Close

Strona 1 z 11 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 109

Wątek: Nikon D5100 -

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Świnoujście

Domyślnie Nikon D5100 -

Witam, od piątku jestem szczęśliwą posiadaczką nikona d5100.
    Lecz mam do was pytanko, czy da się jakoś kolorystykę poprawić? Kolory wydają mi się takie mdłe:
    Można jakoś to poprawić ustawieniami?

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

Strona 91 instrukcji obsługi, ustawienia Picture Control, tam możesz zmieniać opcje przetwarzania obrazu.
    NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,

Domyślnie

Z poziomu aparatu - czytaj instrukcję.W menu "podnieś" nasycenie kolorów .W komputerze - programem do obróbki zdjęć zrobisz to co chcesz z kolorami.

Domyślnie

Kolory niekoniecznie muszą być problemem aparatu. Może być to wina np. nieskalibrowanego monitora.
    Jeżeli chcesz, aby z aparatu "wychodziły" bardziej nasycone kolory, wejdź w MENU > MENU FOTOGRAFOWANIA > USTAW PRZETWARZANIE OBRAZU i wybierz profil "Żywe".
    Poza tym, z tego co widać zdjęcia robiłaś w pełnym słońcu, co także powoduje blaknięcie kolorów.

EDIT.
    Tak jak napisali koledzy wyżej, instrukcja to podstawa i raczej nie bierz sobie do serce stereotypu, że instrukcje czyta się w ostateczności.

Domyślnie

ustaw w picture control na żywe i przy krajobraz lepiej ustawić przesłonę F11 żeby dalszy plan był ostry
    -kolega Daf mnie wyprzedził-
    Nikon

Domyślnie

Witam!

Gratuluję zakupu!

Daj się rozpędzić pani Wiośnie....Albo poczekaj na złota jesień...

A tak poza tym spróbuj ustawić na tryb Żywe...a zresztą nie będę Tobie odbierać przyjemności z poznawania swojego kompana.

Hm...a obrobiłaś choć w podstawowy sposób te fotki, kontrast...itd
    Nikon....No more ever

moje gnioty

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Świnoujście

Domyślnie

spróbuję następnym razem z tym "żywe", zmieniłam jakość zdjęcia na fine ale na kompie poza tym, że foto o 2mb większe to niczym się nie różni.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wilde22 Zobacz posta
    spróbuję następnym razem z tym "żywe", zmieniłam jakość zdjęcia na fine ale na kompie poza tym, że foto o 2mb większe to niczym się nie różni.
    Jest większej rozdzielczości... I w pewnym sensie także jakości.

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wilde22 Zobacz posta
    "Fine" to kompresja plików jpeg, im mniejsza tym lepsza jakość zdjęć, pliki będą większe.
    Używaj tej kompresji jeśli robisz tylko jpeg-i, nie ma to nic wspólnego z kolorami.
    NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,

Domyślnie

mam nadzieję, że koleżanka się nie obrazi że pozwoliłem sobie pokazać jak kolorki wyglądać mogą...
    niestety na laptopie służbowym poza Irfan View nic do "obróbki" nie mam więc jedynie podniesiony kontrast i saturacja

P.S. zapraszam koleżankę do grupy GRYF
    Nikon D90 i D80 | 50mm 1,8D AF | N 18-105 VR | S 18-200 | T 70-300 Macro | SB600

Strona 1 z 11 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów