Close

Strona 29 z 114 PierwszyPierwszy ... 1927282930313979 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 281 do 290 z 1268

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Piszą, że DPP jest darmowe, ale dawane z 5D mk3. A nie mając tego body też będzie można pobrać ten program?
    Gdzie go można zaciągnąć w sieci?
    Ja kiedyś w to sie zagłębiałem, ale wyszło na to, że w sieci jest tylko bardzo stara wersja i trzeba nadpisywać sporo uaktualnień.
    Gdzie jest do pobrania jakaś z najwyższych pełnych wersji (bezpłatna), ta przed epoką 5dmk3 ?
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Piszą, że DPP jest darmowe, ale dawane z 5D mk3. A nie mając tego body też będzie można pobrać ten program?
    Gdzie go można zaciągnąć w sieci?
    Ja kiedyś w to sie zagłębiałem, ale wyszło na to, że w sieci jest tylko bardzo stara wersja i trzeba nadpisywać sporo uaktualnień.
    Gdzie jest do pobrania jakaś z najwyższych pełnych wersji (bezpłatna), ta przed epoką 5dmk3 ?
    Najnowsza wersja
    http://www.usa.canon.com/cusa/consum...ersAndSoftware

Program jest bezpłatny ale wymaga zainstalowania poprzedniej pełnej wersji, która przyszła z aparatem. Jak ktoś zgubił CD z programem to można ściągnąć starszą wersję po wpisaniu numeru seryjnego.

Znalezienie numeru seryjnego Caonona w internecie nie powinno być dużym problemem.
    Używam DPP od kliku miesięcy. Jest bardzo prosty i szybki i jak dla mnie ma wszystko to co potrzebuję. Przypomina nieco oprogramowanie Nikona NC4.
    Jak dla mnie jest 10 razy wygodniejszy niż najnowsze oprogramowanie Nikona.
    Oczywiście jest kilka drobnostek które powinny być poprawione.

Tu można ściągnąć bazową wersję bez numerów seryjnych
    http://web.canon.jp/Imaging/sdl/data/dpp100-e.exe
    Ostatnio edytowane przez Władca Pixeli ; 04-03-2012 o 19:45
    Amatorzy – martwią się o sprzet. Profesjonaliści – martwią się o pieniądze. Mistrzowie – martwią się o światło.

Domyślnie

no jak połowa spraw dotyczących w tym wątku dotyczących 5d3 vs "coś tam"
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

Paweł

sv
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak Zobacz posta
    no jak połowa spraw dotyczących w tym wątku dotyczących 5d3 vs "coś tam"
    To załóżmy, że ustaliliśmy już, że d700 z gripem jest świetny do sportu, a d800e wg Jacka jest znakomity do studia i wróćmy do tematu?

Tu jest opisany AF nowej piątki:

"High-Performance 61-Point High Density Reticular AF
    For still photographers, Canon has included its new 61-point High Density Reticular AF System, originally introduced with the top-of-the-line EOS-1D X professional camera. A significant advancement over previous 5D-series AF systems, the new 61-Point High Density Reticular AF included in the EOS 5D Mark III is the most sophisticated SLR AF system Canon has ever released. All 61 points are manually selectable and sensitive to horizontal contrast with maximum apertures larger than or equal to f/5.6. The camera’s twenty one focusing points in the central area are also standard precision cross-type and effective with maximum apertures larger than or equal to f/5.6. The center five points are ultra-high-precision diagonal cross-type points for maximum apertures larger than or equal to f/2.8. The 20 outer focusing points function as high-precision cross-type points with maximum apertures larger than or equal to f/4.0. Other innovations of the new 61-point High Density Reticular AF include expanded AF coverage area, superior focusing precision and low-light sensitivity to EV -2, and greater low-contrast subject detection capability compared to earlier EOS AF systems. (See image below for AF point configuration)"

http://www.imaging-resource.com/news...ystem-and-more
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 04-03-2012 o 16:30

Domyślnie

Sam zacząłes pisac o przydatności 5Dmk3 do reporterki, bo ma lepsze ... filmowanie. No i stwierdziłeś, że nikon będzie musiał długo doganiać 5Dmk3, podczas gdy nie wiesz czy przypadkiem nie dogonił go już w D800 (kto ma jakąkolwiek praktykę z filmowania każdym z tych body?). Przyponę, że dla profi może być ważne wyjście nieskompresowanego sygnału po HDMI, a dla amatora ma znaczenie AF w filmowaniu. No i zobaczymy kto to rozwiązał lepiej.
    Nie dziw się, że jak piszesz tak kontrowersyjne rzeczy to dostajesz w odpowiedzi polemikę.
    Porównuj wtedy jednego canona do drugiego i będzie spokój, będziesz miał rację. Bo 6 fps z mk2 jest lepiej niż 4 z mk2, a filmowanie też zapewne poprawiono, a nie pogorszono.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Z kontekstu tej rozmowy można wywnioskować że 5d3 jest do sportu lepszy bo... w prospekcie napisano że ma AF od 1dX. A tak naprawdę to on ma częśc zapożyczoną od 1dX, część od 7D a pewnie jeszcze część ma własną. Tymczasem, nie wiadomo nawet jak sprawuje się AF w 1dX a o 7D wiadomo że nie jest to AF jak w d3s. No i wiadomo jeszcze że jeśli 5d3 nie do końca sportowcem jest, to znaczy że nic na świecie poza 1d4, d3s i 1dX się nie nadaje do sportu.
    Ja rozumiem emocje - puszka zapowiada się bardzo fajnie, co nie znaczy że jest lepsza od wszystkiego i w kazdej dziedzinie
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

Paweł

sv
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak Zobacz posta
    Ja rozumiem emocje - puszka zapowiada się bardzo fajnie, co nie znaczy że jest lepsza od wszystkiego i w kazdej dziedzinie
    Paweł, ja nie twierdzę, że 5d MK III jest od czegokolwiek lepsze do sportu. Po pierwsze dlatego, że fotografia sportowa interesuje mnie w bardzo ograniczonym zakresie, po drugie dlatego, że jeżeli już koniecznie musiałbym coś takiego fotografować, to mam to czym zrobić i nie jest to 5d. Kompletnie nie interesuje mnie porównywanie 5d mk III do D700 (z gripem czy bez) czy do D800E. Wolałbym dalej gdybać sobie na temat tego co można wywnioskować ze specyfikacji technicznej i informacji dostępnych w sieci na temat 5d mk III. Nie interesują mnie też specjalnie wywody Jacka o wyższości takiego czy innego modelu Nikona bo nie tego dotyczy wątek.

Domyślnie

AF jest o dziwo ostatnio wspomagany czujnikiem do pomiaru światła i (co istotniejsze) analizowaniem obrazu. Różnica w 1Dx i 5Dmk3 jest w tym elemencie spora, ciekawe jakie to będzie miało konsekwencje dla AF. Jakoś nikt nie wierzy, że 5D będzie miało AF identyczny jak 1DX. Chyba właśnie przez czujnik pomiaru światła.
    Cytat Zamieszczone przez sven Zobacz posta
    Jacku, to ty w odpowiedzi na post innego forumowicza udowadniasz, że w N. właściwie wszystko jest lepsze, więc nie zarzucaj mi czegoś czego nie zrobiłem.
    OK, niech więc stanie na tym, że ty odpowiedziałes na czyiś post, a ja na twój.
    Bardzo chętnie "zapomnimy" o istnieniu firmy nikon na potrzeby tego wątku, bo to do niczego dobrego nie zaprowadzi. Tym bardziej, że nawet niektórzy z nikoniarzy nie biorą pod uwagę istnienie modelu D700.

Pisałem o radiówce, co prawda to nie cecha body, ale nowość wprowadzona równolegle. Nie będziemy dla niej otwierać innego wątku tym bardziej bo tu ... nikt nie podjął tematu.

sv
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Pisałem o radiówce, co prawda to nie cecha body, ale nowość wprowadzona równolegle. Nie będziemy dla niej otwierać innego wątku tym bardziej bo tu ... nikt nie podjął tematu.
    Trochę drogo wychodzi ta radiówka i zgadzam się z Tobą, że ten zewnętrzny transmiter jest zupełnie niepotrzebny i ustrojstwo powinno być wbudowane w body. W to ograniczenie do 30 m nie bardzo mi się chce wierzyć, myślę, że Canon chce w ten sposób uniknąć ewentualnych problemów z reklamacjami jeżeli jakiemuś neptykowi lampa nie odpali.

Domyślnie

Może to kwestia tego, że transmiter zużywa prąd. Ale powinno się tą funkcje po prostu właczać i wyłączać softem w body. Podobnie jak mogli by wrzucić GPSa do body (to tez jest prądożerne). Podniesie to cenę o parę USD, wiele osób tego nie potrzebuje, ale za te pare USD to ... dobrze by wyglądało w materiałach reklamowych . Pewnie to sobie zachowują na jeszcze przyszłe modele. Tak samo jak wbudowane wi-fi.

Strona 29 z 114 PierwszyPierwszy ... 1927282930313979 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów