Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Domyślnie

Witam!
    Różnicę będzie widać jak pójdziesz do ciemnego miejsca, najlepiej ciepłego, ściany będą pomalowane na czerwono a zdjęcie bez lampy będzie można zrobić na czasach ok. 1/3s przy ISO 400, a oświetlone będzie przez neony lub akwaria na czerwono i będziesz fotografował ludzi (nie wolno używać lampy), lub słabe oświetlenie sali gimnastycznej np. na mistrzostwach w wyciskaniu albo trójbój siłowy czasy ok. 1/80s bez lampy na minimum f4. Oczywiście piszę o JPG, duża ilość zdjęć.

Zdjęcia pokazane przy dobrym oświetleniu nic nie wnoszą.

Pozdrawiam!

Domyślnie

Ps. Bardzo często używam II adobe RGB.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez barracuda Zobacz posta
    No to zrobiłem szybki test.
    Trzy zdjęcia.
    Pierwsze ma ustawienie NORMAL
    Drugie ma ustawienie RGBI
    Trzecie ma ustawienie RGBIII
    No i gdzie ta różnica w obrazie?

Może zdjęcia nie mają zbyt dużej gamy kolorów ale wydaje mi się że gdyby miało to byc skuteczne to nawet tutaj byloby widać różnicę.
    custom to nie tylko przestrzeń barwna, zresztą przy NEFach nie ma znaczenia co poustawiasz bo i tak potem to możesz zmienić ;]

Domyślnie

W 90 procentach uzywam ustawienia przestrzeni barwnej RGB I, w pozostałych przypadkach RGB III. To pierwsze ustawienie moim zdaniem bardziej naturalnie oddaje barwy.

Domyślnie

Nikon Capture NX ma taką fajną opcje, że możesz zmieniać wszystko co miałeś w aparacie.
    Np. jak zrobiłeś zdjęcie w SRGB to przestawiasz na Adobe RGB-różnice widać gołym okiem.

Ja mam takie ustawienia:
    Sharpening _2
    Tone comp. 0
    Color mode II
    Saturation 0
    Hue 9 (różnie)

Może mi ktoś jeszcze powie, jak ma ustawione HUE?
    Do końca nie wiem o co chodzi, tak samo jak z Tone Comp.

Domyślnie

Jestem amatorem posiadającym D50 i na razie focę na jpgach. Jednak od początku starałem się na robić zdjęcia przy mieszaniu na Optimize Image. Największym problemem dla mnie był odpowiedni wybór Color Mode - I i III były dla mnie za czerwone, natomiast w aRGB II kolorki wypadały zbyt blado. Ostatnio robię zdjęcia na poniższych ustawieniach i na razie efekt jest dla mnie zadowalający:
    Sharpening +1
    Tone comp. 0
    Color mode II
    Saturation Enhanced
    Hue 0

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mini21 Zobacz posta

Może mi ktoś jeszcze powie, jak ma ustawione HUE?
    Do końca nie wiem o co chodzi, tak samo jak z Tone Comp.
    HUE na zero, zresztą tak jak i tone comp, obu w puszce nie ruszam

Jak sam słusznie zauważyłeś, Nikon Capture ma takie fajne funkcje ...

Domyślnie

Pstrykam głównie JPG.
    Moje wypraktykowane, najczęstsze ustawienia to:
    kontrast -1
    przestrzań sRGB III
    saturacja -1
    ostrość normal

Dlaczego takie?
    Nikonowskie sRGB ma, jak napisano wyżej, tendencję do przesycania czerwieni.
    Ujęcie saturacji na -1 przy sRGB I daje nieco blade fotki, za to ten sam manewr przy sRGB III
    -które ze swej natury jest mocniej nasycone daje dosyć zrównoważone barwy. Czerwień jest uspokojona
    i 'nie wyłazi' ze zdjęcia.
    Kontrast na -1 ponieważ nieco za niski przy robieniu odbitki można podciągnąć w labie (większość i tak robi to autoamtycznie), natomiast z 'przekontrastowanej' fotki w jpg -gdzie w cieniu powstała czarna plama
    zrobić się nie da już nic.

Ustawienia normal w aparacie dają takie troszkę kompaktowo-żarówiaste fotki.
    Odjęcie kontrastu w parametrach dodaje moim zdaniem (i gustem) nieco plastyki czy miękkości.
    To takie moje wydumki.
    Osobiście ustawienia te sprawdzają mi się w większości wypadków.
    Ostatnio edytowane przez lesiuc ; 08-05-2007 o 19:08

Domyślnie

Mam pytanie o ten "kontrast -1". Jak mniemam, przydaje Ci się szczególnie przy scenach o dużej rozpiętości. A co ustawiasz, kiedy jest totalnie szaro i buro?
    Nikoś D90 + MB-D80 + Nikkor 16-85 VR + Nikkor 70-300 VR + Cosina 100 macro + SB-600 + Velbon Sherpa 600R
    Moja racja jest mojsza, niż Twojsza. Moja racja jest najmojsza!

Domyślnie

Jak jest szaro (świt, zmrok, zachmurzenie) to też zwykle nic nie zmieniam, choć przeważnie robię próbną fotkę aby ocenić efekt.
    Zresztą jak pisałem lab i tak zrobi swoje i podkręci kontrast. Czasem bywa że na odbitce jak na mój gust kontrast jest i tak
    za bardzo podkręcony.
    Wiem że na pierwszy rzut oka, dla kogoś kto jest przyzwyczajony do ustawień normal (sRGB III, kontrast na 0), lub vivid
    takie zdjęcia wydają sie mniej ostre i mdławe,
    ale to tylko kwestia złych przyzwyczajeń z przekolorowanych ustawień domyślnych. Sam tak miałem. Po kilkdziesięcu fotkach
    na umiarkowanych ustawienich, i powrocie do tych nieco podbitych widać różnice -na korzyść umiaru i wstrzemięźliwości.
    Może są mniej efektowne lecz za to bardziej plastycznie i po prostu więcej na nich widać.
    A jeśli kontrastu w jakimś konkretnym wypadku przydałoby sie więcej to zawsze można podbić. Na odwrót w jpg już nie bardzo.
    A na szaro-bure dni wybieram przestrzeń ubarwiającą o nazwie beer , i wszystkie dylematy
    odpływają gdzieś hen, w siną dal...
    Ostatnio edytowane przez lesiuc ; 09-05-2007 o 22:17

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów