myslałem, ze LR zapisuje nie tyle ustawienia itp ale same pliki; np kopie RAWów lub JPG itp.
Co by mocno obciążało np dysk C.
Jeśli nie zawali mi dysku to już OK.
Teraz tylko jak zmienić mu ten folder?
Jest to mozliwe?
Szukaj
myslałem, ze LR zapisuje nie tyle ustawienia itp ale same pliki; np kopie RAWów lub JPG itp.
Co by mocno obciążało np dysk C.
Jeśli nie zawali mi dysku to już OK.
Teraz tylko jak zmienić mu ten folder?
Jest to mozliwe?
hm nie bardzo rozumiem o jakiej zmianie folderu mówisz, z tego co gdzieś czytałem (chyba na CB) można ustawić LR aby zamiast trzymać zmiany w bazie to zapisywał je w plikach xml przypisanych do konkretnego rawa, W bazie LR trzyma generalnie tylko prewki i właśnie historie pracy na zdjęciu, a miejsce zapisu bazy danych jak i miejsce zapisywania kopi której czas można zdefiniować to też można dowolnie zmienić w ustawieniach (no chyba że w 4 coś zmienili)
Zależy który. Masz tak naprawdę trzy grupy folderów:
1. ze zdjęciami
2. z bazą LRa (program przy uruchomieniu sam ci coś zaproponuje, albo mozna wpisać mu samodzielnie, tworząc nową bazę)
3. z plikami wygenerowanych podglądów
1. foldery ze zdjęciami - chyba nei trzeba tłumaczyć. tam przechowujesz wszystkie swoje zdjęcia. Każdy user ma swój sposób - jedni w folderach nazwanych datami, inni osobno śluby, osobno akty, jeszcze inni geograficznie, np. Uganda, Wenecja, Yellowstone. Każdy sposób jest dobry.
2. Jeśli pracujesz pod LRem, to juz masz gdzieś te foldery z bazą/bazami. Albo się przyzwyczaisz do tego adresu, ktory już jest, albo stwórz sobie jakieś inny, na dowolnym dysku. Są poradniki, gdzie go najlepiej umieszczać - czy na dysku systemowym, czy na innym, ile dać mu tam miejsca, itd. Możesz mieć tyle baz, ile dusza zapragnie: np. jedną wielką typu Architektura, albo 40 mniejszych: Wawel, Alcatraz, Spodek, Luwr
3. Jak zawsze wszędzie muszą być tempy, i LR nie jest gorszy (podobnei jak ACR na przykład). W preferencjach możesz ustalioć do ilu ma miejsca (np. do 1 Gb), a program sam przypilnuje, żeby jak pojawią się nowsze, kasować starsze. Albo możesz to robić ręcznie, choć się nie opłaca, bo to wlywa na szybkość pracy.
pozdrawiam bombelkowo
Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.
... muszę przyznać, ze zaczyna mi się podobać.
Nie jest tak źle jak myślałem na początku.
I presety fajne...
Może macie gdzieś jakąś instrukcje lub poradnik PL?
Niestety po angielsku.
http://tv.adobe.com/show/getting-sta...p-lightroom-4/
D200 plus graty...
D200 plus graty...
Tu jest kompletny staroć (do wersji chyba 1), ale to jest text, po jakim ja stwierdzilem, ze warto spróbować. Jednocześnie to jest jedyny text jaki przeczytałem po polsku do tego programu - więcej mi nie było potrzeba. Cała reszta to jakieś tips'n'tricks i szukanie szczegółów - bo w tym tekście jest wszystko, co potrzeba, żeby zrozumieć zasadę działania.
http://www.fotografuj.pl/Article/Pre...ightroom/id/59
pozdrawiam bombelkowo
Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.
Przede wszystkim masz rządzie możliwości zapisania presetow, nawet pędzli mam z 50, w drukowaniu mam gotowce, surówki młodym do wybrania eksportuje bezpośrednio na serwer, galerie flash też na serwer od razu. Gdzie nie wejdziesz szukaj możliwości zapisania jako preset. Co do katalogów to tworzę nowy dla kazdej pary, wydarzenia. Jako, że nie należę do pedantow więc wolę mieć te bazy przy samych plikach, gdy tylko moge usunąć, pozbywam site plików razem z baza.
ktoś może instalował LR4 na maca??????
D300s + 18-200 (poszedł do ludzi) teraz Alpha 7 + 24 - 70, dodatek to iPhone 6
Skontaktuj się z nami