp do tych miejscówek. Ja ostatnio na półmaratonie w moim mieście miałem taką miejscówkę jak "VIPy" z lokalnych mediów, pod samą metą w strefie zamkniętej dla publiczności. No ale to trzeba troszkę szczęścia, sprytu i dobry kamuflaż no chyba że ktoś dostanie akredytację
    Mi tego nie musisz mówić bo ja doskonale o tym wiem więc napisałem ,że to średnio dobry pomysł i mnie o efekty nie pytaj
    Sabinki dwie, Nikony dwa ,nikkory dwa ,tamrony dwa i ryba

WWW-makro widoki itd [/COLOR]

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez LordRamzes Zobacz posta
    Mi tego nie musisz mówić bo ja doskonale o tym wiem więc napisałem ,że to średnio dobry pomysł i mnie o efekty nie pytaj
    Nie kierowałem tego dosłownie do Ciebie tylko chciałem żeby z tej odpowiedzi założyciel tematu wyciągnął całą esencję. Wiadomo przecież że nie będę uczył księdza pacierza. Prawda ? Bo to by oznaczało że ze mną coś nie tak.
    Mam nadzieję że mnie źle nie zrozumiałeś Jeśli uraziłem czymś to przepraszam.

Domyślnie

A no uparłem się Jeśli miałbym kupić lampe to tak jak pisałem SB-900/910 ponieważ wole dopłacić do nowszego,lepszego modelu Nie twierdze, że Sb-800 jest zła czy słaba itp pewnie w zupełności jak dla mnie (początkującego) spokojnie by wystarczyła sb-600 ale po co mam później kombinować ze sprzedażą jeśli miałbym już sb-900
    Jedynie jaki obiektyw za taka cene można kupić to Sigma 18-50 2.8 ale czy ja wiem czy to dobry wybór?

@LordRamzes Właśnie mam taki dylemat czy jednak lampe czy obiektyw Lampa jak i jasny zoom zawsze się przyda i jest to bardzo ciężki wybór Oczywiście będę pod samą sceną ponieważ będę miał akredytacje,
    tutaj podam kilka linków http://dzialoszyn.pl/index.php?dzial=galeria&kat=151 , http://dzialoszyn.pl/index.php?dzial=galeria&kat=89 , http://dzialoszyn.pl/index.php?dzial=galeria&kat=205 jak widać zdjęcia może nie są jakieś PRO bo to tylko na stronę ale widać, że robione z lampa więc nie myślę, że zakup lampy będzie dobrym rozwiązaniem i 35 powinna wystarczyć ponieważ jest chyba blisko Tak jak pisałem będą to zdjęcia tylko dla mnie, chce spróbować w czymś nowym, jak nie wyjdzie dobrze to będę wiedział, że za rok musze już mieć jakiegoś zooma Trudno nie zwrócić uwagi na siebie na takim koncercie tym bardziej, że scena jest jakieś 4 metry wyżej od publiczności

Ehh.. to jeśli 70-300 + np Sb-900 dadzą kiepski efekt lub wcale to może nic nie kupuje może dam rade zrobić samą 35 lub 70-300 aż tak ciemno to tam nie jest a wiadomo, że ciemno jest tylko wieczorem a występy są bodajże od godziny 14. (kabarety itp) a wieczorkiem ISO troche podbije i będę sie starał nie przekraczać ogniskowej 100mm i jakoś dam rade a jak trochę za ciemno to od czego jest wbudowana lampa
    Tak jak pisałem będę baardzo blisko sceny nawet i na scenie ;D

Dzięki koledzy za cenne rady
    D300 + MB-D10 + N35 1.8G + 85 1.8G + Sb-900

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paul.g.85 Zobacz posta
    Nie kierowałem tego dosłownie do Ciebie tylko chciałem żeby z tej odpowiedzi założyciel tematu wyciągnął całą esencję. Wiadomo przecież że nie będę uczył księdza pacierza. Prawda ? Bo to by oznaczało że ze mną coś nie tak.
    Mam nadzieję że mnie źle nie zrozumiałeś Jeśli uraziłem czymś to przepraszam.
    myślałem ,że do mnie spoko teraz już wiem o co chodzi

Domyślnie

zawsze możesz sprzedać 70-300 i zamiast kupić SB900 dołożyć i wziąć Sigmę 70-200 2.8, ale stracisz trochę na długości i stabilizacje 70-300 VR to spoko szkło, kiedy jest światło i nikt mi nie powie lekkie, nie duże, dość szybkie
    Mój kumpel kupił nówkę sztukę Sigmę 70-200 2.8 za 2,4tys więc by Ci starczyło...

Co do bycia na scenie lub i blisko, to wydaje mi się, że może 50mm mogłoby Cię zainteresować, bo 35mm pewnie użyjesz
    Z moich niewielkich doświadczeń z takiej perspektywy (cykanie na dniach miasta z prawie sceny, lub przed barierkami) faktycznie może brakować Ci takiej 70-200mm... Ja w takich wypadkach zagaduję do kumpla i pożyczam na parę dni, bo na "normalne" okazje 70-300 wystarcza

Ja na Twoim miejscu kupiłbym używanego 18-70 za 400zł, potem dozbierasz, sprzedasz za niewiele mniej i kupisz coś lepszego, a za resztę brałbym Metz'a 58 AF-2... ale to ja SB900 są fajne, ale kto co woli.
    1/2 Get Lucky Photo
    D750| S 35mm | N 50mm 1.8 | SB700

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Desperados Zobacz posta
    A no uparłem się Jeśli miałbym kupić lampe to tak jak pisałem SB-900/910 ponieważ wole dopłacić do nowszego,lepszego modelu Nie twierdze, że Sb-800 jest zła czy słaba itp pewnie w zupełności jak dla mnie (początkującego) spokojnie by wystarczyła sb-600 ale po co mam później kombinować ze sprzedażą jeśli miałbym już sb-900
    Jedynie jaki obiektyw za taka cene można kupić to Sigma 18-50 2.8 ale czy ja wiem czy to dobry wybór?

@LordRamzes Właśnie mam taki dylemat czy jednak lampe czy obiektyw Lampa jak i jasny zoom zawsze się przyda i jest to bardzo ciężki wybór Oczywiście będę pod samą sceną ponieważ będę miał akredytacje,
    tutaj podam kilka linków http://dzialoszyn.pl/index.php?dzial=galeria&kat=151 , http://dzialoszyn.pl/index.php?dzial=galeria&kat=89 , http://dzialoszyn.pl/index.php?dzial=galeria&kat=205 jak widać zdjęcia może nie są jakieś PRO bo to tylko na stronę ale widać, że robione z lampa więc nie myślę, że zakup lampy będzie dobrym rozwiązaniem i 35 powinna wystarczyć ponieważ jest chyba blisko Tak jak pisałem będą to zdjęcia tylko dla mnie, chce spróbować w czymś nowym, jak nie wyjdzie dobrze to będę wiedział, że za rok musze już mieć jakiegoś zooma Trudno nie zwrócić uwagi na siebie na takim koncercie tym bardziej, że scena jest jakieś 4 metry wyżej od publiczności

Ehh.. to jeśli 70-300 + np Sb-900 dadzą kiepski efekt lub wcale to może nic nie kupuje może dam rade zrobić samą 35 lub 70-300 aż tak ciemno to tam nie jest a wiadomo, że ciemno jest tylko wieczorem a występy są bodajże od godziny 14. (kabarety itp) a wieczorkiem ISO troche podbije i będę sie starał nie przekraczać ogniskowej 100mm i jakoś dam rade a jak trochę za ciemno to od czego jest wbudowana lampa
    Tak jak pisałem będę baardzo blisko sceny nawet i na scenie ;D

Dzięki koledzy za cenne rady
    hmm po kolei więc tak wiesz mi sb 900 to spoooory klamot miałem i szybko sprzedałem i zostałem przy starej sb800 do amatorskiego użytku sb 700 jest aż nad to moc lampy to nie wszystko , dąż do tego aby tak używać błysku aby nie było tego widać na zdjęciu i było choć trochę porównywalne w zastanym sb 700 ma tej mocy wystarczająco , przy takich warunkach ciężko Ci będzie od czegoś odbić chyba ,że od jakichś białych tablic reklamowych , umieszczonych obok artysty.

zoom się przydaje...., dla amatora do pomieszczeń z lampą 18-70 +sb700 i styknie a na taki koncert 35 może deczko braknąć tzn za szeroko bardziej w 50 ale trzeba to sprawdzić na miejscu wiesz mi o 22 więc jest ciemno 0 lampy f1,8 i odpowiednia chwila kiedy lampy "uderzą" w wykonawce i osiągasz piękne kolory i odpowiednia jasność , trzeba tylko wyczuć kiedy zoom to przynajmniej f2,8 więc światła sporo stracisz

Pamiętaj "błyskanie" lampą na wprost jednocześnie nie wykorzystując max światła zastanego daje marne efekty .

Domyślnie

SB-900 jest przez wielu krytykowana za jej wielkość i masę. Ma to wpływ między innymi na wygodę, ale i na trwałość sanek mocujących. Przy takiej dźwigni mają one o wiele większą ochotę do odksztapcania się. Ja korzystam z SB-800 od... uhuhu - początków mojej zabawy w fotografię cyfrową. Rewelacyjny i niezawodny sprzęt. Dodatkowo nieobarczony jakimiś temperaturowymi problemami jak 900-ka. Dlatego sporo osób poleca jednak albo model 800, albo nowszy 700. Wbrew pozorom maksymalna moc nie jest zbyt często używana przez wielu fotografów. Jedynie strobing w ciągu dnia mi tu na myśl przychodzi, kiedy ta moc jest konsekwentnie potrzebna.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mOSAd Zobacz posta
    SB-900 jest przez wielu krytykowana za jej wielkość i masę. Ma to wpływ między innymi na wygodę, ale i na trwałość sanek mocujących. Przy takiej dźwigni mają one o wiele większą ochotę do odksztapcania się. Ja korzystam z SB-800 od... uhuhu - początków mojej zabawy w fotografię cyfrową. Rewelacyjny i niezawodny sprzęt. Dodatkowo nieobarczony jakimiś temperaturowymi problemami jak 900-ka. Dlatego sporo osób poleca jednak albo model 800, albo nowszy 700. Wbrew pozorom maksymalna moc nie jest zbyt często używana przez wielu fotografów. Jedynie strobing w ciągu dnia mi tu na myśl przychodzi, kiedy ta moc jest konsekwentnie potrzebna.
    Podpisuję się pod tym i dalej uważam ,że może dodaje wizualnie do profi +5 pkt a sb 700 powiedzmy 2 to mimo wszystko sb 700 w zupełności wystarcza

Domyślnie

Myślałem kiedyś nad zakupem sigmy 70-200 2.8 ale stwierdziłem, że nie jest mi potrzebne w tej chwili 70-300 w zupełności mi wystarczy, może kiedyś jak będą pieniądze to 70-200 VR aleee to za pare lat ;D
    Może uda mi się pożyczyć od znajomych N24-70 albo S24-70
    Nad taką konfiguracją jeszcze nie myślałem 18-70 + sb-700 ponieważ jakoś nie przekonują mnie inne marki typu Metz. Nie jestem jakoś przekonany do tego 18-70 ogniskowa idealna ale to światło :/ Niby na początek powinien wystarczyć.
    Jeśli chodzi o SB-800 to już pisałem, że wole dołożyć do sb-900 wiem, że ma kilka wad (przegrzewa się ) ale wydaje mi się, że ten problem nie będzie mi doskwierał, nie będę walił caly czas na pełnej mocy więc myślę, że sie tak szybko nie przegrzeje :P To, że jest wielka to wiem, właśnie lubię lubię wszystko co duże ( bez podtekstów ) kolega ma D300s+S24-70+Sb-900 i podoba mi sie w tym właśnie ten ciężar, super leży w dłoni.

A więc tak są 3 propozycję które biorę pod uwagę
    1: SB-900 (zdaje sobie sprawe, że ta lampa jest dla profesjonalistów, pewnie w zupełności sb-700 by mnie zadowoliła ba, nawet sb-600)
    2: SB-700 + 18-70
    3: Sigma 18-50 2.8

A może właśnie coś we mnie siedzi takiego jak napisał LordRamzes +5pkt do wyglądu Profi
    D300 + MB-D10 + N35 1.8G + 85 1.8G + Sb-900

Strona 88 z 292 PierwszyPierwszy ... 3878868788899098138188 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów