Mam kilka pytań dot. przestrzeni barwnych w aparatach cyfrowych.
Sam jestem posiadaczem D70.
1. Czy ma znaczenie w jakim profilu barwnym (sRGB Ia, Adobe RGB, sRGB IIIa) robię zdjęcia (dla jakości zdjęć) jeżeli zapisuje je w nefach. Czy jeżeli wybiorę sRGB IIIa i zapiszę zdjęcie w NEF-ie, to bezpowrotnie tracę pewien zakres kolorów, który bym uzyskał robiąc zdjęcia w Adobe RGB? Innymi słowy: czy ma znaczenie jaki wybiorę profil kolorów robiąc zdjęcia w nef-ach (zakładam, że przed wywołaniem w labie i tak zdjęcie skonwertuję do przestrzeni sRGB).
2. Dlaczego zdjęcia zrobione w sRGB i Adobe RGB wyglądają inaczej na monitorze, skoro monitor i tak pokazuje zdjęcia w przestrzeni sRGB. Zakładam więc, że pokazując zdjęcie zrobione w przestrzeni Adobe RGB na monitorze sRGB powinno ono wyglądać identycznie jak zdjęcie które od razu zostało wykonane w sRGB.
3. Jakie ma znaczenie skonwertowanie zdjęcia do przestrzeni barw konkretnego laba (np. na stronie www.lab-net.pl są publikowane profile), skoro i tak widzę na monitorze je w innej przestrzeni barwnej niż ta, która została opublikowana przez lab (więc i tak nie wiem jak ostatecznie zostaną wydrukowane zdjęcia).
4. Czy możecie polecić jakiś bardzo dobry lab. cyfrowy (internetowy)?
5. Czy możecie polecić jakiś dobry darmowy soft, do konwersji rawów (do jpegów).
Dużo juz poczytałem o profilach ale niestety im więcej czytam, tym większy mam mętlik w głowie.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami