Close

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 58

Wątek: Nex-7...

Domyślnie

Pobawiłem się ostatnio nexem 7. I powiem tak: gdyby miał lepszy autofocus, to właściwie lustrzanka byłaby zbędna. Pod każdym innym względem (włącznie z ergonomią) dorównuje D7000
    Piszac "lustrzanka" - masz na mysli konkretny model D7000?

A ktos wie jak jest z tym przyciskiem nagrywania, czy duzo on przeszkadza? Bo slyszalam negatywne opinie o tym, ze przeszkadza i mozna niechcacy czasem wcisnac. a tak poza tym, to tez mi sie podoba, bo ma wizjer, w ktorym 5n - brak.
    Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.

Domyślnie

Tak, ale IMO D90 też miał lepszy, szczególnie w trybie AFC
    Mi przycisk nagrywania nie przeszkadzał.

Pozdrawiam
    Tomek
    DX i m43.

Domyślnie

Mozna tez poczekac na kolejne nowosci nexa, a maja wkrotce byc, wtedy bedzie wiekszy wybor niz to co proponuje obecnie rynek, bo tak naprawde po za tym Nexem nie ma nic sensownego wlasnie z wizjerem. Na dodatek w normalnej cenie.
    Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.

Rozmowny
    Miasto
    archiwum X

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mekano Zobacz posta
    Mozna tez poczekac na kolejne nowosci nexa, a maja wkrotce byc, wtedy bedzie wiekszy wybor niz to co proponuje obecnie rynek, bo tak naprawde po za tym Nexem nie ma nic sensownego wlasnie z wizjerem. Na dodatek w normalnej cenie.
    A nowy Olympus OM-D E-M5 ?

Domyślnie

Olympus po aparacie E-400 stosował (stosuje) mierne matryce, wątpię żeby coś w tej kwestii się zmieniło na plus.

Ostatnio edytowane przez qbic ; 11-04-2012 o 21:13

Domyślnie

Wolalabym i tak tanszego Nexa

Domyślnie

no cóż ja mam od jakiegoś czasu nex-a 7 z kitem. Praktycznie go nie używam (kita znaczy nie używam). Na stałe mam za to podpiętego takumara s-m-c 50 1.4.
    co do jakości plików - nie mam pytań. Jest super. Detal aż wylewa się z ekranu (i mówię tutaj o stricte domowych pstrykach)
    aparat super leży w dłoni, evf nie jest taki ekstra jak się da przeczytać w niektórych opiniach (chociaż zauważalnie lepszy od olkowego ef-2). Ok. może trochę z tym wizjerem przesadzam bo jest bardzo dobrze w świetle dziennym i tragicznie gdy robi sie ciemnawo.
    średnia ocena za wizjer to db - . Wadą rozwiązania z nexa jest to , że w moim przypadku nie mogę używać wizjera w okularach. POdejrzewam, iż ma to związek z kalibracją czujnika zbliżeniowego. Wariuje po prostu jak przyłożę do wizjera oko uzbrojone w okular, nie może się zdecydować co włączyć - ekran czy wizjer i co chwila przełącza.
    Ustawianie ostrości z manualnymi szkłami jest bardzo wygodne a po uzyskaniu wprawy także i szybkie.

Tri navi to bajecznie wygodne rozwiązanie. Chyba jednak w trakcie projektowania obłożenia klawiszy komendami odszedł z Sony ktoś kto miał w głowie poukładane i rezultat jest taki, że niektóre rozwiązania są po prostu niezrozumiale komiczne. Pierwszy przykład z brzegu:

w trybie preselekcji przysłony pod górnym prawym kółkiem jest korekcja kompensacji, pod tylnym kółkiem iso, a pod dolnym przyciskiem tylnego kółka na sztywno przypisana jest - da, dam! korekcja kompensacji. Rozumiem, że ktoś może mieć nawyk z wcześniejszych nexów ale żeby to robić na sztywno. Przecież można by było podpiąć pod ten przycisk (zamiast dublować go z górnym prawym kółkiem) jakieś inne funkcje - chociażby kompensacje siły błysku lampy (której musimy szukać w menu).
    Jakie inne wady?
    - auto iso nie działa w pełnym zakresie czułości (jedynie do 1600), zbyt duży skok iso w trybie manualnym 100-200-400-800-1600-3200-6400-12800-16000.

jest jeszcze trochę innych drobiazgów, które wkurzają ale generalnie aparat jest responsywny, wysoce konfigurowalny ( choć z pewnymi niezrozumiałymi ograniczeniami), a jego używanie sprawia dużo radochy.

pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Marcin Jakubowski ; 12-04-2012 o 17:30

Domyślnie

A jak jest z nagrywaniem filmów .Nie chodzi mi o jakość bo ta podejrzewam że jest bd. ale o wygodę .Czy jednak trzeba mieć i aparat i kamerę.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fkluma Zobacz posta
    A jak jest z nagrywaniem filmów .Nie chodzi mi o jakość bo ta podejrzewam że jest bd. ale o wygodę .Czy jednak trzeba mieć i aparat i kamerę.
    To zalezy do czego porównujesz. Z jednej strony jest wygodniej niz np. w ep-2. Z drugiej strony kilka razu uruchomilem juz przypadkowo nagrywanie przez niefortunne umieszczenie ( biez mozliwosci blokady) przycisku rec.

Dziwne jest tez rozwiazane przegladanie filmów i zdjęć. W olku jest prosto - przegladasz film, potem mozesz obejrzec kolejno to co robiłeś, obojętnie czy to był film czy zdjęcie. W nex-ie jest to tak rozwiązane, ze jak przegladasz fotki, to aby obejrzeć film musisz wejśc do menu i zmienić folder. Moim zdaniem nie jest to fajne. Mogli przynajmniej dać wybór jak to chcemy mieć zorganizowane.

Domyślnie

Z drugiej strony kilka razu uruchomilem juz przypadkowo nagrywanie przez niefortunne umieszczenie ( biez mozliwosci blokady) przycisku rec.
    Pisalam wlasnie, o tym wyzej, ze to jest wada, ktora zniecheca do kupna takiego aparatu i to za takie pieniadze.
    I jeszcze jedna rzecz, nie wiem jak w Polsce, (bo nie mieszkam), ale trzeba tez uwazac na matryce, potrafia byc pochlapane olejem identycznie jak w Nikonie d7000, widzialam zdjecia, usyfione i koszmarnie to wygladalo.. Byc moze to byl tylko jeden taki przypadek, oby, bo kupic taka zabawke i miec takie niespodzianki, to kolejna rzecz ktora zniecheca..
    Swoja droga to Nex-7 pod wzgledem szumow wypada znacznie gorzej od Nex-5N ogladalam porownanie tych samych kadrow i szumy byly niefajne... lustrzanki takich nie maja..

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów