Close

Strona 31 z 127 PierwszyPierwszy ... 2129303132334181 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 301 do 310 z 1268

Domyślnie

a co to za reporterka skok o tyczce potrzebna tylko szybkostrzelność i nic więcej. Śluby można robić statycznie- potem widac efekty, a można też się postarać. No i 6 czy 8 fps to nie róznica, różnica to 6 a 10. Wtedy C 1D MK3.

sv
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta

Różnica kilku fps to mieć albo nie mieć trafionego ujęcia w fotografii sportowej. Weź sobie skok o tyczce i bicie rekordu przez Isinbajewą. Uchwyć fajny moment nad poprzeczką. Nie ma się wielu podejść.
    Upierasz się przy tym, że D700 to body do sportu, a ja twierdzę, że do sportu to są body jednocyfrowe (zarówno w N jak i w C). To, że u nas ktoś fotografuje sport D700 oznacza tylko, że szkoda mu było wydać kasę na sprzęt jednocyfrowy. Widziałeś gdzieś poza Polską na dużych imprezach sportowych d700 podpięty do 400/2,8?
    D700 to uniwersalne body ze średniej półki i tyle.

Gaduła Awatar shaolin
    Miasto
    Rio de Janeiro, Brazylia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekb Zobacz posta
    No i 6 czy 8 fps to nie róznica, różnica to 6 a 10.
    Domyslam sie, ze nie robisz sportu bo sie mylisz. 6 vs 8 fps to bardzo duza roznica, a 6 vs 10 to ogromna.

Cytat Zamieszczone przez sven
    To, że u nas ktoś fotografuje sport D700 oznacza tylko, że szkoda mu było wydać kasę na sprzęt jednocyfrowy
    Tu sie zgodze, chociaz dolozylbym do tego osoby, ktorych nie stac bylo na jednocyfrowy korpus, a chcialy robic dana dziedzine foto

sv
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez shaolin Zobacz posta

Tu sie zgodze, chociaz dolozylbym do tego osoby, ktorych nie stac bylo na jednocyfrowy korpus, a chcialy robic dana dziedzine foto
    Oczywiście, dlatego w Etiopii do reportażu sportowego pewnie używają D70 bo tylko na taki ich stać. Ale to nie oznacza, że d70 czy d700 to body zaprojektowane do sportu.

Gaduła Awatar shaolin
    Miasto
    Rio de Janeiro, Brazylia

Domyślnie

Tam uprawiaja tylko maratony wiec nawet kartka z bloku rysunkowego i komplet kredek wystarczy zeby zlapac niezle kadry

sv
    Gość

Domyślnie

Tam uprawiaja tylko maratony wiec nawet kartka z bloku rysunkowego i komplet kredek wystarczy zeby zlapac niezle kadry
    Ale ja piszę o poważnym reportażu dla poważnego dziennika z Addis Abeby, a nie o lokalnej prasie

Domyślnie

Domyslam sie, ze nie robisz sportu bo sie mylisz. 6 vs 8 fps to bardzo duza roznica, a 6 vs 10 to ogromna.
    zrobiłem kilka imprez sportowych i przede wszystkim w takich powtarzalnych liczy się wyczucie w którym momencie nacisnąć spust by uchwycić kilka strzałów a nie od rozbiegu walić seriią na pałę bo tu rozumiem jest rozmowa o fotografach, którzy mają to robić zawodowo. Owszem jeśli mamy wysłać łebka, który nie ma pojęcia co robi więc musi mieć fps'y.

Domyślnie

Powiem tak od siebie, że 5dIII to taki bardzo uniwersalny aparat. Osoby co siedzá już w canonie to go kupià, te które mysla o przesiadce z nikona muszà sie poważnie zastanowić. W cenie samego body 5DIII u nikona masz D700 + 24-70. Jak już będzie w sprzedaży nowy 24-70 od canona i wycofajà stary ze sklepów, to nie bedzie wesoło ok 9k pln / 2300£ to spory wydatek. Tak swego czasu porównywałem ceny obu systemów i nikon jest zdecydowanie tanszy. Jak już ktoś pisał D700 i D800 razem to bardzo fajny tandem do wszystkiego.

Domyślnie

Rozmawiamy o budżetowym rozwiązaniu problemu, czyli o semipro. Wiadomo, że istnieją jedynki czy D3, D4 i ma się 10-12 fps.
    6 a 8 to wbrew pozorom duża różnica, a ilość fajnych klatek przyrasta bardziej niż by to wyglądało z proporcji.

Mało kto pisze o rzeczy bardzo mnie interesującej czyli o lampach błyskowych i synchronizacji.
    Minusik - nadal synchro do 1/200. Dziwne.
    Ale nowość - wreszcie "producencki" system radiowy. Nadajnik RT i lampa kompatybilna w tym na razie mini-systemie. Mozliwości radiówki są przecież niesamowite, system przedbłysków komunikacyjnych ma wiele wad - nie działa na większych odległosciach w słońcu, nie działa gdy lampa jest ukryta za czymś tam. Przedbłysk rozładowuje zawsze w jakims tam stopniu lampę itd itd. Przy kilku grupach jest spora zwłoka w zrobieniu zdjęcia. Radiowo można komunikować się ze wszystkimi lampami naraz. Bardzo się dziwiłem, że nikt na razie nie wypuszcza czegoś takiego, bo przez wiele lat trzeba robić lampy i nadajniki dwustystemnowe, by przesiadka była łagodna.
    Chyba PocketWizard "zmusił" canona i miejmy nadzieję niedługo nikona do zrobienia systemu radiowego. Canon sobie życzy jednak za te nowość bardzo duzo kasy. No i przy dziwnie małym (choć w 99% przypadków wystarczającym) zasięgu 30 m.
    Mi się marzy, że nadajniki RT będą wbudowane w body, zastąpią teraźniejsze wbudowane lampki. Zyska na tym pancerność body. Dlaczego nikon nie dał tego w D4, SB910 i w D800 ? Następna okazja (wbudowania w body a nie zewnętrznego urządzenia) za kilka lat.
    Na razie jak coś dadzą to tak jak canon - zewnętrzne sterowniki. No a tu na szczęscie jest wybór - PW. PW wymyslił takie cuda, że szok, a przecież producenci konstruując lampy mogą zrobić jeszcze więcej bajerów. W dodatku ... mogą chyba wykosić co najmniej przez pewien czas producentów niezależnych i zwiększyć sprzedaż swoich lamp.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Gaduła Awatar shaolin
    Miasto
    Rio de Janeiro, Brazylia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekb Zobacz posta
    zrobiłem kilka imprez sportowych i przede wszystkim w takich powtarzalnych liczy się wyczucie w którym momencie nacisnąć spust by uchwycić kilka strzałów a nie od rozbiegu walić seriią na pałę bo tu rozumiem jest rozmowa o fotografach, którzy mają to robić zawodowo.
    Tak, mowimy o zawodowych fotografach W takim boksie, przy znajomosci zawodnikow (czyt. tego jacy sa szybcy i co moga wykombinowac) i dobrym wyczuciu czasem i 10fps to za malo zeby miec to co tygrysy lubia najbardziej (sprawdzone na wlasnej skorze podczas wspolpracy z fotografem HBO walacym 1dmkIII i IV).

Cytat Zamieszczone przez marekb
    Owszem jeśli mamy wysłać łebka, który nie ma pojęcia co robi więc musi mieć fps'y.
    Takiemu to nawet fpsy nie pomoga

Strona 31 z 127 PierwszyPierwszy ... 2129303132334181 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów