Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 35

Domyślnie

ja też się przymierzam się do tego szkiełka.
    możne ktoś z was robił zdjęcia z Sigma 17-50 50mm F2.8 + D40
    moją obecność na forum sponsoruje nikon
    d300s + S17-50 f/2.8 + SB600

Oszczędny w słowach Awatar a_iverson
    Miasto
    Wadowice/Sunds-DK

Domyślnie

Nie robiłem d40, ale miałem ją wpiętą pod d80, d90 i d300s. Miałem też nikkora 17-55 z tymi body. Sigma jest rewelacyjna z każdym z w/w korpusów. Podejrzewam, że i z d40 będzie super. Mały jej mankament to fiolety, wychodzą nienaturalnie.
    D3s, D700 + Nikon MB-D10 /Nikkor 14-24mm f2.8G ED, Nikkor 24-70 f2.8G ED, Nikkor 85mm F1.4D, Sigma 70-200 F2.8 EX DG OS HSM / SB-900 + SB-910

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez a_iverson Zobacz posta
    Nie robiłem d40, ale miałem ją wpiętą pod d80, d90 i d300s. Miałem też nikkora 17-55 z tymi body. Sigma jest rewelacyjna z każdym z w/w korpusów. Podejrzewam, że i z d40 będzie super. Mały jej mankament to fiolety, wychodzą nienaturalnie.
    a jak odniesiesz ten obiektyw w porównaniu do N17-55?
    D70S, 18-200VR - było,
    teraz D300, Samyang 14mm, N18-70 z popsutym silnikiem, N 35mm 1:8G
    www.srtw.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kawas Zobacz posta
    Lepiej nie pytaj, bo nowa wojna się szykuje <<klik>>

Miasto
    Wadowice/Sunds-DK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kawas Zobacz posta
    Był już temat, porównanie N17-55 i S17-50.
    Miałem oba. Jak się mi nikkor "rozleciał" to testowałem dwa inne n17-55 i tylko jedną sigmę, którą wziąłem bez zastanowienia. Nikkor jest tylko lepiej wykonany. Reszta na korzyść Sigmy. Szybszy AF, celniejszy przy słabym świetle bez wspomagania AF, lepszy kontrast i kolory (delikatnie rozmijają się fiolety, ale nikkor też tak ma). A ostrość przy f2.8 ma taką jak nikkor co najmniej przy f3.5. Do tego genialna stabilizacja.
    Jeżeli ktoś nie wstydzi się nie systemowego szkła to sigma jest najlepszym wyborem w tej kategorii. Do tego conajmniej 2000zł zostaje w kieszeni, na jakąś stałkę.
    Kumpel ma Canona 7D i L - kę wywalił jak podpiął sigmę pod body.
    Niestety pozbyłem się już mojej sigmy (zmaina d300s na d700) pobiegłem z body do przedstawiciela Sigmy, zapiąłem sigmę 24-70 f2.8 ex HSM i .... rozczarowanie, kompletna porażka (ostrość łapała dopiero od f5,6). Dlatego do d700 powędrował nikkor 24-70 f2.8, który jest bezbłędny.
    D3s, D700 + Nikon MB-D10 /Nikkor 14-24mm f2.8G ED, Nikkor 24-70 f2.8G ED, Nikkor 85mm F1.4D, Sigma 70-200 F2.8 EX DG OS HSM / SB-900 + SB-910

Domyślnie

Przez te trzy tygodnie co mam to szkiełko zrobiłem nim parę zdjęć i do kilku mogę mieć zastrzeżenia co do ostrości, ale to wychodzi 1 na 30 więc w normie. AF działa sprawnie chociaż w ciemnym pomieszczeniu bez wspomagania czasami się gubi, ale nikkory tez się gubią. Jeśli chodzi o ostrość to jest dobrze ( a nawet bardzo dobrze), porównując do N24-70 na 2.8 ta sigma nie ma się czego wstydzić. Przez ostatnie 2 tygodnie zdjęcia robiłem głównie tą sigmą na dworze i w kościołach (fotografowanie wnętrz). Jak za tą cenę to jest rewelacyjne szkiełko z niesamowitą stabilizacją, nie jest problemem zrobienie ostrego zdjęcia na 1/10s przy 50mm (z obiektywem 18-105VR - było to już wyzwanie - często pojawiały się zdjęcia nieostre), jednak do portretów nadal będę używał stałek.

Miałem pewne obawy co o trafianie AF - na początku zastanawiałem się czy dać korekcję na "+", innym razem czy na "-", więc ostatecznie zostało na 0. Można się przyczepić do kręcącego się pierścienia od ustawiania ostrości, ale to kwestia przyzwyczajenia, aby nie dotykać go podczas robienia zdjęć.

Miasto
    Wadowice/Sunds-DK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 88y Zobacz posta
    Można się przyczepić do kręcącego się pierścienia od ustawiania ostrości, ale to kwestia przyzwyczajenia, aby nie dotykać go podczas robienia zdjęć.
    Mnie to też denerwowało, ale tak jak piszesz kwestia przyzwyczajenia.

Domyślnie

powiedzcie jak z taką sigmą wygląda mikroregulacja AF w powiedzmy d7k. czy on widzi ten obiektyw i pamięta co i jak?
    AMATOR

Domyślnie

Jak za tą cenę to jest rewelacyjne szkiełko z niesamowitą stabilizacją, nie jest problemem zrobienie ostrego zdjęcia na 1/10s przy 50mm.
    Dziś robiąc z ręki schodziłem do 1/3s przy 50mm i na większości zdjęć nie było śladu poruszenia, coraz bardziej mnie ta stabilizacja zadziwia.
    Można się przyczepić do kręcącego się pierścienia od ustawiania ostrości, ale to kwestia przyzwyczajenia, aby nie dotykać go podczas robienia zdjęć.
    Zajęło mi to ze 3 tygodnie, ale już mam nawyk nie zapędzania się w rejony pierścienia ostrzenia gdy używam AF.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cz4rnuch Zobacz posta
    Dziś robiąc z ręki schodziłem do 1/3s przy 50mm i na większości zdjęć nie było śladu poruszenia, coraz bardziej mnie ta stabilizacja zadziwia.
    Tak długich czasów nie próbowałem, ale w pełni możliwe, bo 1/3s to właśnie reklamowane 4EV skuteczności w porównaniu do 1/50s

Cytat Zamieszczone przez cz4rnuch Zobacz posta
    Zajęło mi to ze 3 tygodnie, ale już mam nawyk nie zapędzania się w rejony pierścienia ostrzenia gdy używam AF.
    Ja to chyba się nie przyzwyczaję, bo najprawdopodobniej w lipcu nabywam drogą kupna D800, a ta Sigma razem z D7k będzie w rękach mojej żony

Cytat Zamieszczone przez Zeb McKane Zobacz posta
    powiedzcie jak z taką sigmą wygląda mikroregulacja AF w powiedzmy d7k. czy on widzi ten obiektyw i pamięta co i jak?
    D7000 widzi ten obiektyw i zapamiętuje ustawienia mikroregulacji jako 17-50/2.8 - nie pamietam czy z dopiskiem VR, czy bez.

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów