alleluja.
to przesuniecie czasowe dziala na niekorzysc NP... dolar dalej leci na pysk... bedzie 19999![]()
Szukaj
alleluja.
to przesuniecie czasowe dziala na niekorzysc NP... dolar dalej leci na pysk... bedzie 19999![]()
Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 03-02-2012 o 13:00
侍
wie, że na tym forum wiesz wszystko najlepiej... i wybacz mój brak pokory, że ośmielam się mieć inne zdanie.
Nie napisałem, że nie potrafię wykorzystać... drugi raz to zaznaczam, ale najwyraźniej tak trzeba.
Napisałem, że jest głupia ta funkcja i zbędna podobnie jak program zielony, którego właśnie nie ma i to jest słuszne.
Mam prawo do swojego zdania i bardzo mi przeszkadza, że po wyrażeniu go jestem atakowany personalnie.
Dziwne zachowania, które pozwoliłem sobie powielić - niestety zmuszony do obrony.
Nie sądzę żeby to było miłe dla obu stron, ale ja napisałem o funkcji, a Wy o mnie... więc może trochę pokory z Waszej strony.
Pawle mysle, ze D3s+D800 wystarczajaco by Cie urzadzaly.
Siedemczwartych, nie obruszaj się zaraz, wiedzę że robisz między innymi ślubniaki, tam AutoISO pozwala odwalić kawał dobrej roboty.
Ustawiasz M, czas i przysłonę jakie chcesz, ustalasz górną granicę ISO i jazda. Masz więcej czasu żeby skupić się nad kadrem, IMO podczas repo przy dynamicznie zmieniających się warunkach - bezcenne.
Kryhu
Z6II | Z50 | D700 | N28/1.4e | S50/1.4 | N85/1.4g | Z24-70/2.8s | N200/2vr | Z16-55 |
Otóż nie kolego. Raczej Ty atakujesz Pawła (że na tym forum wiesz wszystko najlepiej...)
I innych. Zastanów się jak mam odebrać twoje słowa o głupocie i zbędności funkcji. Akurat gdy jeszcze posługiwałem się D3, to po odkryciu skutecznośc autoiso, używałem z lubością. I nie za bardzo podoba mi się skojarzenie, że korzystam z głupich funkcji.
A skoro zabrałem głos, to potwierdzę w miarę mocno. Funkcja autoiso jest BARDZO dobrym rozwiązaniem.
siedemczwartych, gdzie w mojej wypowiedzi widzisz atak personalny na swoją osobę ? (chyba, że do Pawła piszesz w liczbie mnogiej). Zadałeś pytanie, ja na to pytanie odpowiedziałem. Tylko tyle.
Zapraszam na mojego bloga: http://rafalglebowski.pl/blog/
Niestety, ale sie z tym nie zgodze. Jedną z ważniejszych rzeczy jest używana ogniskowa. A do tej pory nikon nie uwzględniał tego do wyznaczania krótkiego (długiego) czasu. Co mi po Auto ISO jak i tak trzeba kontrolować parametry.
Oczywiście autoiso uważam jako coś złego dla początkujących - oducza myślenia. Dla profi w reporterce może być.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Nikon nie uwzględniał, ale ja uwzględniam (a używam jednego zooma tylko, więc jest to dla mnie bardzo łatwe)![]()
Zapraszam na mojego bloga: http://rafalglebowski.pl/blog/
mój standard na piłce nożnej: M, 1/1000s, f2.8, autoiso (max6400)od zmiany ekspozycji mam korektę ekspozycji w tym ustawieniu puszki
![]()
dwie puszki, kilka słoików, świeczka i... scyzoryk
Nie Jacku. Nie zgodzę się. Można samemu przygotować ustawienia pod autoiso oraz odpowiednie szkła. Tak zresztą miałem. Oczywiście można to skonstruować lepiej. Ale to może w D6.
A zresztą moje wejście w dyskusję było tylko spowodowane niegrzecznością siedemczwartych.
Więc znikam.
Skontaktuj się z nami