Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Domyślnie Optimize Image w D50

Trochę czasu już używam D50 ale dzisiaj przyszło mi zastanowić się nad funkcją "Optimize Image". Od zawsze właściwie mam to ustawione na "Normal" Ciekawi mnie jak u Was jest to ustawione. Jest tam w końcu kilka ustawień dla tej opcji, jak portret, krajobraz, wyostrzanie czy opcja "Custom". Jak uważacie co najlepiej używać w większości przypadków?
    pozdrawiam
    Tomek

Odpowiem Ci, bo widzę, że nikt się nie kwapi, a to nieładnie świadczy o kolegach. Bo chociaż pytanie jest dość naiwne, to i takie wymaga odpowiedzi. Doświadczeni userzy używają tylko "Custom" i dostosowują ustawienia stosownie do fotografowanej sceny, opcje "Normal", "Auto" i tematyczne służą raczej temu samemu co tematy w ustawianiu ekspozycji, czyli pozwalają na wykonanie w miarę poprawnego zdjęcia przy uśrednionych parametrach dla fotografowanej sceny. Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez david555 ; 22-04-2007 o 14:44
    NIKON

לא תרצה - VI - Nie będziesz mordował

Domyślnie

Wiem, że pytanie może trochę "prostackie" ale myślę, że z tymi doświadczonymi userami to trochę przesada. Jakoś nie wydaje mi się żeby Ci wszyscy używali trybu Custom, bo gdyby tak było dużo więcej osób by odpowiedziało na ten post. Z resztą pytanie było trochę podchwytliwie, bo sam zrobiłem na początku używania tego aparatu mały test i nie widzę specjalnie powodu używania innych opcji niz Normal. Jeśli ktoś uważa że jest inaczej to czekam na kontrę do tego stwierdzenia...
    pozdrawiam
    Tomek

gambitn
    Gość

Domyślnie

a czy zmiana w tych ustawieniach nie daje takiego samego efektu jak obrabianie w raw? jesli tak to by tlumaczylo dlaczego wiekszosc osob ma na normal - jak cos nie gra z kolorami to i tak pozniej to podciagna przy okazji obrabiania zdjecia.

Domyślnie

Nie mam co prawda D50, ale sądzę by w tym kontekście była istotna różnica między nim a D70. Długo i namiętnie używałem "Normal" do sytuacji niekrajobrazowych. W tej chwili mam tylko "Custom" i poza szczególnymi sytuacjami zmieniam tylko jedno: sRGB III do krajobrazów i przyrody, albo sRGB I w pozostałych przypadkach. Pozostałe parametry mam zerowe. Wynika to stąd, że moje późniejsze działania na kompie są dla mnie bardziej przewidywalne niż efekt pracy "przestrojonego" body. Nie lubię sobie narzucać niczego z góry.
    Nikoś D90 + MB-D80 + Nikkor 16-85 VR + Nikkor 70-300 VR + Cosina 100 macro + SB-600 + Velbon Sherpa 600R
    Moja racja jest mojsza, niż Twojsza. Moja racja jest najmojsza!

Domyślnie

Witam!
    Ja używam tylko custom i nie wyobrażam używania aparatu tylko na programach, bardzo ciężko jest zrobić dobre zdjęcie z odpowiednimi kolorami w trudnych warunkach oświetleniowych bez lampy na automatyce aparatu.
    Nie używam tematów a nie jestem zawodowcem, naprawdę widać wielką różnicę pomiędzy zdjęciem takim jakie miało być a zdjęciem zrobionym przez aparat. (przecież to lustrzanka a nie kompakt cyfrowy)
    Pozdrawiam!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez barracuda Zobacz posta
    Jakoś nie wydaje mi się żeby Ci wszyscy używali trybu Custom, bo gdyby tak było dużo więcej osób by odpowiedziało na ten post.
    wydaje mnie sie że większość używa NEF'ów.

Domyślnie

No to zrobiłem szybki test.
    Trzy zdjęcia.
    Pierwsze ma ustawienie NORMAL
    Drugie ma ustawienie RGBI
    Trzecie ma ustawienie RGBIII
    No i gdzie ta różnica w obrazie?

Może zdjęcia nie mają zbyt dużej gamy kolorów ale wydaje mi się że gdyby miało to byc skuteczne to nawet tutaj byloby widać różnicę.

pozdrawiam
    Tomek

Smile

Ustaw II (Adobe RGB), to dostrzeżesz różnicę. Podkolorowywanie świata może troszkę go upiększa, ale ja cenię sobie naturalność barw.

Ostatnio edytowane przez david555 ; 23-04-2007 o 17:25
    NIKON

לא תרצה - VI - Nie będziesz mordował

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez barracuda Zobacz posta
    Ciekawi mnie jak u Was jest to ustawione.
    U mnie jak strzykam w jpegach to:
    Sharpening 0
    Tone comp. -2
    Color mode IIIa
    Saturation 0
    Hue 0

Potem przy zmianie rozdziałki Bicubic Sharper

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów