Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 28

Domyślnie

Ok, sprawdziłem i faktycznie, w ustawieniach ACR miałem ProPhoto Color Space a nie sRGB.
    W preferencjach PSa miałem ustawione North American Standard, zmieniłem na European Standard (nie wiem, czy słusznie, chyba tak)
    W sumie, mogłem sprawdzic czy standardy sRGB sa identyczne w obydwu przypadkach.
    No i nie wiem jak z LR jeszcze. W preferencjach było ustawione sRGB ale nie zapisywałem JPEGa,
    więc nie wiem jeszcze jaki efekt. W każdym razie dzięki za tipy, wiem już gdzie był błąd i gdzie szukać rozwiązania
    Ostatnio edytowane przez Mariusz_eS ; 03-04-2012 o 14:29

Domyślnie

Ok, sprawdziłem jeszcze raz czy kolory się zgadzają i wszystko jest w porządku.
    Dzięki, temat uważam do zamknięcia

Domyślnie

Problem opisany przez kolegę odnosi się do nieumiejętnego korzystania z profilów. Proszę wybaczyć te słówko "nieumiejętne", ale taki jest fakt.

Nie ma tak naprawdę znaczenia jaką przestrzeń barw mamy ustawioną w PS, powinniśmy wybrać tę która jest dla nas wygodniejsza. Dla namiętnej obróbki zdjęć a dodatkowo przy współpracy z LR lepsza okaże się AdobeRGB... ale nieumiejętne konwersje przestrzeni doprowadzą do powyższego problemu. Zdjęcie zapiszemy z AdobeRGB i w wielu przeglądarkach i necie kolory będą sprane.

NALEŻY PRZYJĄĆ ZASADĘ!!!!!!! Do labu, na odbitki do komputera kolegi, maila lub na www czy do netu ZAWSZE, a słowo ZAWSZE należy wbić sobie do głowy, konwertujemy w PS do profilu sRGB.
    W LR jest podobnie podczas eksportu do powyższych zastosowań wybieramy przestrzeń sRGB i nie będzie problemów.

Jeśli fotografujemy w JPG a nie znamy się na zarządzaniu barwą to ustawiamy w aparacie sRGB i mamy problemy z głowy. Tak ustawiona przestrzeń nie dotyczy RAWów.
    Fotografując w RAW, powinniśmy wiedzieć conieco o przestrzeniach barwnych i zarządzaniu barwą... CMS...

Do edycji RAW w LR+PS i wymiany plikami między nimi polecam szerszą (czyt. lepszą) przestrzeń AdobeRGB. Jednak wynikiem KOŃCOWYM DO LAB czy NET ZAWSZE powinna być przestrzeń sRGB (adobeRGB służy jedynie edycji i drukowaniu bezpośrednio z LR lub PS na atramentach wysokiej jakości).

Domyślnie

- profil ustawiony w aparacie jest zupełnie bez wpływu na RAWy.
    - winny w tym przypadku jest brak znajomości podstaw Color Managementu - nie zapisywanie profili w zdjęciach i/lub używanie na zmianę środowiska z zarządzaniem barwą i bez niego.
    - było tu o tym setki razy.
    - w dziale Tutoriale znajdziesz przyklejony wątek, który powinien rozwiać wiele wàtpliwości.
    I'm one of those bad things that happen to good people

Domyślnie

dzięki de Fresz, informacje w tamtym wątku są świetne na początek, będę się wgryzał dalej. Szczerze mówiąc, dopóki nie zauważyłem problemu z kolorami, to jakoś specjalnie nie przywiązywałem wagi do profili. Wiedziałem, żeby pracować w sRGB, bo tak najprościej i tak miałem ustawione w aparacie, ale wątek w tutorialach rozwiał wątpliwości

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez slaw74 Zobacz posta
    NALEŻY PRZYJĄĆ ZASADĘ!!!!!!! Do labu, na odbitki do komputera kolegi, maila lub na www czy do netu ZAWSZE, a słowo ZAWSZE należy wbić sobie do głowy, konwertujemy w PS do profilu sRGB.
    W LR jest podobnie podczas eksportu do powyższych zastosowań wybieramy przestrzeń sRGB i nie będzie problemów.
    nie wrzucaj wszystkiego do jednego worka..
    jeśli oddajesz zdjęcia do wydruków w lepszych labach to powinieneś wiedzieć, że przygotowujesz plik najpierw do adobe rgb (a potem konwersja na profil icc o ile udostępnili), strach się bać żeby oddać w srgb..

w zależności też od rodzaju wydruku w takim labie,
    patrząc na przykładzie technologii epsona ustawiamy:

fine art: cmyk + tiff
    digigraphie: adobe rgb + tiff
    Ostatnio edytowane przez Anar ; 07-04-2012 o 06:01
    D80 | D600, N16-35 | EIZO SX22, i1 Display Pro | WWW | Vieworld Photo Magazine

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Anar Zobacz posta
    nie wrzucaj wszystkiego do jednego worka..
    Odpowiedź adresowana jest do osób które nie wiedzą co począć z profilami....
    Ktoś kto się na tym zna sam wie jakiej przestrzeni roboczej chce używać w PS i do jakiej konwertować wynikowe fotki. A jeśli ma profil maszyny z dobrego labu bądź drukarni to może choć nie musi podpinać profil maszyny.

sRGB w takim wypadku nic złego nie wniesie.

Domyślnie

Konwertowanie zdjęć na CMYKa bez obycia i bez wiedzy co to jest generacja czerni i krzywe cmykowania - to jest szczere proszenie się o kłopoty. Radzenie tego ludziom, którzy mają niejakie problemy z kolorem to jest z kolei szukanie guza.
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 2pompony Zobacz posta
    Konwertowanie zdjęć na CMYKa bez obycia i bez wiedzy co to jest generacja czerni i krzywe cmykowania - to jest szczere proszenie się o kłopoty. Radzenie tego ludziom, którzy mają niejakie problemy z kolorem to jest z kolei szukanie guza.
    wiem...

sam często pracuję w illustratorze i w photoshopie i jak mam przerabiać zdjęcie na cmyk to mnie ostatnie nerwy zjadają i pierwsze co wychodzę dotlenić płuca...

co nie zmienia faktu, że zdjęcia oddając do wydruków typu fineArt trzeba obrabiać w przestrzeni Cmyk co mnie troszke straszy ale cóż.. jeśli trzeba to trzeba! ^^

...wcale nie powiedziałem, że to coś co sprawia przyjemność mi
    D80 | D600, N16-35 | EIZO SX22, i1 Display Pro | WWW | Vieworld Photo Magazine

Domyślnie

Anar - ale co to jest ten cały "fajnart", o czym tym do mnie rozmawiasz? Przestrzenie CMYK wogólne nie są wykorzystywane w fotograficznym obiegu pracy, bo kontrola generacji czerni nie jest tu do niczego potrzebna.

Cytat Zamieszczone przez 2pompony Zobacz posta
    Tu bym akurat polemizował - przeciętny śmiertelnik zwykle nie bardzo ma dostęp do komercyjnych narzędzi pozwalających na dłubanie przy GCR/UCR, a te które są darmowe są albo kopaliną (Photoshop), albo dość upierdliwe w użyciu (ArgyllCMS).
    Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 08-04-2012 o 20:48

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów