Szukaj
Bardzo dziękuję.
Powiem Ci, że jakoś nie do końca pasuje mi sposób w jaki on rozmywa tło. Zapewne dzięki dużej ilości listków przesłony rozmycie jest tak trochę jak blur z programu graficznego. Bez specjalnego charakteru obiektywu. Jak za tą cenę oczekiwałem czegoś bardziej magicznegoJest jeszcze 40 1.4 ale niełatwo znaleźć mi jakieś zdjęcia z Nex7. Szukam.
Pozdrawiam,
Tomek
Bo większą część ceny pochloneła dwójeczka po przecinku, na magię nie starczyło kasy![]()
Völkchlor
40/1.4 to bardzo podobna konstrukcja optyczna do classica, różnica chyba ujawnia się głównie w winietowaniu (40/1.4 bardziej winietuje, ale na matrycy APS-C nie ma to już większego znaczenia). No i jest równie niepozorny. Skopar jest jeszcze mniejszy, chociaż po debiucie Sigmy 30/2.8 z AF sens jego nabycia mocno spadł. Zdjęć z tej ostatniej na APS-C niestety na razie brak.
==========
Witam wszystkich forumowiczów Nikoniarze.pl oraz użytkowników Nex 5n.
Czy ktoś posiada może 30mm f/3.5 Macro od Sony i powiedzieć o nim kilka słów jeżeli miał styczność z nim?
Szukam drugiego szkła (obok kitowego 18-55mm który służy dla mnie jako "uniwersalny") do zdjęć Makro.
Jako że kosztuje ~1000 zł wydaje się być ciekawą propozycją dla Nex'a.
Szukam opinii oraz recenzji gdzie tylko się da, by zobaczyć czy wybór będzie odpowiedni do moich zacnych planów robienia fotek przeróżnym obiektom z bliska. (rozumiem że raczej nie uzyskam detalu 100x dla oczu pszczółek, ale coś "pomiędzy" by kasa nie była wydana na błoto)
Pozdrawiam.
P.S. Rozglądam się też za paskiem na nadgarstek i na kark, macie może coś godnego do polecenia ? (ten dodany od Sony to istna kpina i hańba by dodać "Coś" takiego do aparatu który nie kosztuje 300 zł)
==========
Miałem styczność i umieściłem w tym wątku kilka słów na jego temat.
Jeżeli tylko do makro, być może tak. Ale moje zdanie jest takie, że sensowniej zainwestować pieniądze w przelotkę do jakiegoś fajnego systemu szkieł (np. m42), standardowy obiektyw (np. 50mm) i pierścienie pośrednie.
Nie przesadzajzałożysz za bardzo wypasiony pasek i jeszcze ktoś pomyśli że tam Leicę dusisz
Mój "strój" Nexa możesz zobaczyć na zdjęciach w wątku - półfuterał ze sztucznej skóry za 80 zet z jebaja i jakiś pasek nadgarstkowy odzyskany z jakiejś większej komórki. Nexa się świetnie nosi - po prostu w ręku. Z E16 albo z Voigtlanderem 40/1.4 po prostu wkładasz go do kieszeni kurtki. Z kitem niestety jest trochę gorzej.
Poglądowo:
Ostatnio edytowane przez MariuszJ ; 07-03-2012 o 23:37
A czy możesz zamieścić poglądowo zdjęcie pokazujące rozmiary 5n+voitek 40/1.4
.
Nie posiadam (jeszcze, czekam na systemową 50-tkę i wtedy zadecyduję, co wolę). Ale wcześniej w tym wątku wklejałem 5 bez N z Classiciem 35/1.4, to ten sam gabaryt. Czornyj ma dokładnie to o co pytasz, dręcz jego
http://www.flickr.com/photos/kodomut/6684967013/
http://www.flickr.com/photos/kodomut...7629082477587/
Ostatnio edytowane przez MariuszJ ; 08-03-2012 o 00:53
MariuszJ - dzięki za linki,
Czornyj - dzięki za zdjęcia...
Bardzo fajnie prezentuje się ten obiektyw na nexie... będzie na co zbierać... pozdrawiam
.
Skontaktuj się z nami