Close

Strona 1 z 11 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 103

Wątek: york - pomoc

Domyślnie york - pomoc

witam.

czy jest na forum osoba zajmująca się hodowlą Yorków lub może szczęśliwi posiadacze "osobnika" tej rasy bo chciałem zrobić córce ( 4 lata ) taki "mały" prezent w postaci pieska i zastanawiam sie nad płcią.

Może jest ktoś kto podpowie czy dla mojej córki lepszy będzie pies czy suczka, będę też wdzięczny za podpowiedzi na co zwrócic uwage przy wyborze szczeniaka.

pozdrawiam
    D70s, kilka słoików i chęci do nauki

Domyślnie

Pogadaj z koleżanką Bognik.

Domyślnie

Pies (ani suczka) nie nadaje się na prezent dla dziecka.
    "Nie istnieje takie zdjęcie, którego nie można było zrobić lepiej" - ja
    Mój niekomercyjny link

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jm Zobacz posta
    Pies (ani suczka) nie nadaje się na prezent dla dziecka.
    dlaczego ???

jest to prezent przemyślany i nie jest to żadna niespodzianka dla mojej córki, dużo o tym rozmawialiśmy i jest to świadomy zakup.

Domyślnie

Dlatego, że zwierzę to nie zabawka. Są hodowcy, który słysząc hasło "dla dziecka" odmawiają wydania zwierzęcia.
    Ale mimo wszystko mam mieszane uczucia, bo życie ze zwierzakiem jest dobre dla dzieci. York to jednak mały piesek, do towarzystwa dla dziecka ja raczej wybrałbym np. labradora.
    Krzysztof Paszkiewicz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ekonet Zobacz posta
    ... do towarzystwa dla dziecka ja raczej wybrałbym np. labradora...
    Nie miałbym sumienia trzymać takiego psa w bloku, pomimo całkiem sporego metrażu.
    Kiedyś jak mieszkałem w domu to miałem Rottweilera i gdybym jeszcze miał kiedyś zamienić mieszkanie na dom to byłby to mój pierwszy zakup i sądzę, że córka byłaby też szczęśliwa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kordian d70 Zobacz posta
    dlaczego ???

jest to prezent przemyślany i nie jest to żadna niespodzianka dla mojej córki, dużo o tym rozmawialiśmy i jest to świadomy zakup.

ekonet już odpowiedział, ale jeśli jest to Twój świadomy wybór - to OK.
    Ustalmy jedno - czteroletnie dziecko, nawet rozwinięte fizycznie i emocjonalnie ponad przeciętną, nie jest w stanie prawdziwie opiekować się psem, bo samo wymaga opieki dorosłych właściwie w każdej sferze życia.
    Inna sprawa, że dzieci zwykle bardzo dobrze wychowuje się gdy w domu jest pies - tyle, że powinien to być pies rodziców/opiekunów i ich wyłączna i świadoma decyzja dotycząca włączenia do rodziny jeszcze jednego członka na kilkanaście lat. Kilkuletnie dziecko, nawet po rozmowach z rodzicami nie jest w stanie świadomie takiej decyzji podjąć, a perspektywa kilkunastoletnia jest poza zasięgiem wyobrażeń takiej istotki.
    Ostatnio edytowane przez jm ; 16-02-2012 o 22:19
    "Nie istnieje takie zdjęcie, którego nie można było zrobić lepiej" - ja
    Mój niekomercyjny link

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kordian d70 Zobacz posta
    Nie miałbym sumienia trzymać takiego psa w bloku, pomimo całkiem sporego metrażu.
    Chodzi też o to, że york zawsze będzie mały i nawet czterolatek będzie go dominował pod względem gabarytowym, co dla tak małego psa jest wiecznie stresujące. A to jest jednak, mimo wszystko, terier, ze wszystkimi tego konsekwencjami. Nie wolno pozwolić na próby (nieustanne) zdominowania domowników przez psa, gdyż prowadzi to do strasznych rzeczy.
    Krzysztof Paszkiewicz

Domyślnie

W żadnym przypadku nie przemyślałeś tego nawet w 1%. Dlaczego? Bo nie masz jak widzę pojęcia o tej rasie (i nie tylko). Terrier dla 4 latka? To są bardzo żywiołowe pieski, są wielkimi indywidualistami, nie znoszą "konkurencji" w stadzie - czasem się zdarza, że york zagryzie yorka. Do tego wymagają praktycznie cały czas towarzystwa, to nie są psy które można zamknąć same w mieszkaniu na cały dzień.

Yorki nie posiadają sierści, tylko włosy. Wymaga to stałej i regularnej pielęgnacji (kąpiele, czesanie, fryzjer). Są dosyć podatne na choroby. A przede wszystkim przekleństwem tej rasy jest ich zabawkowy wygląd. Ale to nie zabawka dla 4 latka, to 100% pies. Terier na dodatek.

Zastanów się jeszcze 100 razy, to wbrew opiniom i pozorom nie taka prosta sprawa mieć yorka.

Mam yorka, psa 3,5 kg, prawie 3 lata. Wiem o czym piszę.
    Ostatnio edytowane przez Rafał_Sz ; 16-02-2012 o 22:25
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Domyślnie

Sto razy bardziej polecam kota, zakładam, że dziecko potrafi uszanować godność futrzastego indywidualisty.
    Krzysztof Paszkiewicz

Strona 1 z 11 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów