Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Domyślnie D5100 - Pytanie do uzytkowników

Witam.
    Ostatnio znajomy zakupił D5100. Wcześniej nie miałem kontaktu z tym aparatem.
    Po wstępnych oględzinach zauważyłem ze w trybie LV w trakcie robienia zdjęcia migawka wydaje podwójny dźwięk tzn. w momencie naciśnięcia spustu jest pierwszy, a po chwili drugi. W instrukcji nie znalazłem opisu tego przypadku.
    W normalnej pracy tego nie ma. Jestem trochę zaskoczony bo w moim aparacie się z czymś takim nie spotkałem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arti51 Zobacz posta
    Witam.
    Ostatnio znajomy zakupił D5100. Wcześniej nie miałem kontaktu z tym aparatem.
    Po wstępnych oględzinach zauważyłem ze w trybie LV w trakcie robienia zdjęcia migawka wydaje podwójny dźwięk tzn. w momencie naciśnięcia spustu jest pierwszy, a po chwili drugi. W instrukcji nie znalazłem opisu tego przypadku.
    W normalnej pracy tego nie ma. Jestem trochę zaskoczony bo w moim aparacie się z czymś takim nie spotkałem.
    tak ma być
    Nikon

Domyślnie

W moim D90 jest dokładnie tak samo. Tego nie zmienisz. I nie obawiaj się...aparat nie jest zepsuty

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Gliwice/Zawada Pilicka

Domyślnie

To prawidłowa praca aparatu w trybie lv, więc bez obaw.
    D7000 S 17-70 f/2.8-4.5 HSM, N 35 f/1.8, SB-800

Domyślnie

Dzięki za info. Sprawdziłem dokładnie swój model i też tak mam Ja raczej nie używam takiego trybu i stąd zamieszanie. Pozdrawiam.

Domyślnie

Swoją drogą - skoro ten temat został już poruszony - po co tak w ogóle jest? Czemu w LV aparat nie mógłby działać z "elektroniczną migawką"? Zwiększyłoby to wielokrotnie użyteczność tego trybu poprzez znaczące zmniejszenie opóźnienia między naciśnięciem spustu a zrobieniem zdjęcia. Ja rozumiem, że mechaniczna migawka na pewno jest lepsza, ale przecież elektroniczna (włączenie matrycy na konkretny okres czasu) stosowana w kompaktach jednak się jakoś sprawdza i nie jest strasznie źle...

Ktoś zna przyczynę takiego a nie innego działania tego trybu?

4\/3!!
    -= nihil verum nisi mors =-

:: distortos - C++11 RTOS :: distortec.com :: freddiechopin.info ::

Domyślnie

jest taki dziwny element który przeszkadza w bezpośrednim rzucie światła na matryce ...lutro się chyba nazywało... w LV musi się podnieść
    zawsze możesz kupić kompakt i będzie Ci się sprawdzał

Domyślnie

Przecież w trybie LV jest już podniesione... Ja się pytam po co przed zrobieniem zdjęcia musi się ono opuszczać, żeby za ułamek sekundy znów się podnieść. Nie sil się więc na sarkazm, bo niezbyt Ci wyszło.

4\/3!!

Domyślnie

zapomniałeś o tym..... no tym... no.. autofocusie

Domyślnie

Faktycznie - jednej rzeczy zapomniałem. Zapomniałem napisać, że proszę o wypowiedzi tylko osoby które mają pojęcie o tym czego dotyczy ten wątek, czyli o trybie LV. Ponieważ teraz jestem już pewny, że Ty akurat tego pojęcia nie masz wcale, to proszę abyś już nie pisał nic i nie ośmieszał się dalej.

Hint - w trybie LV autofocus działa metodą największego kontrastu wykorzystując obraz na matrycy, czujniki fazowe są w ogóle wyłączone. Tak jak w kompakcie, bo jakżeby inaczej skoro w nikonach jest tylko jedna matryca. Swoją drogą - ciekawe jak w Twoim mniemaniu wygląda autofocus podczas kręcenia filmu (;

4\/3!!

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów