Fatman, ale co się tak uparłeś na te krzyżowe punkty? Te liniowe z D3s nie działają za dobrze? W jakich warunkach? Ja kompletnie się nie zastanawiam jakiego rodzaju jest punkt AF. Działa i tyle. Jasne, że mam mniejsze doświadczenie, ale też robię zdjęcia z 85/1.4 na skrajnych polach i w starym badziewnym D700 jakoś nie mam problemu praktycznie nigdy. A przynajmniej nie kojarzę bym z tego powodu przestawiał na pomiar centralny. Nie zrobiłem tego *ani razu*. Z tego co słyszę, to w Canonie każdy zastanawia się gdzie te krzyżowe? Podobnie było chyba w Olympusie, który się chwalił podwójnymi nawet. A ja od D70 kompletnie nie narzekam na celność AF na byle jakim polu. Jeżeli już, to problemem zdają się być *obiektywy*. Punkty krzyżowe, to brzmi jak jakieś hasło marketingowe (była wojna na MPix, ale się skończyła, to teraz trzeba znaleźć coś innego). Według mnie AF ma działać i tyle. Ja rozumiem, że Canonowcy domagają się ich więcej, bo mają problemy z AF. Ale w Nikonie na tyle wątków i stron co czytałem, nikt nawet nie wspomniał o tym problemie.
Fatman, gdzie te krzyżyki są tak potrzebne? W jakiego rodzaju zdjęciach?
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami