Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Domyślnie Problem z kolorami CS 5.5 i Lightroom

Hej,

mam problem z eksportem JPEGów z PS'a i LR. Robię foty w 12-bit NEFach Nikonem D300s i później wywołuję w ACR albo LR. I wszystko jest ok, dopóki nie zapisuję zdjęć do formatu JPEG.
    Wtedy zdjęcia mają sprane kolory jak na załączonych samplach:

Powyżej to samo zdjęcie otwarte w windowsowej przeglądarce obrazów i w Picasie.
    Jak widać, przeglądarka Windows dobrze czyta kolory, czego Picasa już nie robi.

Tutaj ten sam przykład w PS 5.5 W Photoshopie zdjęcie ma kolory takie jak powinno mieć, a w Picasie wyblakłe.

Czy ktoś miał podobny problem lub ma podejrzenia, co może go powodować? Czy to może być coś z profilami kolorów w aparacie?
    Problem powstaje przy wywoływaniu NEFów i obrabianiu JPEGów z mojego D300s w PS lub LR.
    Wcześniej nie spotkałem się czymś takim, ale dość długo nie siadałem do obróbki foto i tu taki psikus
    Jeżeli ktoś już się z tym spotkał, to proszę o pomoc/podpowiedź jak sobie z tym poradzić.
    Dodam jeszcze, że mam monitor Eizo FORIS FS2331 i kalibrowałem go za pomocą kalibratora i1 X-RITE i Eye-One Match 3.

Domyślnie

raczej wina jest nie pod stronie aparatu tylko profilu podpiętego pod system.
    A7mk2 Zeiss 24-70/4 Sony G 70-200/4 v35/1.4,v50/1.1 FM2 Z50/1.4

Domyślnie

Też tak myślę. Gdzieś po drodze system inaczej interpretuje barwy. Tylko nie wiem gdzie:/

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Dąbrowa Gornicza

Domyślnie

Mam dokładnie ten sam problem! Już zastanawiałam się nad kupieniem colorchecker passport, ale tak naprawdę to nie wiem czy to coś pomoże :/
    Jak zapiszę zdjęcia w profilu Adobe RGB wszystko jest ok, do momentu np otworzenia ich w przeglądarce internetowej... robią się wtedy szare i "bezpłciowe" :/
    Te same zdjęcia zapisane jako jpg bezpośrednio przez aparat są ok, ale po wywołaniu RAWów są beznadziejne.

Domyślnie

Mariusz, miałem ten sam problem w Cs5.
    Ale pogrzebałem w preferencjach PS i jest OK.
    Dokładnie jest tak samo jak zainstalowałem PS CS6 Beta. Kolorystyczna masakra przy zapisaniu obrazu jako JPEG.
    Wieczorem Pogrzebię w ustawieniach i jak mi się uda to napiszę co i jak.

Domyślnie

W camera raw kliknij na dolną zakładkę i w otwartym oknie zmień przestrzeń kolorów na sRGB.

U mnie pomogło.
    Jeżeli nie to w PS , zakładka edit, preferences, general zmień ustawienia koloru na Adobe i przestrzeń kolorów na sRGB.

Domyślnie

Dzięki, dzisiaj też się dowiedziałem żeby sprawdzić profile kolorów w PS i LR bo mogę byc inne niż ten w aparacie. W Nikonie mam sRGB, ale własnie nie wiem co mam ustawione w sofcie Adobe.
    Wieczorem sprawdzę i dam znać, czy zadziałało.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Dąbrowa Gornicza

Domyślnie

a jak sprawdzić profil kolorów w aparacie?

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

I tu kłania się instrukcja obsługi aparatu.*

------------------------
    *-To lektura obowiązkowa
    Medice, cura te ipsum.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Dąbrowa Gornicza

Domyślnie