Close

Strona 14 z 102 PierwszyPierwszy ... 412131415162464 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 1011

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez R Zobacz posta
    Za to jest ostry, kontrastowy
    Nie mamy na razie żadnych przesłanek, żeby stwierdzać że ten 28afs taki nie będzie. To tylko chciałem powiedzieć po pierwsze

bardzo ladnie izoluje z tla
    Z najlepszego 28mm będziesz miał mniej atrakcyjną izolację tematu niż z 35mm. To chciałem powiedzieć po drugie Niestety, tu już trzeba się wysilić z kadrem - rozmycie drugiego planu nie uratuje Ci sprawy.

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Nie mamy na razie żadnych przesłanek, żeby stwierdzać że ten 28afs taki nie będzie. To tylko chciałem powiedzieć po pierwsze

Z najlepszego 28mm będziesz miał mniej atrakcyjną izolację tematu niż z 35mm. To chciałem powiedzieć po drugie Niestety, tu już trzeba się wysilić z kadrem - rozmycie drugiego planu nie uratuje Ci sprawy.
    ad.1 to tez od tego zaczela sie nasza dyskusja napisalem ze sample sa do du... i niczego rozsadnego o szkle nie da sie napisac. dalej napisalem, ze chcialbym zeby obrazek byl taki jak z 35dx na fx

ad.2 no chyba o to chodzi w fotografii - zeby "wysilac" sie z kadrem a nie szukac cudow i ratunku w "magii szkla" miedzy 28 a 35 nie jest az tak kolosalna roznica zeby nie dalo sie uzyskac podobnej plastyki (bardzo chcialem uniknac tego slowa, ale mam nadzieje ze rozumiemy sie ze chodzi o opisane przeze mnie wyzej cechy) z 28 mozna podejsc blizej a co za tym idzie przy 1.8 obrazek moglby byc jeszcze fajniejszy.

Domyślnie

miedzy 28 a 35 nie jest az tak kolosalna roznica zeby nie dalo sie uzyskac podobnej plastyki (bardzo chcialem uniknac tego slowa, ale mam nadzieje ze rozumiemy sie ze chodzi o opisane przeze mnie wyzej cechy) z 28 mozna podejsc blizej a co za tym idzie przy 1.8 obrazek moglby byc jeszcze fajniejszy.
    Różnica jest wystarczająca, żeby orzec na wycinkach że mityczny bokeh z 28mm jest be. Każdej 28mm

Można podejść bliżej? Nie do końca, bo pojawiają się zniekształcenia perspektywiczne, które ograniczają akceptowalność kadru do tylko pewnych zastosowań. Z 35dx masz o tyle szczęście w tym względzie, że beczka w obszarze fx-dx jest na tyle potężna, że kompensuje te zniekształcenia (podobnie rzecz się ma z 50/1.4g w bliskich planach). Dodatkowo, bardzo wysoka ostrość tego szkła w centrum daje Ci "to coś" (nie używaj słowa "plastyka", ta jest tylko w Canonie ).

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Różnica jest wystarczająca, żeby orzec na wycinkach że mityczny bokeh z 28mm jest be. Każdej 28mm

Można podejść bliżej? Nie do końca, bo pojawiają się zniekształcenia perspektywiczne, które ograniczają akceptowalność kadru do tylko pewnych zastosowań. Z 35dx masz o tyle szczęście w tym względzie, że beczka w obszarze fx-dx jest na tyle potężna, że kompensuje te zniekształcenia (podobnie rzecz się ma z 50/1.4g w bliskich planach). Dodatkowo, bardzo wysoka ostrość tego szkła w centrum daje Ci "to coś" (nie używaj słowa "plastyka", ta jest tylko w Canonie ).

wiedzialem ze z ta plastyka bedzie paux pas...
    dzieki tej krotkiej dyskusji skutecznie wyleczylem sie z checi zakupu tej 28. jak sie okazalo oczekiwalem niemozliwego

Domyślnie

A mi się te sample całkiem podobają, szkło robi to, do czego zostało stworzone. Jedynie nieco cena mnie martwi, cóż. Kryzys mamy Może spadnie do ~2000 jednak?
    Dziwi mnie tylko nieco jego kształt, canonowski 28/1.8 jakby zgrabniejszy, poręczniejszy...
    Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
    Michał poleca: D750 / Z5 / 24-70

Domyślnie

Miałem go w ręku w piątek. Otwór przysłony okrągły jest mooooże do f/3,5. Przy mocniejszym przymykaniu z listków przysłony robi sie klasyczny siedmiokąt
    Ostatnio edytowane przez marcin_G ; 29-04-2012 o 20:57
    Nikoniarz-majsterkowicz

Domyślnie

to jest już dostępny w jakimś sklepie w PL?
    ;]

Domyślnie

Jeszcze nie jest - miałem w ręku pierwszą sztukę, która pojawiła się w Polsce, w biurze Nikon Polska
    Nikoniarz-majsterkowicz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marcin_G Zobacz posta
    Miałem go w ręku w piątek. Otwór przysłony okrągły jest mooooże do f/3,5. Przy mocniejszym przymykaniu z listków przysłony robi sie klasyczny siedmiokąt
    A w nowym 85/1.8g to niby jest inaczej?
    Chyba jako pierwszy na forum zauważyłem, że Nikon bardzo sprytnie zmienił termin "zaokrąglone listki przysłony" na "zaokrąglony otwór przysłony", i w ten cwany sposób ukrył fakt, że nowe szkła nie mają zaokrąglonych listków przysłony. Ten otwór to pewnie jest okrągły, ale na pełnej dziurze
    Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
    Michał poleca: D750 / Z5 / 24-70

Domyślnie

Aż sięgnąłem po 85 1.8G. Listki są zaokrąglone!
    x100s

Strona 14 z 102 PierwszyPierwszy ... 412131415162464 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów