Niektóre plamki mają jasne obwódki, a "kurzowe syfki" takich nie zostawiają.
Szukaj
Niektóre plamki mają jasne obwódki, a "kurzowe syfki" takich nie zostawiają.
Kolego...piszesz jakbyś był przedstawicielem handlowym firmy.
Od 2010 roku posiadałem d700-pisałem o tym.
W roku 2011 zakupiłem d300s.
Umiem czyścić matrycę a tym bardziej wymieniać w miarę bezpiecznie obiektywy.
Napisałem również,że obiektyw wymieniłem raz w domu!!! w pokoju a nie na rajdzie Paryż-Dakar więc nie pisz mi tu farmazonów o kurzu podczas wymiany obiektywu.Ja wątek zakończyłem.Będę w serwisie i wierzę,że tak poważna firma jak Nikon załatwi mój problem.pozdrawiam.
Konczac OT.
Wybacz mi moje "farmazony", ale to Ty masz Sodome i Gomore na na matrycy, nie ja. Na Twoim miejscu zastanowilbym sie skad sie tam to wzielo, bo na pewno nie jest to olej z migawki. Jakos trudno wyobrazic sobie czyszczenie matrycy co 500 strzalow lub po kazdej zmianie obiektywu. A i Twoja powyzsza argumentacja(D700 od 2010, wymiana w domu etc.) moze byc nieprzekonywujaca dla Postepowcow...
A dmuchnięcie dużą gruszką nic nie daje? Ten największy paproch powinien odpaść, jeśli to paproch. Szczerze mówiąc w moim 2.5 letnim D700 z przebiegiem ok. 50 tys., który był na wielu koncertach jak również rowerowych wyprawach w górach i matryca nie była w nim nigdy czyszczona, a jedynie przedmuchiwana - nie ma takich kropek. W rogach mam dość gęste niewielkie kropki, prawdopodobnie właśnie olej ale nie chce mi się czyścić matrycy bo cokolwiek widać dopiero w okolicy f/16. Po kupnie aparatu warto jako pierwsze zrobić zdjęcie testowe i wtedy wiadomo czy zabrudzenie nastąpiło po użyciu i strzeleniu iluś tam klatek czy po prostu było już w Japonii![]()
pierwsze spostrzeżenia:
1. ekran LCD mocno wpada w zieleń i ma przesycone kolory...
2. AF zabija skutecznością i zbieraniem się do roboty
3. nie chlapie na razie olejem
4. bardzo dobry pomiar matrycowy
5. z iso 100 można wieeeeeeeleeeeeee wyciągnąć
6. z iso 6400 również
później wrzucę coś z treningu Lecha do działu sport![]()
dwie puszki, kilka słoików, świeczka i... scyzoryk
odnośnie lcd i wyświetlania ale pewnie to wiesz...w d4 jest bardzo zaawansowany sposób ustawiania WB,nawet na
AWB można ustawiać balans bieli np bardziej niebiesko,bardziej brązowo itp
w d 700 nie było WB aż tak rozbudowane...no w sumie to oczywiste,jednak d4 to najwyższa półka(dobrze by było,żeby olejem nie rzucał jeszcze w moim przypadku.
Gratuluję,że u Ciebie nie chlapiekurcze ale "żem" nie farta trafił...eh
Czy ktoś może podzielić się info czy również ma odczucie, że standardowy AWB ma mocny pociąg do niskich temperatur kolorów ?
NIKON
zdecydowanie nie potwierdzam.jest regulacja awb.
Skontaktuj się z nami