Szukaj
Szkło bardzo dobre. Szybki AF w słabym świetle. Ostry od 2.8. Mikroregulacja z D7k na -10.
Witam wszystkich zgromadzonych subskrybentów swoim pierwszym postem na forum!
Na dniach kupię omawiany obiektyw i mam w związku z tym kilka pytań, dotyczących wyboru najlepszego egzemplarza oraz ewentualnej mikroregulacji.
W jaki sposób, jeszcze w sklepie, mogę trafnie zweryfikować celność AF? Rozumiem, że podgląd zdjęcia na ekranie puszki, szczególnie przy nieznacznych różnicach między testowanymi obiektywami, nie umożliwi mi tego(?).
Czy mam wobec tego przynieść do sklepu jakąś tablicę testową do BF/FF, zrobić parę zdjęć i dokładnie je przeanalizować na ekranie kompa?
Czy wystarczy jak sprawdzę poprawność autofocusa w skrajnych wartościach ogniskowej (17 i 50)?
Na co dokładnie zwracać uwagę? Ta Sigma, z tego co wyczytałem na forum, miewa problemy z ostrością na obrzeżach kadru. Jak zatem stwierdzić, co jest w granicach dopuszczalnej normy, a co już dyskwalifikuje daną sztukę i uważamy ją za wadliwą?
Jeżeli obiektyw nie będzie ostrzyć idealnie, ale można to skorygować mikroregulacją, to w jaki sposób mogę szybko stwierdzić wymaganą wartość takiej korekty w aparacie? A może konieczne będą kolejne, żmudne testy i analiza na ekranie? Czy jeśli mikroregulacja będzie wymagać maksymalnej możliwej wartości, to jest to wciąż akceptowalne, czy zrezygnować bo z czasem będzie np konieczna dalsza korekta?
Z góry dziękuję za wszelkie rady oraz wyrozumiałość względem początkującego
Pozdrowienia!
Skontaktuj się z nami