Szukaj
Chcesz lepiej poznać Adobe Lightroom? Zapraszam > http://sekretylightroom.pl
https://store2.adobe.com/cfusion/sto...ionMethod=FULL
Zmień na Uaktualnienie i zobacz czy możesz. Wersję 2.x można wybrać z listy.
D200 plus graty...
Jak się okazuje dwie publiczne bety i więcej niż jeden kwartał testowania - jak było przy wprowadzaniu poprzednich wersji - na coś się jednak przydają. Pospieszyli się, ot co.
I tylko się zastanawiam skąd nagle ten pośpiech przy nowej wersji i skąd ta mocno zachęcająca cena; jakby chcieli wyprzedać coś, co im magazyny zalega...
pozdrawiam bombelkowo
Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.
Nie znam na tyle rynku softu ale wydaje mi się że Aperture z AppStore ma już tak niską cenę, wcale nie głupio działając że przynajmniej na OS X musieli troszkę przyciąć a że nie dało się chyba tego samego softu sprzedawać za 600 zł i 1200 zł więc mamy co mamy. Nie wiem czy o to chodzi ale na to mi wychodzi![]()
obnizka ceny wydaje mi sie podyktowana innym softem np. aperture (wiem ze tylko na mac ale to spory rynek) i nowymi programami do wolania (pamietamze instalowalem ostatnio jakie dwa do zabawy bardzo podobne do lr
a co do testow i bugow to dziwne, nikt nie testowal imprtu katalogu i zmiany na 2012? mi sie to rzucilo w oczy po jakis 10 minutach ze cos jest nie tak
A mnie się wydaje, że wydana pospiesznie wersja 4.0.0.1 LRa, to test ACRa w wersji 7 przed premierą flagowego w końcu produktu Adobe, czyli znanego nam wszystkim peesa w szóstej ceesowej odsłonie.
Do nie najlepiej działającego elera można szybko wydać poprawkę, ale flagowy okręt nie powinien być obarczony zbytnim balastem, bo mogłoby to zaważyć na opinii tego cymesu, po którym tyle sobie obiecują przeróżni fantaści-entuzjaści.
Ostatnio edytowane przez Johanan ; 09-03-2012 o 16:26
Medice, cura te ipsum.
a ja mam do Was, znawców LR pytanie.
Czy można go używać "normalnie" bez tworzenia tych baz i dodatkowych lików i tych wszystkich śmieci?
Włączyć, obrobić zdjęcie zapisać i wyłączyć?
Z góry dziękuję za wszelkie rady.
Bawiłem się wersję BETA, ale rozwiązanie to bardzo mi się nie podoba i utrudnia życie oraz zawala dyski.
Piszecie, że inne programy, że Aperture, że są inne wołarki... Istotnie. Ale przedtem też były, prawdę mówiąc. Kiedyś równeiż PS wymuszał zmianę systemu z 3.11 na 95 i z tego powodu nikt nie obniżał cen, a nawet wręcz przeciwnie powiedziałbym...
Nie pomyślcie, ze nowa, niższa cena mi się nei podoba, ale byłby to bardzo pożądany kierunek zmiany polityki Adobe - które jak dotąd słynęło z zupełnie innej polityki cenowo/produktowej. Juź raczej spodziewałbym się rozdzielenia LRa na dwa nurty: powiedzmy podstawowy (z masą ograniczeń) i Pro (bez ograniczeń). Kiedyś tak było z PSem, było ich chyba ze trzy wersje, Extended, Standart i jakaś pośrednia... Czy to się sprawdziło? Finansowo pewnie tak, a ponieważ na razie nie widać konkurenta PSa jeśli idzie o przemysłowy, poligraficzny standart - to marketingowo też się sprawdza.
W każdym razie chciałbym, żeby takie proste tłumaczenia były prawdziwe, choć podświadomie zastanawiam się, czy nie ma jakichś innych. Ale może neipotrzebnie szukam dziury w całym.
Odnośnie pytania siedemczwartych (fajne metrum swoją drogą)- nie, nie da się, bo program ma zupełnei inną filozofię pracy (i całe szczęście chciałoby się rzec). Jeśli chcesz po staremu - otwierać jeden plik, dłubnać i zapisać, a potem to samo z następnym, i z następnym - to PS + ACR.
Ostatnio edytowane przez 2pompony ; 09-03-2012 o 16:52
pozdrawiam bombelkowo
Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.