Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 25 z 25

Domyślnie

To nie tak. Są sprawy proste i na nie znajdziesz odpowiedzi, także tutaj. Na YT i gdzie indziej też, ale to taka prościzna. A są sprawy bardziej zawiłe, gdzie jest mnóstwo opcji, uwarunkowań itd. Gdzie trzeba mieć praktykę. I tu się kłaniają dwie sprawy - te zaawansowane rzeczy cięzko jest przekazać. To tak jak z mówieniem o kolorach. Je trzeba widzieć, a nie o nich gadać. A druga kwestia - to faktycznie ciężko zdobytą wiedzą nie bardzo chce się człowiek dzielić. I ja to rozumiem.
    Natomiast nie rozumiem żądania by wskazano drogę na skróty. Czasami nie ma dróg na skróty. Chcesz być drugim Kubicą musisz jeździć 10 lat wyczynowo. Chcesz jeździć dobrze - też trochę praktyki trzeba. Nikt ci nie powie jak to zrobić od ręki. A nawet jak powie, to i tak tego nie zrobisz. Bo trzeba się nauczyć na co trzeba patrzeć, trzeba się poprawiać z sesji na sesję.
    Najłatwiej jest mówic o sprzęcie, ale w przypadku studia to sprzet jest tak wazny jak aparat foto. Czyli mało ważny. Ważniejsze jest operowanie tym sprzętem.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Radziłbym także aby sobie kolega zobaczył na typowe zdjęcia oraz ich setupy oświetlenia http://strobox.com/ i będzie wiedział, do jakich efektów potrzeba jakiego sprzętu. Sam już sobie wybierze, co będzie go interesowało. Co do samego sprzętu to, jeśli nie zajmujesz się repo ślubnym to polecę lampy Yongnuo np 460 II, kup ze 3-4 no i adaptery + BD 70 + Grid i SB 40x140 + grid, parasolki wedle uznania. Kasy wydasz nie dużo, do "zabawy" starczy i później będziesz wiedział czego Ci brakuje i czego używasz najwięcej, czy moc lampy Ci starcza itp będziesz mógł np dokupić Q R+600 z czystym sumieniem, bo brakuje Ci paliwa na tamtych lampach.
    studio

Domyślnie Studio dla fotoamatora

Hej, dzięki za te wypowiedzi, kolego Lvcas, dzięki za linka, nie znałem wcześniej tej stronki, wg mnie jest rewelacyjna, na pewno można dokonywać analizy poszczególnych ujęć i efektów. Przyda się, zdecydowanie.

Kolego Jacek_Z, to nie jest tak, że ja chcę iść na skróty i żądam od wszystkich na forum, aby podali mi wszystko na tacy. Nie masz pojęcia ile ja już grzebałem w sieci i w książkach na te tematy, jedynie z praktyką jest nieco słabiej ze względu na ograniczenia czasowe. Nie wiem jak inni, ale czasem trzeba iść do pracy i wychowywać dzieci, dlatego ciężko jest to czasem pogodzić a post dotyczy studio dla "amatora" a nie profesjonalisty. Dlatego może czasem pojawiają się dziwne pytania z mojej strony.

Myślę że jeszcze kilka/kilkanaście dni i sobie coś zamówię. Teraz już wiem że zacznę od zakupu jak na razie jednej lampy max 300W z odpowiednimi akcesoriami (statywy, softbox, parasolki, blenda, itp) + to co już mam czyli SB-900 powinny tak jak niektórzy z Was piszą dać mi sporo manewru na początek, chodź jak zaznaczyłem będę próbował z jednym światłem również.

Powiedzcie tylko, jaki Softbox będzie bardziej uniwersalny oktagonalny czy prostokątny (głównie do portretu osób dorosłych i dzieci. Myślę, że mógłbym sobie pozwolić max na rozmiar ok 120cm) czy może kupić od razu 2 softboxy o różnych kształtach w celu samodzielnej weryfikacji ich rozkładu światła. Akurat mam na to pieniądze więc nie stanowi to dla mnie problemu.

Z jakiego wy głównie korzystacie przy tego typu fotografii ?

pozdro

kanias

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wer Zobacz posta
    Zrób sobie taki eksperyment, nie świeć SB900 na obiekt, ale np zaświeć na prześcieradło, z którego światło odbite padnie na obiekt. Zobaczysz różnicę.
    Miękkość światła zależy od wielkości źródła światła. I to wielkości kątowej. Lampa reporterska nawet z dyfuzorem jest źródłem ostrego światła. Możesz je zmiękczyć odbijając od czegoś, możesz też między lampą, a obiektem fotografowanym powiesić jakiś dyfuzor.
    Mam dla Ciebie ćwiczenie. Postaw lampę gdzieś, tak, żeby oświetlała jakiś obiekt. Może to być wazon, głośnik, radio, cokolwiek. Zrób zdjęcie. Potem weź kawałek gazy lekarskiej, takiej z apteki, kosztuje to grosze. Rozwiń gazę, potem zawieś ją 10 cm przed lampą i znów zrób zdjęcie, potem odsuń gazę, żeby była z 50 cm od lampy i znów zrób zdjęcie. Na koniec porównaj te zdjęcia.
    Ja za ta porade bardzo dziekuje, szukam wlasnie takich prostych rozwiazan, zeby zobaczyc o co mi chodzi
    Ostatnio edytowane przez FHR ; 11-10-2012 o 01:54 Powód: NIE STAWIAMY SPACJI PRZED ZNAKAMI INTERPUNKCYJNYMI!!!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kanias Zobacz posta
    Powiedzcie tylko, jaki Softbox będzie bardziej uniwersalny oktagonalny czy prostokątny (głównie do portretu osób dorosłych i dzieci. Myślę, że mógłbym sobie pozwolić max na rozmiar ok 120cm) czy może kupić od razu 2 softboxy o różnych kształtach w celu samodzielnej weryfikacji ich rozkładu światła. Akurat mam na to pieniądze więc nie stanowi to dla mnie problemu.
    90x60 (do ciasniejszych portretow) lub 120x90 (do wyzszych osob i calej sylwetki) z gridem powinien Ci wystarczyc na poczatek. Koniecznie z gridem! (masz pelniejsza kontrole nad swiatlem) Octa masz wiecej manewrow na boomie, a tego rodzaju statywu jeszcze nie masz Przy odrobinie wprawy namiastke octy uzyskasz z parasola.

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów