Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Widok wątkowy

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Studio dla Amatora

Witajcie i od razu przepraszam, że o to pytam.

Jak widziecie w tytule chcę zapytać o "studio fotograficzne" na temat którego było już tutaj wiele napisane, jednak informacje te są dla mnie chaotyczne i tak naprawdę niczego z tego nie kumam.

Jestem zaawansowanym amatorem, który chce spróbować swych sił w studio. Do czego mi to studio?..... a tak dla kaprysu/dla zabawy. Jak fotki będą wychodzić ładne to może zacznę się domagać o jakieś benefity. Ok, tak na serio. Chcialbym focić m.in. (pewnie wszystko, bo żywych modeli na zawołanie nie będzie, może z czasem) portrety, dzieciaczki (new born), dzieci 1-6 lat, glamour,highkey. jakieś martwe rzeczy. Pomieszczenie które na to mam nie jest wielkie, ale chyba bedzie ok. (12m2 tj.3m szer x 4m dl x 2,5 wys), ewentualnie mógłbym się przenieść w inne miejsce (chodzi o długość) gdzie będzie więcej miejsca, jednak wysokość zostanie taka sama 2,5 m). Miejsce ogólnie doświetlone z jednej strony dość dobrze (duże okno).

Budżet na to mam umiarkowany, nie potrafię się określić gdyż pieniadze nie mają jakieś większej wagi (powiedzmy do 2 tys PLN, na lampę lub lampy, statywy, tła, wyzwalacze lamp, ). Chciałbym poprostu kupić coś dobrego na czym będę mógł się uczyć i jak już nieco pojmę abym nie musiał szukać czegoś innego, bo dotychczasowy sprzęt mi nie będzie odpowiadać.

Pytania do Was,

- Czy na dzień dobry 1 studyjna lampa wystarczy, (w połączeniu z SB900) (czy od razu kupić dwie, czy musiałyby być one takie same czy mogą być różne )
    - czy może zabawy z SB900 będą na początek dobrą szkołą i zadowolą moje żądania podczas eksperymentowania i nie będe musiał wydawać na lampę studyjną.
    - jaką optymalną moc lampy studyjnej powinienem wybrać (myśląc perspektywiczne, cena umiarkowana)
    - przede wszystkim, jaka firma, Czy Quantuum o którym wszyscy piszą, czy może coś innego, ale zarazem pewnego nie przysparzającego kłopotów technicznyh.
    - proszę podać konkretne modele i coś napisać dlaczego właśnie ten będzie OK.
    - parasolki, rzecz oczywista, (chyba 90cm bedzie ok, biała, złota i srebrna All in One)
    - no ale jaki rozmiar softboxa będzie optymalny, bo takowy by się przydał, nieprawdaż, jakie powinien spełniać wytyczne. np. typ mocowania, kształt, itp.
    - Czy bawić się w wyzwalanie po kablu (ciągła plątanina), czy bezprzewodowo poprzez built flash czy jednak Flash Trigger w aparacie.
    - jaki flash trigger do Aparatu wybrać no i jakie odbiorniki dla lamp w tym SB900) z myślą wykorzystywania ich również w plenerze.
    - jakie statywy polecacie do Lamp (tło jakoś sobie zawieszę)
    - jakie tła o standardowych kolorach kupić na początek, (white, grey, czy black no i z czego one maja być.)

O gadżetachi wystroju do studia nie wspominam bo to inna bajka, zacząłem coś nawet już zbierać. Chciałbym poznać wtępnie o co w tym wszystkim chodzi i jak to zestawić, dlatego proszę o Wasze pomoc.

Co Mam:
    Nikon D90, N35mm f/1,8, N50mm f/1,8, N18-105m f3,5-5,6, Sigma 10-20mm f/4-5,6, i chęć rozwoju w przyszłości do FX

pozdrawiam

Sebastian.
    Ostatnio edytowane przez kanias ; 02-05-2012 o 03:37

Uprawnienia umieszczania postów